81

Odp: Rozrusznik Czy Coś Innego ? Nie Kręci

Sprawdziłem dzisiaj miernikiem i wychodzi że instalacja jest na 12v dam zdjęcie gdzie sie pokazał jaki prąd

http://img401.imageshack.us/i/zdjcie0125f.jpg/

82

O ile dobrze pamiętam to na bezpiecznikach wszędzie jest 12V
tu masz schemat http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=714

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

83

To masz pokopane coś i tylko ten utalentowany elektryk, który to tak podłączył wie o co chodzi w tej instalacji. Albo zrób instalację tak jak jest w oryginale, albo przerób na 24V.

84

tak więc dzisiaj sie nieudało bo utalentowany elektryk taki utalentowany niejest a jak jest lepiej na 12 czy na 24 ?

85

Jak chcesz przerobić na 24V to musisz "tylko"  zmienić wszystkie żarówki, silniczek od wycieraczek, silniczek od dmuchawy i przerywacz od kierunkowskazów no i dorobić wyjście na 12 V do przyczep chyba, że używasz tylko swoich to wtedy w nich też żarówki. Prościej chyba jest zostawić tak jak jest w oryginale, ale co kto lubi smile

86

No to zostawie tak jak jest , jutro postaram sie znaleść elektryka i niech sprawdzi wszystko i popodłącza

87

panowie czy slyszeliscie o rozruszniku z reduktorem ktory tworzy wiecej mocy a pobiera mniej pradu?
sa do mtz ursusów case deutz a do fortschritta nie ma. chcialem taki kupic zeby nie miec problemu w zimie i z akumulatorami

88

Słyszeć słyszeliśmy ale do Fortschritta nie ma raczej takiego patentu, chyba że ktoś się uprze i przerobi.

89

Witam nie będę zakładał nowego wątku  dziś gdy wróciłem z pracy polowej zgasiłem ciagnik i po chwili musiałem go odpalić i jechać dalej w prace lecz nie mogłem  odpalić  zt 323 przy przekręceniu stacyjki usłyszałem tylko trzask charakterystyczny dla przepalonego bezpiecznika wiec  sprawdziłem wszystkie bezpieczniki ale wszystkie sa dobre ale jednak poczułem swad spalenizny z jednego przekaźnika który jest połączony jednym kabelkiem ze stacyjką  , z masą , dwoma kabelkami z włącznikiem świateł awaryjnych   a ostatniego nie mogłem dokładnie określić do kąt jest podłączony . Oto zdjęcia tego przekaźnika .
http://img193.imageshack.us/img193/1292/p1070540c.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img821.imageshack.us/img821/9364/p1070541z.jpg

http://img515.imageshack.us/img515/6523/p1070545.jpg

GG 16238418

90

Na razie podłącz na  krótko . Ja tak  miałem puki nie sfajczyłem stacyjki przez zwarcie na rozruszniku . Ja mam oryginalnie  przekaźnik  na 4 wyjścia :hmmm: A instalację od awaryjnych  wywaliłem tą pajęczynę bo zwarcia mi robiła .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

91

Witam. Mam taki problem z 323, że jak go zgaszę i po chwili chcę uruchomić to nie odpala. Akumulatory są dobre. Masy posprawdzałem. A jak odłączę prostownik z rozruchem na 5s to pali od strzała. Dodam, że nie za każdym razem się tak dzieje, na dodatek to samo jest, gdy ciągnik nie zostaje uruchamiany przez kilka godzin. Akumulatory naładowane, alternator ładuje. Co może być tego przyczyną?

92

też mam taki ból czasami i rozrusznik był regenerowany i aku jeszcze dobre i też mi nie kreci

Nie ma to jak FORTSCHRITT

93

też tak mam, że czasami jakby się zawieszał, rozebrałem,czyściłem i niby wszystko o.k. a jednak od czasu do czasu zawiedzie. Dodam, że aku też mam dobre

94

ciekawy przypadek a jaki drażniący bo chcesz szybko bestie uruchomić i kicha trzeba dzióbać śrubokrętem

95

U mnie ostatnio tak się ustawił, że nie mógł trybka wbić w wieniec. Położyłem się pod ciągnikiem i przekręciłem kołem zamachowym i zapalił od razu.

96

323 mają blokadę że jak na biegu to nie zapali do tego jest podłączony stycznik i tam bym szukał ,stacyjka też lubi nie łączyć.

97

a gdzie szukać tego stycznika?

98

Na deklu skrzyni pod podłogą.

99

to jest czujka a stycznik gdzieś pod deską z lewej strony

100

ja jutro namierze ten stycznik pod deską jak mi z głowy nie wyleci i powiem gdzie jest