1 Ostatnio edytowany przez Bendek (2010-10-27 20:41:18)

Temat: Walka o zróżnicowanie składek KRUS- ZUS

http://www.sfora.pl/Na-rolnikow-wydajem … -a25627-30

Tak z ciekawości- na spokojnie co sądzicie?

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

2

Odp: Walka o zróżnicowanie składek KRUS- ZUS

Artykuł debilny, propagandowy na zamówienie POpaprańców. Niestety PSL dla utrzymania się przy korytku jest gotowe i z KRUS-u zrezygnować. Temat jest jak na razie bezsensowny, jeśli w ubezpieczeniach ma być jednakowo dla wszystkich no to niech jest jednakowo, ale dla wszystkich, bo na razie ZUS-u w ogóle nie płaci dosyć duża kasta uprzywilejowana, a rolnicy płacą mało ale płacą KRUS-u.

3

Nadchodzi kryzys i brakuje kasy więc będą szukać wszędzie a miastu w to graj a zwłaszcza przed wyborami,po wyborach jak pozbędą się PSL to zrobią co zechcą i zostanie nam tylko ulica i strajki.

4

No to miastowe z głodu zdechną smile

5

Kto głosował na PO???

Rolnik z powołania:-)

6

ktoś  z PSL w wiadomościach  wczoraj  dobrze powiedział ze jak rolnikom ten ten krus podniosą  to będą walczyć o to żeby mundurowce i  klerowi podnieść i inni którzy takie ulgi mają

7

Kler ma takie ulgi najpierw się dowiedz później pisz ja nic o tym nie wiem płace normalne składki w ZUS.

Znawców Fortschritta wielu na forum fachowców na lekarstwo ...

8

Pajej napisał/a:

Kto głosował na PO???

Ja na przykład, nie dlatego że uważam ich za dobrą partię, tylko każda inna była gorsza. Chyba jeszcze oddałem głos na kogoś z PSL, chociaż do nich też mam bardzo dużo zastrzeżeń. Niestety w Polsce masz do wyboru tyfus albo cholerę i idziesz do wyborów z nadzieją, że głosujesz na mniejsze zło. Gdyby w tym kraju było więcej takich porządnych obywateli jak Ryszard C., który wziął "swoje sprawy we własne ręce" to może i by było kilka partii, które mają ludzi myślących nie tylko o własnym krótkim interesie. Mamy amerykańską demokrację czyli czysty dziki zachód tylko obywatel nie ma konstytucyjnego prawa do posiadania broni palnej i prawa do użycia jej w obronie własnej, przez to jest tylko głupio i strasznie, bez możliwości zmienienia czegokolwiek.

9

Tytuł wątku jest zły. Nie ma walki o likwidację tylko o zróznicowanie składek co ja osobiście popieram , domagał bym się jeszcze uszczelnienia przed pseudo rolnikami.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

10 Ostatnio edytowany przez koseś (2010-10-27 20:50:05)

Potrze ale już jest składka zróżnicowana tylko emerytury nie są  zróżnicowane! Ja płacę ponad 1100 za siebie i małżonkę na kwartał ,a powinno być od ilości sprzedanej tak jak to było przed 1990r.jednak rządzącym to nie było na rękę i mamy to co mamy

11

Darek Piotr Koseś kwintesencja rzeczywistości i powinności.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

12

Znalazłem" książeczkę sprzedaży produktów rolnych do celów ustalania świadczeń emerytalnych i rentowych"i jest w niej tabela ile będzie wynosiła emerytura szkoda że nie mam skanera bo bym ją pokazał ale pierwsza poz. to sprzedaż na kwotę 15000 w skali  roku a emerytura to 1500 a pozycja ostatnia (35) sprz.1000000 -em.6500 obowiązywać zaczął ten system w 1977r. a ostatni wpis to 1985r a teraz ciekawostka w latach 77-81 osiągaliśmy sprz.na poziomie 1400000 a w 85 było już 4443834 więc łatwo sobie wyobrazić jakie emerytury moi rodzice by mieli dzisiaj a tak to każde ma 700.

13

Jak państwo będzie tak dokładnie uszczelniać system emerytalny w KRUS to niedługo i prawdziwi rolnicy z niego wylecą.

14

Mnie zaciekawił ten temat, bo od przyszłego roku będę się ubezpieczał w KRUS...
Ale wygląda na to, że skladki pójdą sporo w góre...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

15

zagłosujmy na PIS oni nam zrobią dobrze big_smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

16

Zrobią nam na kaczora big_smile

17

Już od dawna mówiło się o reformie KRUS. Teraz rząd ma 15 miesięcy aby zmienić prawo i zaprzestać dopłacać nam do składek.  Co wy o tym myślicie?? Jak sobie damy rade płacąc zamiast 100 zł około 300??

Link do wiadomości na temat wyroku w sprawie KRUS:

Bedą zmiany w systemie ubezpieczeń zdrowotnych

Bedzie cięzko panowie;/

Zapraszam serdecznie na Portal hodowców bydła  smile:)

18

czy ty masz człowieku kalkulator w domu?
W orzeczeniu chodzi o dopłaty do składki zdrowotnej, a nie do emerytalno-rentowej. Zastanów się i dopiero potem podejmuj tematy.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

19

MAREKPE napisał/a:

czy ty masz człowieku kalkulator w domu?
W orzeczeniu chodzi o dopłaty do składki zdrowotnej, a nie do emerytalno-rentowej. Zastanów się i dopiero potem podejmuj tematy.

W artykule ci pisze:

Trzeba jednak wyraźnie zaznaczyć, że wyrok dotyczy tylko składek zdrowotnych i zmianą tych przepisów ma właśnie zająć się Sejm.

Na wyrok trybunału zareagował KRUS

Na swojej stronie internetowej wyjaśnia, jak wygląda system ubezpieczeń zdrowotnych rolników. Kasa ustala, kto podlega temu ubezpieczeniu, prowadzi ewidencję tych osób, nalicza składki i odprowadza je co miesiąc do NFZ.

Wysokość składki jest obliczana według wzoru: liczba hektarów przeliczeniowych razy 1/2 średniej ceny skupu kwintala żyta, ogłaszanej przez GUS (od 1 listopada to 18,82 zł). Właśnie na refundację tych składek przekazywane są pieniądze z budżetu państwa.

Czyli średnio gospodarstwo ma 20 ha przeliczeniowych.

20 * (0,5*18) = 180 zł + 100 zł ( obecnie tyle mniej wiecej się placi za osobę na miesiąc) = 290 zł

Zapraszam serdecznie na Portal hodowców bydła  smile:)