241 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-09-17 22:35:17)

Odp: Agregaty Uprawowo Siewne

no to zrobiłem dziś były testy w błocie wszystko gra.
kształtownik 60x60x4 trochę złomu tulejek kilka srub
nie pomalowałem wszystkiego bo ciągle padało i wszystko mokre
a innej roboty.......
Jak się nic nie połamie na wiosnę będzie z siłownikiem a może czterema siłownikami...

http://img185.imageshack.us/img185/2673/dsc00037ft.th.jpg

242

U nas tak samo jest zrobione siewnik z agregatem wink Dobra spawa, ładne kruszy wał i wgl wink  tylko teraz planujemy z tata powiększyć zbiornik do zboża w poźniaku..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

243

no super zestawik  ale  ale mi bardziej  aktywny by pasił  bo tym to bym musiał  ziemie prędzej  prawie uprawic a puźniej nim jechac

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

244

wojtas ale mtz-me go nie pociągniesz, a szóstkę też nie zmusisz...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

245

MTz to fakt   nie podniósł by tego wszystkiego   bo liczac cały zestaw z zasypanym sienikiem to  jakieś 1500 -1800kg   siewnik mam amazonke w papierach pisze waga 504kg do tego 500kg zasypowa skrzynia  to już 1t  do tego    jakiś taki agregacik ( w miarę mozliwości finansowych)   to by było z 1.5t  to tzw szóstka po mojemu  strugaczka by to pociągła i dźwigała tylko jakie by to było spalanie neutral??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

246 Ostatnio edytowany przez blazej1694 (2010-11-04 20:46:46)

Nasz agregat uprawowo-siewny waży ok 2 ton bez zasypu a co do spalania to nie jest tak źle jak moc jest wykorzystana my na 15 ha zboża spalił nam ok 160 litrów.

247

to wychodzi jakieś 10.5l\ha  to nawet mało i na polu ładnie wygląda ...

248

wojtas napisał/a:

to wychodzi jakieś 10.5l\ha  to nawet mało i na polu ładnie wygląda ...

na polu ładnie wygląda chociaż jedziemy na ostrą skibę

249

mój pomys sie sprawdził przy agregacie zagarnia nierówności przy łączeniu siania http://s.fothost.pl/upload/10/48/e121ee2f.jpg

250

Marcino napisał/a:

mój pomys sie sprawdził przy agregacie zagarnia nierówności przy łączeniu siania http://s.fothost.pl/upload/10/48/e121ee2f.jpg

My wstawilismy blachę i tez nie robi nierównosci przy łaczeniach.

251

oryginalne boczne zagarniacze konskilde prawy i lewy to koszt 1000zł

252

Tylko że my mamy unie aresa a w tych modelach jeszcze nie spotkałem się z oryginalnymi.

253

Panowie planuje kupic agregat uprawowo-siewny. poszukuje albo samego agregatu albo razem z siewnikiem. wszystko zalezy od ceny.
wiec tak bierny 3 metry hydropak z przodu wał jakiś 2-3 rzedy lap i wal crosskil badz pelny zebaty.
mysle nad zawieszanym ale znalazlem ciagany unia mars i nie wiem teraz. cena zawieszanego bez siewnika to oklo 5tys z siewnikiem 10tys a ciagany 16 tys.

Ciągany to mając Forsza możesz spokojnie 4m szukac. Kiedyś na allegro był rabe 4m agregat + siewnik + wózek do tego za 16 jak dla mnie super sprawa. Kosztował 16tys

255

Ja ma Rolmako. Kupiłem go nowego. Koszt 10000 brutto.
WYposażenie - wał strunowy - 2 rzędy graczek - wał Packer'a - hydropak na dwóch siłownikach. Waży 900 kg.

256

Bombay napisał/a:

Panowie planuje kupic agregat uprawowo-siewny. poszukuje albo samego agregatu albo razem z siewnikiem. wszystko zalezy od ceny.
wiec tak bierny 3 metry hydropak z przodu wał jakiś 2-3 rzedy lap i wal crosskil badz pelny zebaty.
mysle nad zawieszanym ale znalazlem ciagany unia mars i nie wiem teraz. cena zawieszanego bez siewnika to oklo 5tys z siewnikiem 10tys a ciagany 16 tys.

Używka? bo za taka kasę to chyba nie nowy

Rolnik z powołania:-)

257

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/im … ultima-3m/

Polecam coś takiego można siać bezorkowo. Mi gośc czymś takim sieje drugi rok wschody rewelacyjne. Minus taki , że 323 tego chyba nie pociągnie, Mi sieje Renault 150,45 i ma co robić

258

tak  wszystko ładnie pięknie ale w tym roku   spółdzielnia posiała bezorkowo , znaczy przejechali talerzówką  i takim siewnikiem  (siali rzepak) efekt taki że nie wiadomo co na polu rośnie i czy wogule jest tam rzepak .... masakra to wyglada  pszenice już posiali standardowym siewnikiem ...

259

może tak i wygląda ale cena czyni cuda. Wojtas trzeci rok mam gospodarstwo ekologiczne. Jak sie uda to sieję bez żadnej uprawy w mulcz. W tym roku musiałem jednak przejechać talerzówką. Nie sieje nawozu tylko na wiosnę oprysk na chwasty. Plon mam około 2tony z hektara. I tak się opłaci

260

no chyba że sie w ekologie bawisz ale tak jak np ja i wielu innych z tego  "żyją " to 2 tony z ha to  masakra by była   przy tewj cenie ropy nawozów i srodków to  10   by było ok  i żeby jeszcze było po 900na skupie to by pasiło big_smile