Temat: SOJA

Panowie takie pytanko- uprawa soi na terenach woj. zachodniopomorskiego? Ktoś coś może poiwedzieć na ten temat?

2

Odp: SOJA

wiem że jest jakaś zarejestrowana, nazywa się aldana i robią ją w strzelcach, heheh pytanie równie dobrze powinno brzmieć:

"Panowie takie pytanko- uprawa kokainy na terenach woj. zachodniopomorskiego? Ktoś coś może poiwedzieć na ten temat?" big_smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

3

Soja nie jest przypadkiem gmo ??
Coś mi się kołata, że naturalna jest bezużyteczna, ale w Polsce to chyba każde świństwo można uprawiać, to dziki kraj jak to jeden minister powiedział.

4

nie to jest nasza odmiana pewnie nie dorasta gmo do pięt ale jest smile
cholera nie mogę sobie przypomnieć od czego on był czy to nie był minister leśnictwa? wink

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

5

Minister był od sportu smile

6

Kiedyś  soja  była  dość  popularna  w  Polsce.  Z  tego  co  słyszałem  to  się  zbierało  w  tym  samym  okresie  co  kukurydzę  a  wydajność  była  w  granicy  tony  z  ha. Nie  warto  się  w  to  babrać.

7

Kumpel miał 30 arów. Jak przyszedł termin zbioru to okazało się, że jelenie, sarny i myszy mimo ogrodzenia elektrycznego zżarły 90%. Nawet nie było po co kombajnem wjeżdżać.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

8

Chłopaki z polską soją to ciekawa historia w latach komuny gdy Polska tak jak dzisiaj kupowała soją głównie od Inretnational soja soję zadecydowano o wyhodowaniu własnej odmiany soi i o dziwo szło bardzo dobrze nie wiem kto ale pewien profesor z iharu zorganiozowal grupę mądrych i ci ludzi sprawdzili się w robocie odmiana była doskonalona i gdy już miała być rejestrowana prace odgórnie wstrzymano. dodam że profesor który kierował tą grupą i de fakto był ojcem tej odmiany przpłacił to załamaniem nerwowym i skończył w grobie. A ponoć myło tak że international soja tak wystraszyło się polskiej soi (taniej soi) że obniżyło ekstra cenę w zamian za wstrzymanie pracy czy co tam bądź byle ona ie zaistniała. A decydenci na to przystali i tak polskie biało zdechło.
jak wiele innych przedsięwzięć.

9

Podobno firma Monsanto to największe dziady w tej branży i wprowadzają rośliny jedno roczne tak że jak kupisz pszenice i wysiejesz to następnym razem jak będziesz chciał posiać to nie będzie plonować i tak rolnik zostanie uwiązany i będzie musiał kupować co roku materiał siewny a wtedy ceny będą już odpowiednie.Mi osobiście nie podobają takie praktyki ale pewnie niektórzy myślą inaczej i wolą kupować mieszańce  F1.

10

Tak tylko monsanto wyprodukowała soję po której można pryskać ich właśnie roudapem i pole jest czyste ,a soja dalej rośnie. Dlatego oni są mistrzami świata w produkcji soji.