61

Odp: PROW

gadałem w ODR w świdnicy  i "panie"  twierdziły że marne szanse  na cos takiego  do tego  wszystkiego to  jest tak że chce kupic ciagnik to muszę  kupic go za własną kase a  unra  odda mi 40% ceny ciągnika do roku czasu i tyle , musze zrobic   jakiś biznesplan do tego  wykazy działek itp  to wszystko wyjdzie około 2 tysiaków i nie wiadomo że się załapię na tą  modernizacje .... masakra

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

62

Coś wojtas jesteś nieprzekonujący, może krawat zmień jak idziesz do urzędu wink

63

Wojtas przecież są firmy które robią całą dokumentacje i biorą prowizję od uzyskanego dofinansowania i nic nie ryzykujesz. Jak chciałbyś starać się o traktor to na Twój areał to jakiś czterdzieści, czterdzieści parę koni. Na nic poważniejszego nie masz co liczyć. Lepiej było startować na różnicowanie działalności i zrobić biznesplan na jakieś usługi do których potrzebny jest większy ciągnik.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

64

może jakieś bliższe informacje  co do tego zróżnicowania??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

65

Ale nabór wniosków już się skończył.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

66

czy w ogóle  jest  jeszcze  jakaś opcja by dostac jakąs kasę na  ten cały bajzel ??

67

Im dłużej jeżdżę po dilerach tym więcej nabieram apetytu na jakiś konkretny sprzęt (JD lub DF). Jest okazja w krótkim odstępie czasu posiedzieć w wielu ciągnikach i zobaczyć kolosalną różnicę pomiędzy poszczególnymi maszynami. Jak na razie Agrofarm bije wszystkich na głowę - jak dla mnie to bajka. Jeszcze został mi JD do obejrzenia.
Przy składaniu wniosku zobaczymy co weźmie górę: zdrowy rozsądek (farmtrak lub zetor) czy jednak marka i wygoda (JD lub DF) - puki nie zasiadłem w DF murowanym faworytem był farmtrac.

gg 5118068

68 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2011-01-08 20:28:39)

Zorak - wybór Zetora to nie zdrowy rozsądek ........
W innym temacie opisuje, jak sie pierniczy nowa proxima kolegi

Weź do wniosku wrzuć oferte na DF, a o wyborze będziesz myślał dopiero jak podpiszesz umowę. W razie konieczności będzie z czego rezygnować ....

69

święte słowa, a co do różnicowa to składałem na to wniosek nie wiem czy coś z tego będzie mam baaaaaaaaaaaaaardzo odległy numer a komitet kolejkowy był już od piątku a ja dowiedziałem się w niedzielę hmm, koczowałem tam do 6 rano dnia następnego i dopiero złożyłem wniosek, wcześniej wieczorem ok godziny 22 zajrzałem na stronę arimr i był już informacja że przyjęli 120% w pieniądzach, więc sami widzicie jak to jest.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

70

wiadomo że cenę wpiszę się większą a później się zobaczy - o ile w ogóle się zobaczy bo każdy chce skorzystać a wybiorą nielicznych. Dziś znów jeździłem agrofarmem 420 z mechanicznym rewersem czyli taki jaki mnie interesi i jedyny minus to brak siodełka pasażera i niestety nie można dokupić sad

gg 5118068

71

masakra! wink

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

72

Nie lepszy elektro hydrauliczny rewers super sie robi takim

Rolnik z powołania:-)

73

Brak siodełka pasażera. No to jest problem...

74 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-01-09 12:30:24)

słuchajcie brak siodełka nie może wpłynąć na wybór ciągnika ale dla mnie jest dużym problemem gdyż ewentualny jego brak będzie skutkował kombinowaniem i jakimiś samoróbkami bo akurat dla mnie jest niezbędne.
elektrohydrauliczny rewers na pewno usprawnia pracę ale jakąkolwiek awarię skrzyni niestety sam nie zrobię a dla mnie to ważne.

gg 5118068

75

W swoim ciągniku mam rewers elektrohydrauliczny, który pozwala zmieniać kierunek jazdy bez sprzęgła, ale z przyzwyczajenia, za każdym razem i tak wciskam sprzęgło.
W kubocie taki rewers to standard, ale gdybym wybrał ciągnik w którym trzeba by dopłacić 10000 za rewers elektrohydrauliczny to bez żadnego bólu bym pozostał przy mechanicznym - co za różnica czy ręką przełączam dzwignie przy kierownicy czy dźwignię obok siedzenia skoro sprzęgło i tak wciśnięte...

76

to się tak mówi, jak przyjdzie ostro wajchować, tył przód...tył przód to gira zdrętwieje gwarantuję Ci to. Wiem że pieniądze decydują ale jeżeli uznasz że wyrobisz to będziesz szczęśliwy że jednak ma elektrohydrauliczny.
Widziałem jakiś czas temu na allegro taki bajer do zetora że na dźwigni od biegów był klawisz i naciśnięcie go powodowało naciśnięcie sprzęgła, fajna sprawa, kosztowało 2 tysiące z czymś.

77

Fenol albo źle cię rozumie albo nie wiem ...  "jak przyjdzie ostro wajchować, tył przód...tył przód to gira zdrętwieje gwarantuję Ci to."

jakoś nie umie sobie tego wyobrazic  gdzie ty tak wajchlujesz tym sprzęgłem  bo nie kumam  tyle lat nikt o czymś takim  nie słyszał i nie widizał na oczy i wajchlowali  tam i z powrotem i nikt nie narzekał  a  zapłacic  jakiejś firmie te 10 tysiaków za bajer pod postacią elektroniki w skrzyni to ja ich  pierdziele w z dłuż  i wszerz   jak cos się sypnie w tym czymś  po gwarancji to nie będziesz w stanie tego sam zrobic a jak rozbierzesz  to zapłacisz za zdechnięta częśc  kupe kasy  tak więc jak już ten rewers to wolał bym mechaniczny   mniej  do popsucia się

78

Ale Wojtas przyznasz ze ujeżdżanie pryzmy Mtz-tem jest upierdliwe...? hmm

Dla mnie skrzynia bez synchronizacji jak np w Mtz to porażka kompletna...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

79 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-01-09 23:13:44)

jak byłem w Siekierczynie u Jaskota i rozmawialiśmy o agrofarmie i mówię że mnie interesuje typowo mechaniczny ciągnik tzn z jak najmniejszą ilością elektroniki to od "młodego" usłyszałem że podstawowa wersja agrofarma nie posiada elektroniki a przeglądy i naprawy pogwarancyjne zrobię sam w garażu. Spytałem o elektrohydrauliczny revers to przy jakiejkolwiek awarii konieczny serwis z komputerem bo trzeba rozkodować skrzynię - cokolwiek to znaczy.
Panowie przy składaniu wniosku i wsparciu z unii nie jest problemem dołożenie kilku tyś za elektrohydrauliczny rewers. Podstawowym kryterium wyboru jest zasadność takiego wyboru. Ja się nie zdecyduję na taki z prostych przyczyn - nie chcę mieć późniejszych problemów. Ciągnik będzie często myty - obornik, wapno, nawóz, dojazd do części pół w porze deszczowej to błoto a częste mycie to duże ilości wody w każdym zakamarku.

ps: siedzę nad tabelą 4.1 Zestawienie maszyn i urządzeń.
skąd mam im wziąć typ i model kultywatora, bron czy przyczepy z przed 20-30 czy jeszcze więcej lat ??

gg 5118068

80

zorak napisał/a:

skąd mam im wziąć typ i model kultywatora, bron czy przyczepy z przed 20-30 czy jeszcze więcej lat ??

Z internetu albo z sufitu big_smile