Temat: Czym Karmimy Nasze Zwierzaki, czyli pasze itd.

Fenol podstawa to analiza pasz i to naprawde jakaś solidna a nie ta robiona przez odr.Przy krowach mlecznych opłaca się zainwestować w ocene użytkowości(być może masz ?)

mod.: Na prośbę Fenola przeniosłem do nowego wątku tematy paszowe

2

Odp: Czym Karmimy Nasze Zwierzaki, czyli pasze itd.

mam i mam kłopoty z białkiem, tłuszcz 4,8 białko ledwie 3 nie wiem co jest grane do tego niski mocznik. Z pasz mam tylko kuku i odrobinę lucerny, gps i siano z treściwki to mieszanka zbożowa jara gnieciona, koncentrat śruta rzepakowa witaminy i wodorowęglan wapnia krowy głodne nie są ale białko słabe a za litry i białko są pieniądze, do tego kłopoty z zacieleniami. kupuję pasze schaumann i do nich zwrócę się o analizę.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

3

Czyli masz brak energetyczny w karmie oczym mówi słabe białko i jednocześnie zbyt mało białka wkarmie co mówi o niskim moczniku?

4

Idealnie by było mieć kiszonke z kukurydzy i sianokiszonke,reszte uzupełniamy treściwymi paszami.

5

Fenol mówisz ze stosujesz pasze schaumann,jakie i czy jesteś z nich zadowolony?

6

Moje doświadczenia nie są specjalnie duże bo specjalnie nie mam wyboru. Koncentrat schaumann nie powiem o nim nic złego ma ładny owocowy zapach wink, dziś liczyłem ile by mnie kosztowało danie tak jak każą na opakowaniu- nieporozumienie. witaminy używam polfarm i nie widzę w nich niczego pozytywnego tzn nie widzę aby zwierzakom jakoś sierść zaczęła błyszczeć itd więc pewnie będzie zmiana. Stosuję też śrutę rzepakową też dostarczaną przez schaumann. Mlekomiksy dla cieląt. najpierw stosowałem lenomilk i mleko tej firmy dla młodszych cieląt ale nie jest to dobre rozwiązanie, stosowałem też kromilk z lnem nutreny i mogę śmiało powiedzieć że najlepsze mleko dla starszych cieląt to sprayfo pomarańczowe. Rozpuszcza się idealnie i cielaki piją jak opętane, nie ma biegunek a mleko sam wypije smile jest bardzo dobre, swoją drogą dziwię się że koksiarze jeszcze nie odkryli że takie mleko ma 27% białka big_smile eeee tam oni wolą superkaban`a wink
mleko dla cieląt od 3 dnia czy nutreny czy milkivitu są zbyt silne, za duży koncentrat i mam są tym problemy z laksą. Sprayfo dla najmłodszych cieląt to już droga sprawa 20zł więcej niż za milkivit. Prawie nie stosuję tego mleka tylko przechodzę do mleka dla cieląt starszych. Sprayfo pomarańczowe jest 1zł droższe niż lenomilk więc nie ma nad czym się zastanawiać.
wodorowęglan wapnia kupuję jakś turecki. i takw ygląda całe moje żywienie treściwkami.
dla cielaków do paszy dodaję też dolfos przeznaczony dla cielaków, korzystam też ze starterów dla cieląt też schaumann tu mogę powiedzieć że jest jak każdy inny cielaki wpierniczają aż fyrczy i jest w tym problem bo to tanie nie jest. chłopaki a jakie Wy stosujecie pasze i co i nich powiecie? dodam jeszcze ceny w moim sklepie wieczorem.

Dario zrób proszę wątek  z tych postów na temat pasz smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

7

Ja obecnie stosuje tylko jeden rodzaj paszy treściwej dla mojego bydełka.skład to kon.30 proc.Unimilk firmy PROWIMI do tego kreda i śruta zbożowa(pszenica,pszenżyto,owies ,jęczmień) oraz dodatki mineralne dla krów OWUWIT i SOMATOWIT tej samej firmy.ps-mam zamiar zmienić firme paszową na de heus.

0

8

u mie krówki mają sianokiszonke z silosu pierwszy pokos do oporu kukurydza  opór treściwka jęczmień z pszenicą mocznik 220 białko 3.5 tłuszcz 4.8 z witamin antysomat z nutreny

9 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-12-15 17:08:08)

dziś rozmawiałem z dostawcą i zmienię wszystko na de heus zobaczymy jak to będzie wyglądać analiza pasz gratis normalnie od próbki 200zł!
zobaczymy jak sprawy będą wyglądać.
nutrena czyli cargill ferari na rynku pasz.
ja nie ma sianokiszonki, odeszła mi razem  z dzierżawą eh szkoda gadać.
na wiosnę na gwałt trzeba zakładać lucernik.

10

Dziś miał być umnie żywieniowiec z de heus i pobrać próbki kiszoki z kukurydzy i sianokiszonki niestety zima znów była górą.

11

Ja jade na Nutrenie od niedawna, wcześniej tylko dla cielaków kupowałem- zobaczymy jak to się przeniesie na przyrosty opasów, krówki na mleczności zauważalnie lepiej, dla cieląt CJ granulat na okrągło, mleka zastępczego nie kupuje, świnki dostają dodatki z pobliskiej mieszalni- Czarnocin.

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

12

fenol na moim terenie próbki wszystkie firmy robią za fri chodzi o potencjalnego klijenta przecież a co do de heus dawna hima + kajdus szłu nie robi panowie przerabiałem już wszystko w hodowli bydła koncentraty jak i gotowe mieszanki i różne tam jeszcze wymysły nic nie zastąpi własnej dobrej paszy sam się nie oszukasz obecnie z kupnych pasz to tylko pozostałem przy koncentracie dla opasów .

13

A mleczne masz? Jak tak to co dajesz do paszy znaczy śruty zbożowej?

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445

14

mam mleczne krowki kiedyś szprycowałem je wszystkim wydajnośc była spora ale cena mleka zniechęciła mnie a że mam dobrą genetykę u móciek spróbowałem trochę taniej produkować tak więc kicha z kukurydzy +siano kicha do woli + gniecione ziarno jęczmienia z pszenicą pół na pół dwa razy dziennie i do tego mikro makro nutreny 200g na sztukę dziennie krowy dają trochę mniej ale są zdrowe zacielają się w miarę dobrze i dłużej zyją

15

Fenol napisał/a:

na wiosnę na gwałt trzeba zakładać lucernik.

Pomyśl nad koniczem perskim, jest to co prawda roślina jednoroczna ale rośnie szybciej niz lucerna a właściwości ma podobne tzn. zawartośc

Rolnik z powołania:-)

16

Reszta pasz u mnie:

-kiszonka kukurydza
-sianokiszonka
-kiszonka z lucerny
-buraki pastewne
-ziemniaki

Tak więc mają te moje bydlaki bogate menu... big_smile

Fenol co to za mleko jest  to "Sprayfo"? Z jakiej to firmy, bo nie spotkałem się z tym nigdy?
U mnie ostatnio były problemy z biegunkami, udało się ogarnąć problem chyba wina jakiegoś wirusa bo kilka sztuk naraz miało.... hmm

17

Śrut gnieciony z pszenżyta, mieszanki (owies, pszenica, jęczmień,groch )
Do tego na około tonę
-200 kg Protamilku
-250 kg śruty rzepakowej
-25 kg Drożdżolaku
Ekomix BM wapń z Ekoplonu
Pasza z Golpaszu, Golmix 18
Melfid
Kiszonka z Kukurydzy
Kiszonka z Sianokiszonki
Kiszonka z Żyta
Czasem trochę sianka wink
Białko 3,39 Tłuszcz 5,1 w zależności od ilości mleka
To by było na tyle dla mlecznych

18

Mocznik w mleku można nadrobić dodawając do paszy mocznik nawozowy.

Ja daje opasom mocznik nawozowy ale po trochę drugi rok zimom. Ciekawy artykuł o moczniku był rok temu w Top Agrar. Kiedyś dawałem opasom Sanbulla później Schaumana i doszedłem do wniosku że dodatki dodatkami ale jak to poprzednik napisał podstawa to dobra pasza własna.

20

Tylko że ten mocznik nawozowy powinien tylko uzupełniać niedobór białka karmie.Podstawa to dobra kiszonka z traw i motylkowych,do tego wysoko białkowe pasze treściwe np.śruta sojowa lub rzepakowa.Ja wzeszłym roku też stosowałem mocznik ale to troche zajmuje czasu.