21

Odp: Dopłaty do poplonów

Jest takie coś jak rejestr wykonywanych zabiegów chemicznych i tam wpisuje się wykonawce zabiegu, wiadomo, że musi mieć odpowiednie przeszkolenie

Czy to jest prawnie obowiązujący dokument ,. pierwszy raz to słyszę.

wiem ze dla Urzędu Skarbowego nie ostnieje coś takiego jak darmowe wykonywanie usług...

Tzn że jak przyjedzie kontrola i stwierdzą że oprysk wykonał mi kolega wzamian za wykonanie uprawy na jego polu przezemnie to powiadomią U.S?

Nie bardzo w to wierzę ale zabiłeś mi klina i jutro przestudiuję ustawy

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

22

nie wiem czy ten dokument jest prawnie obowiazujacym ale cos takiego jest i musi byc w kzdym gospodarstwie ktore wykonuje zabiegi chemiczne

[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

23 Ostatnio edytowany przez Maryush (2007-05-29 23:12:47)

nie nie nie, nie. az tak drastycznie to chyba nie. przynajmniej jesli jesteś ryczałtowcem.. bo nie  wiem jak tam rozlicznie tego na zasadach ogólnych.

dowiedziałem sie tego w takim oto kontekscie:
chodziło o pewną historię.. jedna kobieta wypełniała swojej znajomej pita. po znajomości, za darmo oczywiście. ale nikomu nie może się przyznać ze to robiła bo jak jakby się przyznała to US uznałby ze na tym zarobiła (a nie wykazała w dochodach) i miałaby problemy.

tak tylko mi się to przypomniało przy okazji tych oprysków.. ale nie sądze zeby to bylo jakoś powiązane.. znaczy ARiMR współpracowała z US w tej kwestii..

odnośnie rejestru, to u mnie wykonuje sie zabiegi chemiczne, ale nic takiego nie mam.. są za to jakieś kary? ktoś to kontroluje?

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

24

Jak starałem się o atest na mój opryskiwacz, to gościu pytał, czy prowadze rejestr zabiegów chemicznych, wykonywanych tym właśnie opryskiwaczem, bo w razie kontroli, to on będzie miał jaja z tytułu tego, że nie sprawdził, jakie zabiegi wykonuje się tym sprzętem :stu:, troche mnie to zdziwiło, bo co ma piernik do wiatraka, ale rejestr musi być prowadzony, jeśli opryskiwacz ma atest, a jeśli opryskiwacz nie ma atestu, to w razie kontroli grozi mi kara, nawet do wstrzymania dopłat, a w rejestr muszą być wpisywane wszystkie zabiegi, no to ja mówie, że w razie kontroli powiem, że nie używam opryskiwacza, tylko sąsiad robi mi opryski, to on na to, że sąsiad musi mieć w swoim rejestrze wpisane zabiegi, które robi u mnie, więc tak dupa a tak nasrane, a chodzi chyba tylko o to żeby wyciągnąć od rolnika pieniądze za atest, bo normalnie kosztuje to 90 zł, a na lewo 200 zł, na lewo czyli jeśli opryskiwacz nie spełnia wymogów narzuconych przez UE, a rejestr to jest ponoć wymóg już naszych nadgorliwych urzędasów, podobnie jak sytuacja z płytami obornikowymi i szambami.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

25

Podobno płyty gnojowe to nieporozumienie, tak naprawde nie  trzeba było ich robić.. ze to pomylili się w interpretacji unijnych przepisów.. a może wtłumaczeniu? kto ich tam wie..

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

26

Mam znajomego który gospodaruje na 300 ha od papierów ma jakiegoś specjaliste ale pierwszy raz słyszy o takim rejestrze

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

27

poczytajcie TUTAJ

28

To jest cytat z Ustawy o Ochronie Roślin z 18.12.2003 r Dz.U. nr 11 poz.94

Art. 71. 1. Posiadacze gruntów, na których są prowadzone zabiegi ochrony roślin, prowadzą ewidencję tych zabiegów.
2. Ewidencja, o której mowa w ust. 1, zawiera:
  1)   nazwę rośliny, produktu roślinnego lub przedmiotu;
  2)   powierzchnie uprawy roślin;
  3)   powierzchnie, na których są wykonywane zabiegi ochrony roślin oraz terminy ich wykonywania;
  4)   nazwy zastosowanych środków ochrony roślin i ich dawki;
  5)   przyczyny zastosowania środków ochrony roślin.
3. Ewidencja powinna być przechowywana co najmniej przez okres 2 lat od dnia wykonania zabiegu ochrony roślin.
4. Przepisy ust. 1-3 nie dotyczą przeprowadzania zabiegów ochrony roślin w ogrodach przydomowych i działkowych.

Panowie zeszyty w dłoń i piszemy :dance:

29

Maryush napisał/a:

Podobno płyty gnojowe to nieporozumienie, tak naprawde nie  trzeba było ich robić.. ze to pomylili się w interpretacji unijnych przepisów.. a może wtłumaczeniu? kto ich tam wie..

nie podobno tylko na pewno wink niby źle zinterpretowali przepisy ale coś mi sie nie chce w to wierzyć - ktoś nieźle za to musiał dostać w kieszeń.

gg 5118068

30

Jedni dostali w kieszeń a inni po kieszeni, bo przecież dzięki temu ceny materiałów budowlanych osiągnęły kosmiczne ceny :uuuu:
Sam jestem teraz w kropce, bo kase na płyte dostałem, płyty i zbiornika nie mam zamiaru robić, bo mam zbiornik i płyte, jeszcze raz takie duże jak wg agencji powinienem wybudować, więc nie wiem, czy będę musiał zwrócić nie wykorzystaną kase, czy wszystko dostało w łeb. :nie_wiem:

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

31

Tata to zależy wszystko od tych z góry.u mnie sąsiad zrobił płyte obornikowa nie wtym miejscu co trzeba-o 2metry przesuną całą konstrukcje.Przyjechali z kontroli zaczeli sapać o to lecz sąsiad  dał prezent i juz po sprawie.Nic niemusiał zwracać.Wszystko od kontrolujących zależy.

http://images29.fotosik.pl/44/777b2bad10b1551e.gif

gg6876703

32

w tym roku na działania8.X jest więcej kasy, info  na stronie ministerstwa w projekcie.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]