Odp: Czy jesteś za zniesieniem dopłat?
Sumując te wszystkie wpisy w temacie to można wyciągnąć wniosek że chłop od zawsze był ch...m do bicia przez cwaniaczków . Tak było jest i bedzie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Czy jesteś za zniesieniem dopłat?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Sumując te wszystkie wpisy w temacie to można wyciągnąć wniosek że chłop od zawsze był ch...m do bicia przez cwaniaczków . Tak było jest i bedzie.
Ludzie szanujcie się !! dragon wspomniany przez Ciebie chłop to polski rolnik za którego ja się uważam i nazywanie go ch..em jest co najmniej niesmaczne. Używając tego słowa obrażasz bardzo dużo osób na tym forum którzy są "chłopami". Jeśli jesteś na tyle uprzejmy to weź to pod uwagę.
Sławku piszesz: "Chłop jest zawsze zdziwiony, bidny, bosy i goły, nie nażarty, nie dopity, nie douczony, nie domyty, nie dogolony, nie douczony, nie dorobiony, na dorobku, cały czas wiatr w oczy - ogólnie nędza aż chce się zapłakać. Acha jeszcze chytry. " To jest Twoje postrzeganie rolników czy tak nas widzą Ci którzy nigdy nie byli na wsi ?? Bo jeśli to Twoje zdanie to ni jak się ma do rzeczywistości.
"Chłop jest zawsze zdziwiony, bidny, goły, nie nażarty, nie dopity, nie douczony, nie domyty, nie dogolony, nie douczony, nie dorobiony, na dorobku, . Acha jeszcze chytry. " To jest Twoje postrzeganie rolników czy tak nas widzą Ci którzy nigdy nie byli na wsi ?? Bo jeśli to Twoje zdanie to ni jak się ma do rzeczywistości.
To jest i moje zdanie bo rolnicy tak o sobie mówią i tak jest i to nie koniecznie biedni rolnicy tak twierdzą znam paru i ciągle im mało i skamłają wciąż mimo że śpią na kasie i faktycznie jeden zawsze jest niedogolony, nie do myty i do tego bogaty ironia he he ! sami jesteśmy sobie winni i tyle .
Ale nie oceniajmy wszystkich jedną miarą bo ja mam dużo kolegów będących rolnikami a są całkowitym zaprzeczeniem tego co podał Sławek. Nie wyobrażam sobie i nie mógł bym sobie na to pozwolić aby być śmierdzącym, narzekającym prostakiem któremu słoma wystaje z gumiaka. Idę do bydlaków to muszę przesiąknąć zapachami obory ale na fajrant idę pod prysznic. Na wsi dużo się zmienia i wizerunek rolnika także. Ok koniec z pierdołami bo robi się off
dużo się zmienia ale wciąż za mało żeby odnaleźć się w nowej rzeczywistości znajdź kilka osób które byłyby skłonne użytkować wspólnie maszyny zawsze będą jakieś kłótnie i albo robię starymi klamotami albo zakładam pętelkę na szyję i kupuje z pomocą Uni nowe i jestem gość uzależniony od nich i tańczący jak zagrają
Ludzie szanujcie się !! dragon wspomniany przez Ciebie chłop to polski rolnik za którego ja się uważam i nazywanie go ch..em jest co najmniej niesmaczne. Używając tego słowa obrażasz bardzo dużo osób na tym forum którzy są "chłopami". .
Nie było moim zamaiaram kogokolwiek obrażać . chłop to chuj do bicia i nic więcej i powiedz mi że tak nie jest.
Kiedyś przed wyborami parlamentarnymi byłem na spotkaniu z jednym z kandydatów na posła. Przed samym końcem spotkania owy kandydat rozdał wszystkim swoje wizytówki. Po chwili szepcze do ucha wojewodzie takią kwestię ( oni pewnie myślą że rozdałem im kartki na mięso) Od tej pory podziękowałem wszystkim politykom za współpracę
Właśnie przerabiałem kupno kombajnu na spółkę i nie ma takiej możliwości żeby się udało bo jak wymłócić 30ha u kilku rolników na kilku działkach w dzień przed deszczem? I jak wybrać kto pierwszy ,losować ?Jak by była pogoda jak kiedyś 2 tygodnie pogody to nie ma sprawy ale w zeszłym roku dobrych dni do młócki to było może 5.Mieliśmy złożyć się po 15tyś w pięciu i kupił by fajną maszynę ale na dzień dzisiejszy to nie możliwe i każdy kupuje na swoją rękę.
Właśnie przerabiałem kupno kombajnu na spółkę i nie ma takiej możliwości żeby się udało bo jak wymłócić 30ha u kilku rolników na kilku działkach w dzień przed deszczem? I jak wybrać kto pierwszy ,losować ?Jak by była pogoda jak kiedyś 2 tygodnie pogody to nie ma sprawy ale w zeszłym roku dobrych dni do młócki to było może 5.Mieliśmy złożyć się po 15tyś w pięciu i kupił by fajną maszynę ale na dzień dzisiejszy to nie możliwe i każdy kupuje na swoją rękę.
Dokładnie tak albo ci coś odprowadzą w takim stanie że tylko na złom by się nadawało jak komuś pożyczysz a ty tylko byś naprawiaj a teraz na spółę ??? no nigdy w życiu !!!!!
Panowie po co wam spółki , kup to na co cię stać i fiut .
Panowie po co wam spółki , kup to na co cię stać i fiut .
Tak tylko czasem to na co mnie stać jest w stanie agonalnym że się tak wyrażę i trzeba to tłuc pół roku żeby się do czegoś nadawało i trzeba wwalić trochę kasy .
No i git , wyszykujesz to swoje a jaka satysfakcja potem.
Co jakiś czas się myję i nie jestem głodny.
Wizerunek chłopa się zmienia, bardzo powoli i nie dlatego że sam chłop się zmienia. Młode wykształcone pokolenie pozytywnie wpływa na ten stan, przez co średnia ocen wydaję się jakby lepsza.
Panowie, utrata dopłat w naszym przypadku nie była by tak tragiczna jak w krajach w których jest bardzo wysoka. wszyscy co mają pole rzucają się na te dopłaty i to napędza rynek ziemi, bez dopłat dla większości ziemia była by najzwyklejszą nieruchomością. Wtedy dałby w dzierżawę, żeby nie stała odłogiem a ktoś kto weźmie płaciłby czynsz i podatek. niech każdy policzy jaką częścią dochodów jest dopłata w Polsce, a ile procent dochodów stanowi dopłata u niemca na przykład ......... to, że nie dostali wszyscy dopłat, to jest celowa zagrywka. Rolnik na wiosnę musi kupić nawóz i spłacić kredyty a jak nie ma kasy z dopłat to musi sprzedać zboże, państwo potrzebuje zboża więc wstrzymuje dopłaty, międzyczasie obracając tą kasą parę razy....
Suma wypłat dopłat bezpośrednich za 2010 r. będzie jednak wyższa niż za 2009 r., bo zgodnie z porozumieniem akcesyjnym wzrośnie ona o 10% i po raz pierwszy dopłaty bezpośrednie dla polskich rolników osiągną poziom 100% wysokości dopłat obowiązujących w państwach tzw. starej 15 UE.
czyli mamy już tyle samo, co te niedobre Niemcy i inne również niedobre plemiona UE. Co do procentów dochodu, to niemieckie gospodarstwa mają po 500 ha i dużo większą wydajność od naszych i z dopłat nie żyją.
Dario skąd Ty masz takie dziwne dane, bo ja mam trochę inne i sam sobie zobacz jak bardzo się mylisz. http://ec.europa.eu/agriculture/agrista … 3541s2.pdf
Marku o co Ci chodzi, bo dałeś mi jakąś tabelkę i ??
Chodzi mi o to, że struktura gospodarstw rolnych w poszczególnych krajach unii wygląda lepiej jak u nas ale gospodarstw powyżej 50 ha w krajach starej piętnastki jest 10,9% a do 5 ha 54%, a tych 180 i tp wcale nie jest tak dużo. Najlepiej wygląda Francja, ale dla bezpieczeństwa państwa najlepsze są gospodarstwa ok 50ha. Niegdyś bywałem w kilku krajach w tyi i starej 15 i wiem. że np w Niemczech wszystko wygląda różnie w zależności od regionu. Naprawdę dużo jest tam gospodarstw 10-50 ha i nieźle sobie tam radzą na takim gospodarstwie
Tutaj masz dane dla wszystkich krajów UE http://ec.europa.eu/agriculture/agrista … /en354.htm
Wygląda różnie w zależności od regionu, ale małe gospodarstwa ja bardziej traktuję jako ogrodnicze, one głównie owoce i warzywa produkują. Tabelki są fajne ale jak to bywa ze statystykami one żyją własnym życiem
tomku odnoszę wrażenie że żyjemy w różnych krajach lub po prostu masz takich sąsiadów. U mnie na wiosce 5 gospodarzy kupiło kombajn na spółkę i się zgadzali co roku - obecnie zostało tylko 2 bo reszta przestała gospodarzyć ale się pospłacali i wszystko ok. Do spółki w kilku gospodarzy wspólnie użytkujemy rozrzutnik, orkan i betoniarkę - był jeszcze opryskiwacz i rozsiewacz. Nie jest taki źle i można się dogadać.
Co wieś to obyczaj he
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Czy jesteś za zniesieniem dopłat?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo