21

Odp: PROW

ja mam takie pytanie  mając 24ha czy jest wogule sens składania wniosku ??  na co kolwiek  bo jeśli chodzi o ciągnik to max bym dostał  jakiś 60 konny to  co takim ciągnikiem można zrobic ??  chodź nie ukrywam że pozbył bym sie tych klamotów i kupił jakiś nowy ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

22 Ostatnio edytowany przez zorak (2010-11-30 22:18:24)

szczegóły dopiero ogłoszą ale mnie cieszy że rozpatrywanie wniosków będzie pod względem formalnym i decydować będzie ilość zdobytych punktów a nie losowanie. Ja składam na ciągnik + TUR + prasa + owijarka i mam nadzieję że się załapię. Papierkową robotę zlecam a mi zostają wszystkie zaświadczenia itp. Na dzień dzisiejszy stoi na: Farmtrac 675DT + TUR do wyboru + sipma prasa i owijarka Tekla
właśnie mam przed sobą "poradnik rolniczy" i jest obszerny artykuł o wymaganiach.

gg 5118068

23

oszczędności czy kredyt? taki Farmtrac ma rewers mechaniczny ? i jak jest w kabinie ? a wiesz jak jest z budowa garażu czy właśnie utwardzaniem drogi czy podwórka ?

24 Ostatnio edytowany przez zorak (2010-11-30 23:04:14)

Scorpion napisał/a:

oszczędności czy kredyt? ?

50 na 50
Stawiam wszystko na jedną kartę. Odpuszczam wszystkie planowane inwestycje i składam wniosek na to co wymieniłem powyżej - prawdopodobnie to ostatni nabór na modernizację. Zgromadzone fundusze + niewielki kredyt o ile wniosek przejdzie. Jeśli przejdzie będzie nowy sprzęt a jeśli nie to ... to będzie musiał być używany.
Co do rafmtraca to ma rewers mechaniczny po lewej stronie kierownicy a jak jest w kabinie ?? bez rewelacji ale ujdzie - w zetorze podoba mi się bardziej i jest większa.
Co do budowy czy placu nie orientuję się bo nie pytałem o to bo mnie nie interesuje. Wizyta w ODR i dowiesz się wszystkiego - przynajmniej u mnie można dowiedzieć się dużo i konkretnie.

gg 5118068

25

ale zawsze jest, ten elektrohydrauliczny to już pełna bajera smile ja patrząc na tego Belarusa 820 widzę to co i 20 lat temu, nic nie zmienione, ale płace powiedzmy 60 tys a za takiego Farmtraca pewnie około 110 tys, komfortu prawie brak w porównaniu z innymi ale naprawi się młotkiem i przecinakiem, części tanie, pomyśli się
A do ODR będzie trzeba się wybrać smile

26

dla mnie dużym plusem jest to że ciągnik jest w 100% mechaniczny i tak jak mówisz większość można naprawić przysłowiowym młotkiem. A podstawowa cena to 103 tyś. Odejdą przednie obciążniki, dojdą szersze kapcie - coś koło 105 tyś powinno wyjść + cała reszta.
Przy dotacji można myśleć nad czymś bardziej "markowym" tylko po co ?? Późniejsze koszty eksploatacji drogiego ciągnika mogą być ogromne. Do naboru jeszcze ponad miesiąc - zobaczymy co z tego wyjdzie.

gg 5118068

27

Właśnie o to chodzi ze komfort w nowym JD czy Valtrze jest nieporównywalny ale późniejsze koszty eksploatacji są znacznie większe, drogie części, przegląd przy JD zaczyna się od 3 tys, do tych 105 tys dołożył byś z 20 miał byś jakiegoś NH czy DF ale po co skoro będzie droższy w utrzymaniu, chociaż chętnie bym nabył takiego gdybym miał tylko kasę, wink

28

Podstawowa wersja Farmtraca jak pisałem 103 tyś, odpowiednik z NH 120 tyś a z zetora 115 tyś. Jeździłem każdym i np NH to nic specjalnego, wydaje się bardzo delikatny i strasznie ciasno w kabinie. Najlepszy komfort jest w zetorze - ciągnik wydaje się być największy, kabina duża i wygodna, fotel wygodny, odgłos silnika w kabinie to lekkie pomrukiwanie.
Ale dość o ciągnikach bo robi się off. Dam znać jak już będę miał wypełnione papiery.

gg 5118068

29

w Wielkopolsce temat zamknięty, w lubuskim też, zorak bardzo dobrze robisz tu masz link do producenta skrzyń biegów i do farmtraca i zetora i paru innych.

http://www.carraro.it/en/ w zakładkach gdzieś są oferowane skrzynie i osie ciekawa sprawa bo produkują dla wielu firm.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

30 Ostatnio edytowany przez Scorpion (2010-12-02 22:43:34)

Zorak, jesteś w temacie, jakie miał bym szanse na otrzymanie zwrotu do takiego Farmtraca jak 665 ? zastąpił by mi c355 i c330, mam 19 ha swojego + dzierżawy bez umowy notarialnej, i np zachodnia prasa zwijająca, jakaś używana Krone np, do 5 lat musi być chyba ?
i wytłumacz trochę o co w ogóle w tym chodzi ;D w tym naliczaniu punktów itp.

31

jeździłem 665 i ten 3 cylindrowy silnik robi strasznie dużo hałasu. Poza tym 665 gabarytowo jest prawie taki sam jak 675.
Jeśli na dzierżawę nie masz umowy to nie możesz jej wykazać i operujesz swoimi 19 ha. Co do szans ?? Nie wiem jaką masz sytuację bo pkt przyznają np za: gospodarowanie w obszarze NATURA lub ONW, wiek poniżej 40, jeśli gospodarstwo zostało przekazane a przekazujący przeszedł na strukturalną, jeśli wniosek jest składany przez kilku rolników, wielkość ESU, czy inwestycja poprawi ekonomiczność i konkurencyjność gospodarstwa - i jeszcze kilka których teraz z głowy nie pamiętam. Czy masz szansę ?? podejdź do jakiegoś doradcy i pogadaj - szansa zawsze jest zwłaszcza jak się ma zwierzaki bo maszyny są na polepszenie warunków, zwiększenie produkcji itp. Ja też nie mogę wykazać dzierżaw i wniosek piszę na moje 30 kilka ha i mam nadzieję że się załapię bo powinienem dostać dużo pkt. ale jak będzie ?? w dolnośląskim przewidują że starczy kasy na ok 750 wniosków.

gg 5118068

32

750 wniosków?! to chyba farsa jakaś.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

33

750 wniosków to  że tak powiem  chwila i po kasie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

34

Noo to jakoś mało... U mnie w Podlaskim jak było to  prawie 1700 wniosków yikes

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

35

dlatego się nie napalam, składam wniosek na max moich możliwości i jeśli się uda to będę szczęśliwy a jak nie moja gospodara przecież się nie zawali wink

gg 5118068

36

dziś jestem po weryfikacji cen ciągników i powiem Wam że firmy czują chyba nadchodzącą kasę bo ceny troszkę wyższe (brutto):
Farmtrac 675DT - 110 tyś, a odpowiednik czyli Zetor Proxima 75 - 122300
Farmtrac 685DT - 126700, a odpowiednik czyli Zetor Proxima 85 - 126450
podstawowe modele tylko do zetora dorzucony rewers. Ceny jak za wypasione ciągniki bo aktualnie jest promocja na DF Agroplus 410 i można go mieć za 133 tyś.
A tury to ok (netto) 10 farmtrak, 17 zetor, 22 DF.
No i Farmtrac nie wygląda już tak ładnie

gg 5118068

37

Warm -Maz tylko dla gospodarstw mlecznych starczy kasy a dla pozostałych nawet nie będzie naboru normalnie dyskryminacja !!!!

38

nie, to Polska jest.
Zorak napisz więcej o tym DF myślę że warto byłoby wydać więcej bo to zupełnie inna liga, choć tur do niego bardzo drogi.

39

JH chyba R masz już od 150 tys wersja podstawowa

40 Ostatnio edytowany przez zorak (2010-12-07 23:40:35)

Fenol napisał/a:

Zorak napisz więcej o tym DF myślę że warto byłoby wydać więcej bo to zupełnie inna liga, choć tur do niego bardzo drogi.

masz rację to już zupełnie inna liga i można było by się pokusić ale ... no właśnie ale tur 22 to Polski a oryginał 30 więc ciągnik + tur to już jest ponad 150 tysiaków. Późniejsze przeglądy w DF też nie należą do najtańszych i liczone są w tysiącach. Sam ciągnik jest w bardzo dobrych pieniądzach bo 133 tyś za chyba 85 koni (model 410) i na dodatek w dość dobrym wyposażeniu.  I przepraszam za pomyłkę bo chodzi o Agrofarm a nie agroplus. Promocja na całą serię Agrofarm czyli 410, 420 i chyba 430

gg 5118068