Temat: Diagnostyka auta

Co myślicie o diagnostyce samochodu przez komputer domowy PC lub laptopa,macie jakieś programy bo ja znalazłem auto tap 3.1(ale po angielsku) a może są jakieś programy po polsku i jak z wtyczkami wystarczy kupić odpowiednią na allegro i podłączyć pod port(com).   http://translate.googleusercontent.com/ … _6i98iR9qg

2

Odp: Diagnostyka auta

Tomku brat kupił interfejs(wtyczka) czy jak to się nazywa i pasuje ona do opla-gniazdo obd2 a programu używa chyba opel tech czy opel com, nie pamiętam dokładnie, za wtyczke zapłacił coś koło 100zł. Przygoda zaczęła się z tym jak w jego omedze siadł aku i przy próbie zapalenia nie okręcił rozrusznik tylko ptykał elektromagnes i zaświeciły poduszki-kontrolka. Jak wiadomo elektrycy za skasowanie błedu airbag kasują po 50zł u nas wiec padła decyzja o zakupie interfejsu. Przydał się już kilka razy u nas(wtedy były 3 ople w domu) i jeszcze pare razy był sąsiad swoją omegą. Używać można tego do kasowania błędów airbag, błędów silnika, zczytania błędów a nawet korekty licznika, odczytania parametrów z czujników silnika,żeby sprawdzić czy np wskaznik paliwa nie oszukuje i wielu innych, ale do tego są potrzebne odpowiednie programy. My posiadamy tylko taki podstawowy program do zczytywania i kasowania błędów, bo innych rzeczy się nie robiło. Dodam jeszcze że ten interfejs obsługuje niektóre vag-i (volkswagen augi group). Aha program do opla jest po polsku i w takim języku polecam bo kiedyś podłączaliśmy golfa 3 i zciągneliśmy jakiś program do tego ale nie po naszemu i nie szło dojść do ładu co i jak wink

3

tomek z taką diagnostyką to uwarzaj bo ja omal nie spaliłem komputera w moim aucie  Wtedy ktoś mi powiedział że nie kture firmy stosują zabezpieczenia tak jak ze śrubami na silniku poto tylko rzebyś odwiedził serwis.   (wstawiłem foty talerza)

4 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2011-02-28 21:49:58)

To może niech tutaj każdy podzieli się swoimi doświadczeniami tak dla potomnych. znalazłem link do tego opel tech 2   http://rapidshare.com/#!download|110l3| … 2.rar|1119  http://peb.pl/literatura-programy/28844 … ie-do.html

5

polski VAG 2.5 pod audi i VW ale jest tylko pod zczytywanie błędów, kasowanie ich i kasowanie inspekcji. Nie da się zrobić adaptacjipolski VAG 2.5 pod audi i VW ale jest tylko pod zczytywanie błędów, kasowanie ich i kasowanie inspekcji. Nie da się zrobić adaptacji itp albo ja nie wiem jak to się robi. Instrukcji obsługi do tego programu praktycznie brak.

Ja Mam Komputerem Do Diagnostyki Super Sprawa , A Gatrze Zajmujemy SiĘ  PrzekŁadki Z Anglika Na Polaka Oraz Naprawy

GG-11131606 Spokojny ze mnie chłopak weź podejdź pogadaj looknij !!
Nie szukam awantury, powodu do kłótni !! Lecz męczę atmosferę jaka jest tu między ludźmi
http://koleso.topof.ru/logos/pneumant_logo.gif
błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi smile

7

A co o tym myślicie.  http://moto.allegro.pl/v-scan-multidiag … 70458.html

8

Ją za podłączenie focusa pod kompa zapłaciłem 150 zł a trwało to może z 5 minut i wykrył usterkę i po kłopocie

9 Ostatnio edytowany przez przemo (2011-03-01 08:55:35)

Tomku brat ma coś takiego z viakena http://allegro.pl/interfejs-aldl-daewoo … 49026.html tylko, że do opla i vag. Widze, że po taniały, 3 lata temu kosztował coś koło 110zł

10

fortschritt pisz po polsku

11

Polecam ten program bardzo ciekawy.  http://peb.pl/literatura-programy/54510 … op-po.html

12

Żadne kabelki ani programy nie naprawiają ani nie zdiagnozują samochodu, do tego potrzebna wiedza i doświadczenie. Z patentami do diagnostyki jest dodatkowo kłopot, że jak są do wszystkiego to są zarazem do niczego, dochodzi do tego problem, że nie ma na świecie człowieka znającego wszystkie modele aut i ich typowe usterki, więc nie da się diagnozować i naprawiać wszystkich samochodów. Ale jak ktoś nie ma co robić z kasą to oferty super-hiper gadżetów diagnostycznych są właśnie dla niego, kolejnego jelenia smile

13

dario masz racje ja ma interfejs oprogramowanie to nie problem......  no i co z tego ze czytam i wykasuje błędy to są tylko efekty problemów technicznych  naszego samochodu np uszkodzony silnik krokowy. W moim 1,9 tdi  pokazywał błąd jednego z zaworów przy turbo rozebrałem czyściłem potem drugi  i nic po wyczyszczeniu wszystkich zaczął pokazywać kolejny błąd jakiegoś pier**l którego u mnie pod maska nie ma i nigdy nie było.  Długo się nie zastanawiałem  wyłączyłem kompa zdjąłem rękawice i zrobiłem silnikowi macanko przy okazji sprawdzałem wytrzymałość przewodów i węży poprzez pociąganie za nie i to dość mocno no i znalazłem przyczynę naderwany przewód podciśnieniowy. Tego laptop nie pokaże.  Wcześniej byłem szaranem u kilku speców którzy nie potrafili zdiagnozować usterki w postaci braku mocy.  Druga historia to vw 1,6 na wielopunkcie magneti marelli jest ich mało ale są ojciec ma samochód szarpie od czasu do czasu dość gwałtownie komputer nie widzi błędów! Żadnego!! a mi się zkończyły pomysły na to co się tam moze psuć samochód jeździ aż stanie w tedy zobaczę. wymieniłem kable kopułkę cewkę i nic. Tak więc reasumując  komputer to nie wszystko... jak kupujecie to najtańszy kabel. bo problem jest w oprogramowaniu a nie w kablu.....

14

Dario napisał/a:

Żadne kabelki ani programy nie naprawiają ani nie zdiagnozują samochodu

Nie naprawiają, ale zdiagnozują smile

15

Nie zdiagnozują mogą tylko pomóc w diagnozie pod warunkiem, że masz wiedzę.

16

Gdy zapali się check to raczej zdiagnozują, a teraz w tych autach to wszędzie coraz więcej naj...e elektroniki. Pamiętam jak kilka lat wstecz kupiłem od kumpla handlarza calibre 2.0 16V 150km smile on wziął ją w rozliczeniu a ja zaraz kupiłem. Wolne obroty 1100, przy depnięciu dusi się chwilę i nie jedzie jak powinna, pali się check, wywala błąd czujnika spalania stukowego i silniczka krokowego, krokowiec miałem na podmianke,ale po podmiance to samo. Podejrzenie pada na kompa od silnika, rozebrałem go i sprawdzałem czy luty gdzieś nie puściły-nie. Po kilku dniach walki(oczywiście w wolnych chwilach) dostrzegłem że wtyczki na krokowcu i czujniku są takie same i blisko siebie,więc zamieniłem je i to było to-ktoś kiedyś to pomylił. Masz rację Dario bo mając interfejs, kompa i zero pojęcia to nic się nie zdziała, ale błędy trzeba zczytać bo jak zaświeci check to nie będziesz chyba mierzył miernikiem np.sond, krokowca, czujnika wału, wałków rozrządu, przepływomierza itp tylko chyba zczytasz błędy. W każdym razie ja tak najpierw robię wink

17

Niestety często gęsto trzeba mierzyć mulitimetrem, programy diagnostyczne wywalą ci co najwyżej błąd, że coś działa lub nie, ale nie powiedzą dlaczego. Niekiedy da się podejrzeć parametry pracy poszczególnych czujników, sondy, etc. i to niekiedy pomaga ale nadal bez sprawdzenia jest tylko wskazówką.

18 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2011-03-01 23:54:49)

No i jeszcze jest coś takiego jak oscyloskop, którego nawet najlepszy multimetr nie zastąpi. Nie zastąpi go też najlepszy program ani komputer diagnostyczny. Szkoda, że tak mało fachowców ich używa, bo on potrafi "pokazać" dosłownie wszystko.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

19

oj zgadzam się. Z oscyloskopem mało mam do czynienia - tyle co na uczelni - ale jest to piękny wynalazek choć nie trawie cyfrowych oscyloskopów ...

20

Witam, trochę odkopuje ale nie chce zakładać nowego wątku a w sumie po części dotyczy tego, więc do rzeczy. Mam znaleźć znajomemu multimetr oczywiście w jak najlepszym stosunku ceny do jakości i funkcji (cena do 500zł), multimetr będzie najczęściej używany przy motocyklach, samochodach. Czekam na wasze sugestie.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci