Temat: Przedni napęd czy szersze opony?

Czysto teoretyczne rozważania:)
Czy warto w ciągnik ładować 10tys tylko po to żeby przedni napęd założyć?
Nigdy nie jeżdziłem ciągnikiem 4x4 więc nie wiem. Przecież z teori to powiedzmy na przykładzie 385 jak się założy opony 520mm zamiast 18,4 to powierzchnia styku z podłożem wzrośnie i to o sporo. Albo nawet można założyć bizonowskie 23 cale szerokie. Do uprawy nawet biźniaki sa tańsze jak przedni napęd a efekt podejrzewam lepszy.
Dyskusja otwarta:)

Odp: Przedni napęd czy szersze opony?

Za dużo w ten ciągnik wsadziłem żeby za bezcen sprzedać:) Poza tym aż tak ciężki traktor jak 323 nie jest mi na razie potrzebny chyba że podwoje powierzchnie orną bo na łąki torfowe to raczej coś lekkiego na szerokich oponach wchodziw  grę:)
Ale teoretycznie to przecież tylko 20% uciagu idzie w ciągniku 4x4 na przód chyba że mówimy o ciagnikach przegubowych to wtedy 50-60%. Na amerykańskich filmach widać ciągniki z napędem na tył tylko ale za to maja duże i szerokie koła.

3

Ale na amerykańskich filmach zobacz że oni uprawiają stepy różnymi kombinacjami agregatów i tylko kurz za nimi widać.

4

Napęd to napęd nie zastąpi go żadna szerokość opony my mieliśmy zt 300 i on chodził na oponach od bizona ale jak założyliśmy do niego napęd to całkiem inna bajka teraz nie chciał bym żadnego innego ciągnika bez napędu

5

napiszę jeszcze raz, współczynnik wykorzystania ciągnika bez przedniego napędu to 60%, z przednim napędem 85% czyli bez przedniego napędu na robotę realnie spaliłeś 60 litrów reszta to strata, z przednim napędem tracisz tylko 15 litrów. przelicz to jeszcze na czas i kasę w paliwie.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

6

http://www.youtube.com/watch?v=WXVAoirK_KY
Sam facet wygląda groźnie, tu szerokie opony żeby nie ugniatać uprawionej ziemi

7

niewydostanieszsie napisał/a:

Czysto teoretyczne rozważania:)
Czy warto w ciągnik ładować 10tys tylko po to żeby przedni napęd założyć?
Nigdy nie jeżdziłem ciągnikiem 4x4 więc nie wiem. Przecież z teori to powiedzmy na przykładzie 385 jak się założy opony 520mm zamiast 18,4 to powierzchnia styku z podłożem wzrośnie i to o sporo. Albo nawet można założyć bizonowskie 23 cale szerokie. Do uprawy nawet biźniaki sa tańsze jak przedni napęd a efekt podejrzewam lepszy.
Dyskusja otwarta:)

Przedniego napędu nie zastąpisz niczym my jak nie mielismy ciągniki z przednim to przy sianiu agregatem to ciężko się nawracało ciągnik się kopał i więcej palił, chodź mielismy opony 520mm i to nic nie dawało a teraz z przednim w orkę jadę i siejemy.

8 Ostatnio edytowany przez koseś (2010-12-13 18:58:43)

Też mam dylemat czy założyć przedni napęd do 912 tym bardziej że mam na nim tura i już krew mnie zalewa jak mam po błocie czy śniegu z ładunkiem jeździć ,z uwagi że oryginalny przodek kosztuje miń.10tys. chodzi mi po głowie założenie od forszaja jednak potrzebował bym pewne dane tz. ile obrotów wykonuje wał napędowy na pokonanie jednego obrotu tylnego koła w forszaju jak i w ursusie ,przy standartowych kołach 34cale . Może któryś z kolegów mógłby mi to zmierzyć ?

9

Ale panowie zobaczcie jaką  trakcję ma białorus, czy ursus 1012 na oponach 18,4-38. Bardzo wiele razy zaskoczyły mnie te pojazdy chociaż mam krytyczne do nich podejście.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

10

MAREKPE napisał/a:

Ale panowie zobaczcie jaką  trakcję ma białorus, czy ursus 1012 na oponach 18,4-38. Bardzo wiele razy zaskoczyły mnie te pojazdy chociaż mam krytyczne do nich podejście.

A chodzi ci o szerokosć czy wysokosć czy wszystko razem?

11

Nie kombinuj z przednim mostem w c385 bo to nie opłacalne. Ja miałem też taki dylemat jak ty bo kasy włożyłem w ciągnik trochu i stwierdziłem, że ciągnik puszcze w obieg i kupie forsza, a co mi zostanie kasy to za resztę kupie sprzęt i efekt jest taki, że ciągnik jest do sprzedania. Jak go sprzedam to jadę po forsza i będę wiedział, że mam ciągnik, a nie zabawkę .Mam sentyment do tego ciągnika bo to jest mój pierwszy ciągnik i od niego się zaczęło gospodarstwo, ale cóż sentymentem nie będę robił w polu, a nie mam czasu na siedzenie w polu i dłubaniu w ziemi bo pracuje i po pracy nie mam za wiele czasu na prace w gospodarstwie a forszem zrobię to samo w krótszym czasie.
Pozdrawiam

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

12

Dołączę się do tematu. Ciągnik bez przedniego napędu jest przydatny jedynie do lekkich prac. Za tą kasę, którą miałbyś wydać na napęd kup sobie forsza lub mtz no może trochę jeszcze trzeba dodać kaski ale nie będziesz żałował.

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>