Temat: Jaki jest stan waszych upraw

Ciekawi mnie jak wyglądają wasze uprawy , czy rzepak też macie taki kiepski jak ja?
Wywaliłem na niego 500 kg saletry a wyglada jakby nie dostał wcale , z pszenicą mam podobnie , w burakach jak po deszczu grzyby rozrasta się rumian i odtróżeń choć był pryskany , a wschody sad  w niektórych miejscach buraki z 2 parami liśći a w niektórych nawet nie wyszły. Kiepsko to widzę

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

2

Odp: Jaki jest stan waszych upraw

U mnie zboza ozime są super, może poza jednym kawałkiem 0,5 ha pszenżyta które siałem później po ziemniakach, ale po dzisiejszym deszczu w oczach odżyło, gorczyca elegancko powschodziła, jęczmień jary też mam niezły, tylko w miejscu gdzie pryskałem ściernisko roundupem (chyba dobże napisałem :red:) widać że jest gorzej, mniejszy jest i blady. Oby tylko padało i było ciepło, to będzie super :dance:

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

3

u mnie tragedji nie ma ale to na razie jak szybko nie popada to bedzie lipa zaczyna sie zolto robic pomimo tego ze mam gliniaste ziemi a buraczki jako tako ale wschody nie za ciekawe no i zobaczymy jak przetrwaly ostatnie przymrozki ale trzeba byc dobrej mysli

[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

4

U mnie rzepak jest piękny (nie da się wejść i ciagnika nie widać przy oprysku ) pszenżyto  i jęczmień (ozime ) też ładne tylko ozima pszenica jest tragedia (dwa razy na grzyba i żadnego efektu a pryskałem środkami dość drogimi ) jare jak na razie ładne ale bez deszczu za dwa tygodnie będzie szajs . Ziemie mam 2 i 3 klasy więc na razie jest jako tako ale jak długo.....?

5

Panowie małe porównanie.Po zniwach jeździłem talerzówką po rzepaku.Był ztalerzowany.W tym roku sialiśmy rzepak nawozy, opryski itd. Rzepak który był talerzowany jest 4 razy ładniejszy od sianego.I to jest ciekawe???

GG 9784904
sklep@fortschritt.com.pl 0748506822
www.fortschritt.com.pl

6

Mój ktory wyrósł w burakach jest 4 razy grubszy od tego na polu. A jeśli chodzi o wysokość to moj też jest wysoki tylko łodygi cieniutkie jak źdźbła pszenicy. Tylko na dwóch hektarach jest niezły 6 to kicha

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

7

no ciekaw jestem za ile puscicie ten rzepak ja moze w tym roku sproboje cos posiac ale jeszcze sie zastanawiam mam za malo ziemi musze siac zboza aby trzudke wykarmic

[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

8

Piotrfire napisał/a:

Mój ktory wyrósł w burakach jest 4 razy grubszy od tego na polu. A jeśli chodzi o wysokość to moj też jest wysoki tylko łodygi cieniutkie jak źdźbła pszenicy. Tylko na dwóch hektarach jest niezły 6 to kicha

W zeszłym roku zebrałem z hektara 3,9 tony na czysto ale tamten do tegorocznego nie miał porównania. Dwa lata temu sąsiad zebrał 5,5 tony z ha. big_smile ale łodygi to wierzcie mi ten rzepak miał jak słonecznik smile smile smile

9

Oziminy na warmi lepiej się udały od jarych zbóż aby teraz dało rade wejść w pole na żniwa bo tamten rok był tragiczny!!Jęczmień jary mam cieniutki ale i tak zbiore więcej jak posiałem smile

http://images29.fotosik.pl/44/777b2bad10b1551e.gif

gg6876703

10

Jęczmień jary mam cieniutki ale i tak zbiore więcej jak posiałem

No to tylko się cieszyć :dance:

11

pantera6 napisał/a:

Panowie małe porównanie.Po zniwach jeździłem talerzówką po rzepaku.Był ztalerzowany.W tym roku sialiśmy rzepak nawozy, opryski itd. Rzepak który był talerzowany jest 4 razy ładniejszy od sianego.I to jest ciekawe???

W tamtym roku dla gościa wysypał sie rzepak nie zdązył go skosic-skosił go rotacyjna i zrobil baloty.Nic nie robił tylko na wiosne dał nawozy i pryskał jak kwitł teraz :smiley:ma przeeeepiękny rzepaczek.

http://images29.fotosik.pl/44/777b2bad10b1551e.gif

gg6876703

12

hmm  a jaki stan jest w tym ro uwas z tym rzepakiem neutral bo  chodz pogoda pod psem mój zaczyna juz kwitnac  troszke za wczesnie   ale co poradze dostał nawozu ile powinien  na chwasty juz 2 razy pryskalismy i dalej sa  nie zaciekawie sie zapowiada

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

13

a ile siałeś na ha kg rzepaku?

14

4kg

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

15

to raczej powinien być gęsty a jaką masz odmianę? w zeszłym roku miałem polskiego mieszańca i też zaraz początkiem maja zakwitł

16

kurde niepamietam co to było ale chyba lisek czy jakos tak

17

panowie nie chce się chalić ale jak na taką susze to myśle że zebrałem dość dobrze wczoraj skosiłem jeczmień zimowy a dziś wywiozłem go do paszarni z dwóch ha naleciało 10 ton i 100 kg chyba dobrze co nie

18

nawet dobrze wychodzi 5 ton z chektara ale mogło by byc lepiej zawsze:P w moich okolicach sypie po 8,5t/ha przynajmniej wczoraj tak wyszo kumplowi

19

a w moich okolicach to na razie sie 600 ha spaliło

20

Wojtas mogę znać nazwę atywylegacza jakiego stosuje:)