Odp: Dokarmianie dzikich zwierząt
u mnie się ubezpieczają i jest gorzej niż było.
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Dokarmianie dzikich zwierząt
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
u mnie się ubezpieczają i jest gorzej niż było.
Ja pytałem czy rolnik nie może ubezpieczyć swoich upraw od szkód wyrządzonych przez dzikie zwierzęta, ufo, itp., a nie czy koła łowieckie się ubezpieczają. Jeśli komuś rośnie 100 000 zł na polu to nie jest to biedny rolnik na 10 ha i powinno go być stać na ubezpieczenie swoich upraw.
Słyszałem, że niektóre koła łowieckie się ubezpieczają i za szkody płaci ubezpieczyciel, ale szczegółów nie znam i nie wiem ile jest w tym prawdy. Poza tym wg ustawy Prawo łowieckie sarna nie wyrządza szkód i nie jest brana pod uwagę przy szacowaniu szkód.
Nieprawda kolego każde zwierze na jakie polują są brane pod uwagę.A czy ich stać czy nie to już rolnika gówno obchodzi jak nie mają kasy to się złożą i będą mieli bo wierzytelności będą musieli pokryć:stu:
Przepraszam bo niedawno się zmieniło
Art. 46. 1. Dzierżawca lub zarządca obwodu łowieckiego obowiązany jest do wynagradzania szkód
wyrządzonych:
1) w uprawach i płodach rolnych przez dziki, łosie, jelenie, daniele i sarny;
2) przy wykonywaniu polowania.
reszta niestety nie i na przyklad gęsi mogą ci zmłócić oziminę i grosza nie dostaniesz.
no to u mnie z 4 hektary takiego jak to naprawic co zrobic
panowie ponawiam temat jak naprawić po dzikach jakich używacie narzędzi maszyn co najlepsze na to
Właśnie skończyłem łatkami przesiewać kukurydzę, poszło 1,5 worka. Idę zaraz rozstawić tyczki ze śmerdziuchem, może coś da. W tym roku nie będę czekał na łowczych. Będę kłusował tzn wykładam trutkę na dziki, w każdym razie mam taki zamiar. Już wiadomo że jak jest locha z młodymi to myśliwi nie będą strzelać, logiczna sprawa zależy im aby mieć do czego strzelać później. czym mogę poczęstować dzika aby ładnie dokonał żywota?
To chyba nie jest dobry pomysł . Za głupiego dzika tak ci zrobią koło siedzenia że Ci sie odechce kłusownictwa
zwierze jest cwane. marne szanse żeby podniosło naszpikowane chemikaliami papu.
ja mam problemik ze sarnami. Ziemiaki mi mają przekopane jak ta lala. w zeszłym roku wystarczyło raz na parę dni wystrzelić 4 hukowe petardy i był spokój. w tym roku nawet to nie pomaga. Powoli na siatkę leśną odkładam..
mi szkodzą ale nie w takim stopniu abym je zakwalifikował do zlikwidowania, lubię i oddaje im chętnie odrobinę moich plonów...odrobinę
Był taki na forum co walczył z dokarmianiem to chcieliście go u linczować a teraz truć chcecie biedne zwierzaczki
Fenol znajomy siał od nowa 2,5 ha kukurydzy bo dziki mu wybrały zaraz po siwie 95% nasion,zasiał we środe a dziś przesiewa bo w nocy zjadły 0,5 ha,wczoraj o 21 ojciec poszedł na łaki i widział 7 sztuk jak biegały po przenżycie,mi wybrały jakieś 40 arów kukurydzy przesiałem od nowa i postawiłem radio na polu i właczam na noc i od 2 tygodni spokój.
kupcie włosy od fryzjera ściete i rozłuzcie zapach ich odstrasza dziki u mnie nie ryją po łace a rozłożyłem ich dużo wokół no i jako tako śladów brak mówił mi to myśliwy z koła łowieckiego a na dzika to nie radze trucizny bo cie to może drogo kosztować co do sposobu to muj znajomy zostawił radio na baterie z muzyką i też działa
Fenol na dzika najlepszy jest ołów w granulkach albo żelazo podane do czaszkowo a na poważnie to ogrodziłem 7ha dwoma drutami do tego konkretny elektryzator za który koło łowieckie zwróciło mi kasę i jest spokój ale co kilka dni trzeba pole qadem obiechać i sprawdzić bo sarny to nie zważają na drut .
koseś jakim sposobem wyrwałeś kase na nowy elektryzator od koła łowieckiego?dziś temu gościowi co mu dziki zjadły 2,5ha kukurydzy koło łowieckie ogrodzilo mu pole jednym drutem ale elektryzator z akumulatorem musi właściciel dać od siebie.
To wszystko zależy od jacy myśliwi są na danym obwodzie ja z naszymi nie mam problemu i w tym roku za podsiew łąki płacili mi 600zł/ha. Na kukurydzy dodatkowo zrobiłem ambonę mobilną żeby myśliwi nockami dodatkowo pilnowali.
No a u nas za przesianie 2,5 ha kukurydzy wyliczyli 990zl.
Fenol wynieś na pole gumiaki w których chodziłeś cały dzień przy + 30 stopniach i na kilka dni spokój. Po kilku dniach wymień. Tylko ustaw od zawietrznej. W moich stronach swojego czasu dość popularny sposób
Jest jeszcze prostszy sposób na dziki, zostań myśliwym.
do tych gumiaków nawet żona się przyzwyczai
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Dokarmianie dzikich zwierząt
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo