Odp: Czy ma ktoś w 323A tura?
zwykły błąd przy wycinaniu naklejki ....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zrób to sam » Czy ma ktoś w 323A tura?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
zwykły błąd przy wycinaniu naklejki ....
jamir12 przepraszam ale skrzynkę PW już mam od dawna zapchaną, najlepsza metoda na kontakt jest email
..... przed chwila wszedłem na gg - wybacz
Obecnie nie mam aparatu. Ale jak tylko bedę miał wrzucę foty. Ceowniki były przecinane, następnie wyginane i tak zespawane. Wyginałem normalnie, wyciąłem odpowiednie trójkąty i zgiąłęm. Później do każdej części ceownika wspawałem wewnątrz dodatkową blachę na zgięciu. Następnie obie połówki złożyłem do siebie i zespawałem jedno ramię. Identycznie z drugim. Czyli miałem już dwie wygięte połówki i to złączyłem w całość.
Co do rad to najpierw szukaj siłowników a potem rób ramę. Skok siłownika to coś około 80cm o ile dobrze pamiętam. Siłowniki są dwustronnego działania więc można też łyżką trochę przycisnąć w dół. Jeśli założe widły do tura to mogę na sobie ułożyć 4 baloty fi 120cm.
Jeszcze jedna uwaga. Spawanie uszu tych współpracujących z łyżką lub widłami należy wykonać na równym betonie. Ja dospawałem na ziemi i później się okazało że jeden koniec łyżki idzie niżej od drugiego o 10cm. Także należy na to uważać.
Gdyby były jakieś pytania to proszę pytać.
Rolnik wielki + super robota. Widzę że dolna częśc łyżki ta z lemieszem się wygięła czemu nie wspawałeś grodzi? zapobiegły by wyginaniu.
Rolnik bardzo ładna robota + leci do ciebie .Widać że nie szczędziłeś pracy na niego .
Bardzo ładnie wyszło + dla ciebie. A naklejki na masce też są ciekawe
Co do wygięcia dolnej części łyżki to jest to jakieś złudzenie które widać na zdjęciu. W rzeczywistości jest to wszystko proste i nie pokrzywione. Nie wiem dlaczego tak to widać na zdjęciu. Od dołu wspawany jest dodatkowy pas blachy szerokości około 20cm więc łączna grubość łyżki na dole to jakieś 10-12mm.
No tak wygląda jak by była zagięta ale skoro mówisz że nie jest to super.
No kawał dobrej roboty + !! :brawo: A tak z ciekawości ile poszło tarcz do cięcia metalu na niego ?
plusik dla Ciebie, dobra robota
A tak z ciekawości ile poszło tarcz do cięcia metalu na niego ?
Dobre pytanie, robiłem go już dawno więc dokładnie nie pamiętam ale myślę że z 10 to na bide.
a jak wygląda sprawa z udźwigiem?
Włożyłem niedawno do łyżki 1000kg nawozu. Nie było żadnych problemów.
A jak wygląda sprawa z z hydrauliko to znaczy jak jest tur podłączony do ciągnika i jak jest sterowany ? :hmmm:
rolnik wielkie dzięki, zdjęcia przydadzą mi się do budowy mojego... Wielki +
Do hydrauliki w ciągniku nie było nic dokładane, żadne rozdzielacze. Wszystkie siłowniki są siłownikami dwustronnego działania. Te dwa od ramion spięte są ze sobą a więc mamy już dwa przewody hydrauliczne a następne dwa przewody to te od siłownika wysypu. Czyli wszystkie 4 przewody podpięte są pod rozdzielacze z tyłu ciągnika. Dwa przykręcone są do szybkozłącz znajdujących się na błotniku a drugie dwa do szybkozłącz wyprowadzonych na metalowych rurkach w okolicy zaczepu.
Mam jeszcze takie pytanko, jak robiłeś otwory powyżej 20mm w tych blachach grubych na 1cm?
Te blachy to bodajże 15mm. Mam w domu tokarkę, więc najpierw wierciłem wiertłem w tokarce a później wytaczałem na wymiar jaki był mi potrzebny. Zwykłą ręczną wiertarką będzie to raczej niewykonalne.
Ja mam Tura zakładanego w biedaszkach udźwig ok 1500, przerobiona pompa i wszystko. Zdjęcia w mojej galerii
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zrób to sam » Czy ma ktoś w 323A tura?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo