Temat: kosiarka do ogrodu

Panowie
Mam na oku kosiarkę samojezdną stiga 12KM dwa talerze z przodu przed osią. skręca jak kiroviec. Gość chce za nią 1200 czyli mało. Zastanawiam się ile kosztuje utrzymanie tego? ile to moze spalic paliwa? Mam do wykoszenia 0,5 ha porzeczek z 0,2 ha podwórka i ile samo ogrodu z pasem przydrożnym. Teoretycznie mógłbym porzeczki pryskac tylko ze w tym roku z pryskaniem był kłopot bo albo padało albo chwasty był w kolano i pryskając je opryskałbym porzeczki no i zostawała tylko kosa spalinowa. Generalnie coś musze kupić. W ogrodzie i na podwórku jeździ kosiarka elektryczna ale jest juz dość wysłużona.
Ma ktoś taką dużą kosiarkę i podzieli się doświadczeniami

2

Odp: kosiarka do ogrodu

Ją w pracy mam taka husqwarne samo jezdna stara ale jara mamy do koszenia gdzieś ok  0.8 ha idzie    jak burza ma niby 16 koni 3 biegi a z utrzymaniem nie ma problemu tylko paski napędowe  i noże co do spalania to niewiem nigdy nie sprawdzałem bo pracuje na cpn a tam benzyny w brud generalnie to polecam takie cudo fajna zabawka i na drodze leci jakieś 20 km godzinę

3

Mam traktorek, który ma noże między osiami, na większe powierzchnie jest to fajne, ale ekonomiczne to to jak amerykański krążownik smile
Żeby to miało silnik Diesla byłoby OK, a na benzynę niestety nie chce być ekonomiczne inna sprawa oprócz koszenia musi wozić cztery litery operatora i za lenistwo się płaci wink

4 Ostatnio edytowany przez fortschritt 323 (2010-11-19 16:11:32)

ja mam makite 3310W smile z funkiom zbierania liści jest super ale ma mały kosz na trawę sad

http://zakupy.wymarzonyogrod.pl/s//file … 839b29.jpg

GG-11131606 Spokojny ze mnie chłopak weź podejdź pogadaj looknij !!
Nie szukam awantury, powodu do kłótni !! Lecz męczę atmosferę jaka jest tu między ludźmi
http://koleso.topof.ru/logos/pneumant_logo.gif
błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi smile

5

Krzysie nie kupuj stigi to jest nie wypał zainwestuj we firmówke np w mtd bo do tego są części a do stigi nie zabardzo jestem serwisantem takiego sprzętu jak ma silnik briksa to puł biedy a jeśli tekumsecha to koniec bo ta firma już nie istnieje i nie kupisz już prawie nic do tego silnika

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

6 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-11-20 18:44:33)

Ma silnik brika 12,5 KM. A ile taką kosiarką w godzine mozna skosić? Przy założeniu że kosimy mieszanke traw chwastów z przewagą mleczu  średnia wysokość 15 cm scianmy na 5-7 cm 
Albo ile obkosi trawnika  czysta trawa  scianamy z 10cm  na  4 cm. Domyślam się że ciężko powiedzieć dokładnie  +-  3L czy 8L?
Zastanawia mnie czy te 12 KM  to w większej mierze pójdzie na wożenie mojej szanownej dupy czy na przyspieszenie pracy.  Tak sobie myślę maluch ma 21 KM  to 12 w takiej kosiarce to całkiem dużo. Dodam że ta ma 5 biegów
Co do dostepnosci części,  to coś mi się wydaje że czego bym nie kupił to będzie problem, na miejscu nic nie ma. Ale od czego jest allegro

7

to chociasz tyle ale stiga to nie porozumienie i nie pakuj się w to

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

8

Tomcio a to tam się psuje? dla mnie najwalniejsze to by skrzynia biegów układ przeniesiania napędu na koła był ok.  silnik to pikuś. A reszta tam coś się psuje?

9

skrzynia najwrzniejsza i zespuł tnący i pasek napędowy norzy bo to drogi interes sam pasek kosztuje około 200zł a jak dyfer zajechany to nie opłacalna naprawa bo trzoche kosztuje masz zdjęcia tego traktorka a i jeszcze rozrusznik lubi trfić a kosztuje około 300

10 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-02-06 22:20:30)

Odświeżam temat. U mnie w ogródku nadal bez zmian dziadki pchają starą elektryczną kosiarke..... i niech pchają zdrowsze będą zdrowsi...
Szukam kosiarki na wiochę. Z funduszu sołeckiego mamy około 6tyś na kosiarkę traktorek. Co radzicie kupić a czego nie? Do koszenia mamy jakieś 20-30 arów na dzień dzisiejszy ale może dojść drugie tyle...
Sołtys patrzy za partnerem

11

Krzysiek ja kupuje jd  myślę że jako kosiarka ok.

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

12

ja tez bym jd polecił dobre maszynki miałem okazje przy takim w serwisie robic i pojeździć bardzo fajne

Nie ma to jak FORTSCHRITT

13

za 6tys JD??
może HUSQWArNA albo mccouloch

14

Właśnie chyba pchana....

15

Krzysiek za 7tyś kupisz nowy ciągniczek z usa  kolega kupił i byłem w szoku maszyna jak nowa miała 3 godziny nakręcone bo ściągają to jako sprzęt używany silnik 2cylindry i do tego kosz jest a u nas taką nową trza dać z 14tyś ,ja też taką zamówiłem

16

Musze miec nowy z gwarancją i fakturą

17

a to na jakiś program

18

Kasa z gminy w tym roku mamy 15 tyś do rozdysponowania na wszystko od haczki do kiełbasy na dożynki.

19

kupcie kilka owieczek, wykosza a i mieso na glila będzie

Rolnik z powołania:-)

20

Może STIGA TORNADO 2098H za 6tyś kupisz.