21

Odp: alternator

tomek1974 napisał/a:

Tylko do szczotek.To znaczy + z aku na szczotki,tyko chwile i na niskich obrotach bo możesz coś popsuć.

Jak  za  długo  przytrzyma  to spali  uzwojenie     wzbudzenia  . 

Wojtas  nie  kombinuj  tylko  kup  dobry  alterek  ,  na  szrocie  kupisz  za  50  zł   :beer:

22

Za 50 zł to kupisz 12V a nie 24V.

23

no więc tak  szczorki  nowe  regulator dobry   koles przeczyścił styki diud i coś tam jeszcze skasował  70zł   w tym wymiana łozysk    zakładam  no super zapalam i kontrolka gaśnie   chwile pochodził  no ok  gaz w podłoge  no ok  z obrotów zlazł  kontrolka się zapaliła :[  normalnie szok i musze znów jechac   niech naprawia ...

co do kupna alternatora za 50 zł  to  nie w mojej okolicy  .. nowy kosztuje 370zł 
używany w postolicach 300zł  (wolne żarty)
używany w lubkowie i  paru innych miejscach   to nie mniej niż 200zł  i ot za 50 zł to nie kupie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

24

podepnę się tu, a mianowicie alternator zaczymał się w miejscu, myślałem ze łożyska a po rozebraniu okazało się ze cewka na wirniku z tymi odlewami się zsunęła i zaczepiła o obudowę, a kabel od bieżni szczotek naciągną się i wyrwał połowę bieżni, wszystko na wirniku lata. Mam pytanie, ile wolt ma alternator w 303, wiem ze wychodzą od niego 4 kable, prądowy 1 od diod i 2 od szczotek i pytanie czy można zastąpić go innym alternatorem ponieważ mam kilka i czczy przy innym można te 2 kable zmostkować pod jedną szczotkę czekam na odp.

25

Jak masz alternator z regulatorem napięcia to wypinasz oryginalny regulator i potrzebujesz wtedy 2  przewody tzn. gruby prądowy i cienki do kontrolki. Działa dobrze , miałem założony jakiś nasz krajowy Zelmot (chyba od stara) , ale dostałem oryginalny i zmieniłem.

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

26

Wiem że któryś z liazowskich alternatorów jest identyczny z oryginałem, ale jaki to typ to Ci niestety nie powiem

Tylko głupi nie wie że jest głupi a mądry to wie

27

to czyli tam idzie 24v mam taki w 514 od liaza

28

czesio ja w swoim zt 300 mam 12 V
ty pewnie też tak masz
możesz śmiało założyć  alternator od jakiegoś bęzyniaka ze złomu tylko oby kółka pasowały.
Zostają 2 kable gruby i cienki do wzbudzenia. ja tak mam w 300. sprawdź czy masz przełocznik 12/24 pod wskaźnikami jesli tak to masz 12 jesli nie to masz 24.
Mocowanie alternatora jest tak proste że dopasujesz tam prawie kazdzy alternator. Ja w 323 mam jakiegoś boscha za 250 zł 28v chyba 60A dyskotekę tym mogę zasilać

29 Ostatnio edytowany przez Łukasz.D (2010-12-30 23:30:26)

Z kombajnu raczej bez problemu możesz zamienić do ciągnika. O ile się orientuję to silniki 4VD we wszystkich wersjach miały takie same alternatory, ale mogę się mylić

Sadząc po tym co kolega wyżej napisał moja pewność i orientacja została podważona neutral  :stu:

Tylko głupi nie wie że jest głupi a mądry to wie

30

oglądałem obudowę alternatora i niema tam żadnych oznaczeń czy to 12 czy 24 v tylko są tam numery katalogowe jak to sprawdzić

31

ZT 3.. mają rozruch na 24 v a z resztą to rożnie bywa  trzeba sprawdzić czy ma przełącznik 12/24 jak ma to ma instalacje alternator 12 V a jak nie to ma 24V
to juz pisałem dla mnie jasne

32

ja mam ładowanie miedzy bateryjne mam koło hebla taki rozdzielacz do którego przychodzą rożne kable od aku i inne a instalacje na 12v mam sprawdzę jeszcze co pisze na regulatorze może tam coś będzie jak 12 to dam alternator z poloneza.

33

hebel to chyba hamulec  a przełącznik jest po stronie sprzęgła ale mógł to ktoś przełożyć. to tak prostokątna skrzynka o ile się nie mylę
http://moto.allegro.pl/fortschritt-300- … 695291.htm
o takie coś jak masz to podłączone to wystarczy ci alternator od poldka byle by pasek pasował

34

z paskiem nie problem pasuje koło od żuka, a co do hebla to chodzi o włącznik masy, niektórzy go tak określają, obok niego jest taka właśnie skrzynka. Wychodzi na to ze mam 12v czyli alternator z poloneza będzie ok a jak nie to dam z żuka lub nysy, kółko będzie pasowało na pasek i ma większe ładowanie.

35

jak masz alternator 24V to załusz od jelcza i po sprawie

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

36

wątek na temat alternatora a nie na temat hebla ... !!!!  posty nie na temat do śmieci idą

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

37

Mam problem... w kombajnie Fortschritt MDF524 ciagle pali sie kontrolka od ladowania i hydraulika w ogóle nie dziala. Alternator zostal wymieniony(po regeneracji), szczotki sa nowe i juz drugi nowy regulator napiecia.... co moze byc przyczyna????

38

Witam dorotko tongue  ładne imie big_smile
hydraulika ci wogóle nie działa czy jak ?   czy działa  jak by jej się nie chciało  ?

39

Co do alternatora to zanim zaczniesz coś paprać weź miernik i zmierz napięcie przed uruchomieniem silnika i po uruchomieniu silnika. jeżeli po uruchomieniu silnika wartość wskazywana przez miernik wzrośnie o ok 2V to wszystko jest OK, a jak nie to trzeba sprawdzić połączenia w instalacji.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

40

MArek 2V ?  jesteś pewien ?? chyba w tych modelach był rozruch 24 V więc ładowanie musi byc w granicach 25V ??  czy się myle ??  bo 2 V to  nic przy tym napięciu