201

Odp: Wielkość gospodarstwa

cinek30 napisał/a:

To ja raczej wszystkich 'zakasuje' haha 2,7 ornego 1,5 łąki i kawałek lasu smile takie moje hobby, forsz zapewne bedzie w sporo odpoczywał bo dopiero szukam pługa do niego, jakieś brony by się zdały tylko po wszystko trzeba daleko jechać sad

No faktycznie forsz teraz będzie miał u Ciebie wakacje big_smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

202

No to do przodu, powoli zdobędziesz wszystko wink

203

To ja chyba będę miał najmniej....

...niecałe 1,4ha ornego, niecały 1ha lasu i teraz na wiosnę będzie zalesiane nieco ponad 0,5ha.

204

goldenarts napisał/a:

To ja chyba będę miał najmniej....

...niecałe 1,4ha ornego, niecały 1ha lasu i teraz na wiosnę będzie zalesiane nieco ponad 0,5ha.

No malutko

205

to ja myślałem że małorolny jestem ale widze że i mniejsze areały są w modzie. Ja mam 11ha ornej swojej i 2 ha dzierżaw. być może na jesień bedzie jeszcze około 18ha dzierżawy więcej.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

206

Gospodarstwo kupiłem na jesieni jeszcze tego nie ogarniam :hmmm: ale jak koledzy mówią powoli i do przodu, mysleć pozytywnie i bedzie dobrze big_smile

207

Ja mam z dzierżawami ok 28ha i dusze sie na tak małym areale ale niektórzy to na prawdę maja całe nic

Rolnik z powołania:-)

208 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-02-17 19:44:23)

Pajej napisał/a:

Ja mam z dzierżawami ok 28ha i dusze sie na tak małym areale ale niektórzy to na prawdę maja całe nic

To nie znaczy że nie mają co robić  i na 1,5 ha można się naje..ć wiem bo kiedyś wsadziłem 1 ha buraków pastewnych  :-) A ja bym dobił do 30 ha i dalej się nie pchał bo na razie ma mi kto pomóc a potem co będzie to nie wiadomo a robota samemu to różnie bywa :-)

209

Przy 0.8 ha kalafiora jest robota dla całej rodzinki i znajomych więc wiem co masz na myśli

210 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-02-17 20:42:59)

A rodzinka i znajomi jak przyszło iść do roboty to domownicy grymasili i połowa znajomych  się rozpierzchła tylko kurz został he he  !!!!!

211

Panowie pamiętajcie o jednym , ziemi nigdy za dużo  ja mam dużo za mało.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

212

He he rozrzut areałów jest widzę spory smile ja mam 18ha swojego i ponad 7 dzierżawy ale to i tak mało na spokojne życie sad 3/4 jest orne a reszta łąki i pastwiska bo bydło hoduję smile

213 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-02-17 23:42:58)

Na spokojne życie to chyba trzeba 50 ha jak na razie big_smile  ? Bo przy tym wzroście cen ... !!! :uuuu:

214

Ja mam 80 i naprawdę uważam że to  przynajmniej o 200 za mało.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

215

ja mam 19 swojego i też za dużo nie ma wink a kupować już gdzie tez nie ma

216

Ja swojego mam 43 ha reszta dzierżawy i jak na razie nie zanosi się żebym cos kupił u nas ziemia ku.....o droga , jedyna wizja powiększenia gospodary to dzierżawa przynajmniej na razie.

217

Co do ziemi to paru staruszków kitnie i ziemię będę miał tylko  za co ją kupie ? Darowizny raczej nie dostanę he he  A jak tak jeszcze  pobędzie to nie będzie miał kto tej ziemi obrabiać , przynajmniej u mnie w okolicy tak się dzieje wyludnienie he

218

No to Sebastian najpierw dzierżawa a potem młody rolnik i ziemia twoja.

219 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-02-18 00:18:01)

Na młodego  już papiery złożyłem to nici  z tego . No i sąsiedzi jeszcze żyją  ale mam czas poczekam he he tongue

220

Sebastian to u ciebie jest fajnie o mnie o kawałek pola chciał jeden gościu pobić