1 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2011-03-01 21:43:08)

Temat: kiedy z saletrą na pole?

Jak w temacie. U mnie jet tak jak śnieg zniknie  i mam zamarzniętą ziemię to jadę z saletrą na oziminy 100 - 150 kg.  w sumie gospodarzę od kilku lat więc podpytam.  W tym tygodniu śnieg ma zniknąć a w nocy ma trzymać mróz  wiec będą warunki. z drugiej strony  mamy dopiero początek marca czy to nie za wcześnie? zwykle robiłem to pod koniec marca.  A jak na polu będą resztki śniegu?  dziś widziałem klucz żurawi ..... nie chciałbym przegapić okazji w zeszłym roku przegapiłem i żałowałem bo po rozmarznięciu musiałem czekać nawet do końca kwietnia by zasilić pszenicę
Proszę o opinie bardziej doświadczonych kolegów.....
Proszę uwzględnić to iż np na śląsku wiosna przychodzi miesiąc wcześniej....
ja mieszkam na środkowym pomorzu

2

Odp: kiedy z saletrą na pole?

Witam cię Krzychu unas dawno śniegu niema ale w nocy jest aktualnie -8 i ziemia jest zmarznienta . Bywam co roku na szkoleniach i co roku powtarzają że przy durzych mrozach azot się utlenia. Ja od 3lat sprawdzam pogodynke i jak temperatura w nocy nie przekracz -4 wtedy jade ,ale sieje 170-190kg.(męcze się już 11lat)

3

ja czekam do przyszłego tygodnia i jadę  200kg\ ha  później po 2-3 tygfodniach  2 dawka 100kg\ha i  ostatnia na kłosa

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4

Najważniejsze to obserwować prognozy pogody i wyglądać wiosny. Jak będzeisz widział, że za kilka dni temp w dzień przekroczy 5 stopni i tak będzie przez kilka dni, to warto rzucać azot. Ja daję na zamarzniętą  glebę. Niejednokrotnie o 6 rano jestem już na polu i sypię, dopóki mróz trzyma. Bywa, że bawie się tym trzy dni, ale warto, nie ma kolein.

5

Kto już posypał ?? ja ruszam jutro. Długoterminowa prognoza mówi: do połowy przyszłego tyg w nocy do -2 a w dzień do + 5 a później od 0 do 7 i deszcze.

gg 5118068

6

U nas mrozy mają dojść (w nocy) do -7 więc czekamy.

7

chłopaki u nas rzepak podkarmiali już w zeszłym tygodniu.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

8

U mnie w okolicy ostro sieją

9

ja czekam do poniedziałku ...  a czy się uda to sie okaże ... a jak beda deszcze to posieje  jesli się uda w deszcz ... o ile amfibia nie bedzie potrzebna ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

10

To gdzie Wy mieszkacie bo u mnie 20cm śniegu i ostry mróz po prostu syberia .

11

Ci co zasilili rzepaki w lutym to zasilili powietrze w azot ,troche szkoda kasy, ale nadgorliwość gorsza od .... (co tam sobie wpiszecie).

12

ja mam z ozimin tylko żyto i nie bardzo widzi mi się pakować w nie kasy trudno przewidzieć co będzie na rynku zbóż, może ceny polecą z i ponownie żyto będzie po 280?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

13

no my w koninskim to mamy ten problem na 5i6 ziemi to sie nie poszaleje  tak zabardzo nie ma co posiać jak i nie ma co póżniej zebrać

14

U nas teraz  to nawet o tym nie myślą tongue

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

15

U mnie śnieg leży na polach a Władek w częściach pewno jak zwykle wyjadę jak ople obeschnie czyli za późno, ale daje mało bo ok 100kg saletry na ha (sąsiedzi i tak mówią ze za dużo)

Rolnik z powołania:-)

16

Ja posiałem dzisiaj na rzepak i na pszenice tam gdzie za tydzień posadze ryrz siałem 170kg na ha.

17

u mnie śnieg nie zginął czekam bo mi saletra odpłynie .....

18

Pajej napisał/a:

U mnie śnieg leży na polach a Władek w częściach pewno jak zwykle wyjadę jak ople obeschnie czyli za późno, ale daje mało bo ok 100kg saletry na ha (sąsiedzi i tak mówią ze za dużo)

to ty masz takie dobre pole ze tak malo nawozu dajesz?

19

Też bym chciał takie ziemie ja sypie 300 kg na ha

20

PRZYPAŁ napisał/a:

Też bym chciał takie ziemie ja sypie 300 kg na ha

W 1 dawce?