Temat: kosiarka rotacyjna

mam mały dylemat chcę kaupić kosiarke rotacyjną i zastanawiam sie czy kupić nową polską czy używaną niemiecką nowa to koszt ok 4000 a niemiecka 3000 moze coś doradzicie .

Ciężko jest i być ciężko musi
gg 8499045

2

Odp: kosiarka rotacyjna

Ja radziłbym nową . Na pewno kilka lat posłuży bez awari i ceny części zamiennych (i ich dostępność ) lepsze .

3

Taką decyzję powinieneś podjąć sam. :nie_wiem:

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

4

Dżejsi napisał/a:

mam mały dylemat chcę kaupić kosiarke rotacyjną i zastanawiam sie czy kupić nową polską czy używaną niemiecką nowa to koszt ok 4000 a niemiecka 3000 moze coś doradzicie .

Czy to kosiarki o zbliżonych parametrach, czy może niemiecka jest jeszcze raz taka szeroka?, bo jeśli takie same, to nie warto się paprać oszczędzając przy zakupie 1 tys zł, bo za chwile możesz w tą niemiecką włożyć 3 tys zł i będzie cię kosztować 6 tys :wow:

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

5

przemyślałem sprawe i kupiłem nówke kosiarke wczoraj już 3ha skosiła i jest bez porównania lepsza do starej

Ciężko jest i być ciężko musi
gg 8499045

6

jaką kupiłeś , napisz czym kierowałeś się przy wyborze?

7

temat kosiarek był dawno ale jam mam takie pytanie czy ktoś ma kosiarke czołową lub zna kogoś jak tym sie kosi jakie zapotrzebowanie na moc czy warto bo potrzebuje rzdy bo bede miał w przyszłym roku troszke wiecej łaki

8

joker czołowa pewnie będzie droga, części drogie, szerokość mała, najtańsze są bębnowe ale jeden kamyszek i po nożach, dyskowa będzie bardzo droga. nie lepiej tą kasę wydać na pokosówkę? E302 i 303 mają wyjścia na przegrabiarkę za mądre pieniądze to kupisz maszynę stworzoną do koszenia z nagarniaczem, dwiema kosami, przegrabiarką i jak się trafi ze zgniataczem.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

9

myślę o bębnowej czołowej i z tyłu polska ponieważ mam zamiar kupić 2 rzędówkę do kukurydzy z podbierakiem do trawy na przód ciągnika to dało by mi z 4,5 metra koszenia

10 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-04-12 14:01:11)

jakie użytkujecie (bądź wasi znajomi) kosiarki rotacyjne ?? chciałbym poznać opinie o różnych firmach. Z samaszu chyba niewydostaniesz się użytkuje bądź użytkował więc opinia się przyda. W cenę ciągnika chcę wrzucić kosiarkę i zastanawiam się nad:
http://www.samasz.pl/samasz/pl/oferta/k … 0#zakladki
i
http://www.uniagroup.com/ug/site/offer/ … rand.id=55
o szerokości 1,85m. Kuszące są oferty np z allegro gdzie można kupić za połowę ceny samaszu czy unii ale jak z ich wykonaniem ?

gg 5118068

11

Poza tematem ale dlaczego tylko 1,85 cm ? jeżeli tylko możesz to bierz szeroką, czysta ekonomika.

12

zorak napisał/a:

o szerokości 1,85m. Kuszące są oferty np z allegro gdzie można kupić za połowę ceny samaszu czy unii ale jak z ich wykonaniem ?

Ja kupiłem sobie dwa lata temu w Premium trade najtańszą jaka była na allegro i kosi dobrze z tym, że ja rocznie kilkanaście hektarów tylko. Kumpel tez tam kupił w tym samym czasie, ale on na spółkę z kimś tam i też nic się nie dzieje. Oni tam razem z usługami po wertepach to rocznie ok 50 ha tną i działa wszystko ok. Teraz załatwiałem szwagrowi w okolicach Płocka. Kosiarka jak kosiarka. Przed nimi kosiliśmy takimi zakałami czeskimi że teraz to cud, miód i cebulka.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

13

Scorpion napisał/a:

Poza tematem ale dlaczego tylko 1,85 cm ? jeżeli tylko możesz to bierz szeroką, czysta ekonomika.

tylko 185 lub aż 185 cm - zależy co dla kogo znaczy te 185. Obecnie ciągam 165 cm podczepioną do c-360 a że większość łąk mam na górach i pochyłościach to śmigam na 2 biegu. Pod górę na 3 nie pociągnie a z góry za szybko i można z kabiny wylecieć. Więc myślę że w moich warunkach 185 będzie w sam raz do 73,5 KM. Do końca tyg. wyjaśni się czy będę miał 73,5 czy 82 KM bo jeśli 82 to jeszcze pomyślę o 210 ale raczej się nie odważę.
Marku ja też mam kilkanaście ha dwa razy do roku więc nie są to jakieś wielkie ilości. Premium trade - już sprawdzam co mają do zaoferowania.

gg 5118068

14 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2011-04-12 22:10:10)

Ja mam tą 165 zieloną i za 3000 na podwórko mi przywieźli
http://www.rolnicze-maszyny.pl/kosiarki.php
Na zdjęciach taka sama jak ta pierwsza po lewej. Na potrzeby takich małorolnych jak my to 10 lat nawet smarować nie trzeba. Ja bym nie kombinował.
185 jest ok 1000 droższa bo szwagrowi brałem, ale on Ursusem 160KM dysponuje to po górkach będzie śmigał, ale ja Knurem kosić nie zamierzam, a 165 i 4011 i c-330 w miarę spokojnie pociągnie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

15 Ostatnio edytowany przez niewydostanieszsie (2011-04-12 23:08:09)

zorak napisał/a:
Scorpion napisał/a:

tylko 185 lub aż 185 cm - zależy co dla kogo znaczy te 185. Obecnie ciągam 165 cm podczepioną do c-360 a że większość łąk mam na górach i pochyłościach to śmigam na 2 biegu. Pod górę na 3 nie pociągnie a z góry za szybko i można z kabiny wylecieć. Więc myślę że w moich warunkach 185 będzie w sam raz do 73,5 KM. Do końca tyg. wyjaśni się czy będę miał 73,5 czy 82 KM bo jeśli 82 to jeszcze pomyślę o 210 ale raczej się nie odważę.
Marku ja też mam kilkanaście ha dwa razy do roku więc nie są to jakieś wielkie ilości. Premium trade - już sprawdzam co mają do zaoferowania.

Ja kupiłem samasz 1,65 i żałuje że taka mała do 360. Koszę na 3 biegu a jak długa i równa łąka nawet na 4 można jechać. Bardzo lekko ta kosiarka idzie, kosze w największe upały i woda się nie gotuje a każdy wie że w tym ciągniku to problem. Miałem kiedyś mesko 1,35 to w upały o koszeniu 3 mozna było zapomnieć. Teraz wziąlbym samasza 1,85 ale póki co tamta służy bdb.Samasz polecam pomimo tego że kosztuje tyle co 2 rzemieślnicze. Najlepszy czas na zakup kosiarki to lipiec-sierpień. Mają wtedy 20% rabatu bo juz końcówka sezonu. Ja za moją dałem po upustach u stałego dilera 4600 z wałkiem

16

Ja mam starą polską meduzę, która wiele ma za sobą. Szerokość 1,65. Pola mam pagórkowate ale bez wertepów. Mtz 82 lata z nią na 7 biegu. Robi 10ha w 6 godzin. Fakt że mocno już rozklekotana ale robić robi smile

17

ja też mam polską starą która służy nam od ponad 20 lat a swojego czasu kosiła nią cała wieś. Co jakiś czas wymiana łożysk i talerzy, spawanie popękanych elementów i dalej do pracy ale już jest zbyt wyeksploatowana i kiepsko kosi zostawiając trawę.

gg 5118068

18

http://allegro.pl/kosiarka-rotacyjna-z- … 51868.html a co myslicie o tej kosiarce ta a moze lepiej dwie nowe po 3500zl

Fortschritt zt 423 a razy 2

Samaszkę masz taniej. Chociaż nie wiem czy teraz robia jeszcze serię "economy" ale jak pisałem ja eco kupiłem za dużo mniej. A normalna czyli z regulowanymi zaczepami i osłoną metalową też byś dostał poniżej 7tys

20 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-04-21 11:07:09)

jednak skusiłem się na samaszkę, a może diler mnie na nią namówił ?? w każdym razie zaproponował mi że do ciągnika dorzuci mi samaszkę 1,85m za 5 tyś brutto (cena katalogowa 7 netto). Za kosiarki od prywaciarza chciał 3800.

gg 5118068