Temat: PROW

jak to z tym jest? zapewne jest tu ktos kto korzystal , jest jakas minimalna cena czy rocznik kupywanego sprzetu ?? zawsze mozna by wziac jakis traktorek z turem czy prase, ale nie wiem jak to dziala i ciekawi mnie zdanie kogos kto przez to przechodzil smile

2

Odp: PROW

Ja próbowałem kupic w ten sposób traktor ale trwało by to ze 2 lata i bez pewności że dostanę następnie był bank rolniczy co prawda oprocentowanie jakieś chyba 2lub 3% ale tak obwarowane przepisami że zwykły rolnik ma problem dostac dopiero zwykły bank dał mi kasę i wcale nie na złych warunkach bo dołożę do interesu nie całe 2tyś.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

3

hmm składałem wniosek ale mnie nie wylosowali...hlip hlip

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

4

ja korzystałem przy pierwszym naborze długo trwało ale się udało,a ciągnik jak używany musi być do 5 lat

5

no to juz i tak trzeba by wydac wieksze pieniadze na taki ciagnik , ale jesli sie wie ze dostanie sie kase to mozna i kredyt wziac bo nowy ciagnik za powiedzmy 50 tys to jest cos, ale  kto kupi kombajn 2005r??

6

Po prostu: kupuje się ,,farbowanego lisa"...

7

Nie chciałem zakładać nowego wątku więc tu piszę bo mam pytanie do kolegów co ich rodzice przeszli na renty strukturalne a więc jak ktoś przeszedł na rentę w wieku 60 lat to będzie ją otrzymywał do 65 lat czy 70 lat.

8

moi się jeszcze nie wybierają, bo nie mają latek ale z tego co wiem to rentę strukturalną dostaję sie do uzyskania wieku emerytalnego ........

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

9 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-07-29 18:40:32)

dokładnie tak, max 10 lat. teraz będzie cieniutko z rentami a nawet bardzo jest nowy system przyznawania renty. naliczane są punkty i na podstawie ich ilości przyznaje się ją. ma być ok 6500 beneficjentów a to bardzo mało. obecnye renty to ostatnie renty strukturalne. tak samo będzie z prowem.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

10

Właśnie chodzi mi o to czy po 65 roku życia można otrzymywać rentę jeśli się nie wykorzystała tych 10 lat gwarantowanych.Sprawa jest poważna bo założyłem się z kolegą o flaszkę bo ja myślałem że po 65 latach przechodzi się na swoją rentę a kolega uparł się że do końca gwarantowanych 10 lat  czyli teoretycznie 74.A swoją drogą to wątpię żebym rent doczekał bo już widziałem taką reklamówkę w telewizji ''Zadbaj sam o swoją przyszłość''

11

Max 65 lat i na zwykłą emeryturę dlatego najlepiej załapać się w wieku 55l. i wybrać całe 10 lat.

12

no dokładnie nawet jak przejdziesz w wieku 64 lat to tylko przez rok będzie strukturalna a później jeszcze większa jałmużna.

13

Czy ktoś szykuje się na modernizację ?? rusza 3 stycznia sektor mleczny a od 17 pozostali.

gg 5118068

14

Nie niestety nie będzie nic brane na PROW.  Tata ma 52lata i powiedział że już nie będzie brał nic a mogliśmy wziąść jakiś nowy ciągnik + tur i coś jeszcze. A można by było wziąść. Ale cuż może ja jak przejmę gosp to wtedy będe coś kupował ( już za 3 lata) albo jak rodzice przepiszą na siostrę gosp i wszystko... Ale wtedy moje plany by nie wyszły..

A jak u was z PROW? Będziecie coś brać ?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

15

Ja nie biorę bo mnie nie stać

Rolnik z powołania:-)

16

Z tego co wiem to wujas bierze na PROW ciągnik Jh cos około 100 konnego i z miękką osią, tuzem i jakies jeszcze bajery to wyjdzie ok 190 tys brutto. A my tak za 2,3 lata może na nowy ciągnik się złoży.

17

dobre bo w wlkp naboru nie będzie bo kasy już nie ma, w ostatnim roku jeszcze będzie zapewne dogrywka. Myślę że trzeba brać drugiej szansy nie będzie, wcześniej składałem na klamoty dziś złożyłbym na stado podstawowe mamek mięsnych, w mojej okolicy zarobić można najwięcej siewnikiem do kukurydzy, kombajnem i prasą z czego prasa i kombajn najmniej. a bydlaki mogą stabilniej przełożyć się na złotówki.

18

Jako że mam bydło mięsne a nie mleczne to mam marne szanse żeby się załapać ,ale będę próbował może jakiś mały (100) KM ciągniczek z turem i kosiarka dyskowa .

19

My będziemy składać wniosek na hale magazynową i utwardzenie podwórka.

20

jakie są wymogi ? bo utwardzenie i garaż czy magazyn by mi się przydał wink