21

Odp: kiedy z saletrą na pole?

Bombay napisał/a:
Pajej napisał/a:

U mnie śnieg leży na polach a Władek w częściach pewno jak zwykle wyjadę jak ople obeschnie czyli za późno, ale daje mało bo ok 100kg saletry na ha (sąsiedzi i tak mówią ze za dużo)

to ty masz takie dobre pole ze tak malo nawozu dajesz?

Pole nie jest za dobre bo III klasa, ale jest starszy rolnik który zawsze ma racje a ja nie chce się kłócić. Te 100 kg to oczywiście pierwsza dawka, druga podobnie a trzeciej nie daje bo nie skracam

Rolnik z powołania:-)

22

pajej  to już lepiej  sypnij  pierwsza dawkę 150kg\ha  będzie miała roślina dobrego kopa z poczatku  .. drugą dawkę sobie  daruj i sypnij na kłosa  około 80 kg \ha  i zobaczysz że będzie lepiej .. niż tak jak ty planujesz ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

23 Ostatnio edytowany przez Pajej (2011-03-06 11:10:59)

jak sypnę na kłosa to nie połozy się???
I czym sypne bo rozsiewacz kos do tego sie nie nadaje

24

U nas saletra wczoraj po 1330

Ja brałem 3 tygodnie temu po 1040. O dziwo saletrzak ta sama cena a zawsze był tańszy. A czy warto dać mocznik pod korzeńw jarych?

26

nie jak sypniesz na kłos to się nie położy  .. ale nigdy nie ma się gwarancji ...  tak czy siak trzeba jechac  antywylegaczem .... no chyba ż e ktos lubi ryzyko .. lub i tak wyżej niż 50cm od ziemi nie rośnie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

27

Ja z nawozami wyjadę gdzieś za 2 tygodnie dopiero wink

28

ja jutro jak się da big_smile tura wczoraj założyłem big_smile  to tylko czekam na chęci big_smile i jako taki przymrozek .. bo dziś  prawie wcale przymrozku nie było

29

wojtas napisał/a:

nie jak sypniesz na kłos to się nie położy  .. ale nigdy nie ma się gwarancji ...  tak czy siak trzeba jechac  antywylegaczem .... no chyba ż e ktos lubi ryzyko .. lub i tak wyżej niż 50cm od ziemi nie rośnie

czym skracasz i kiedy?

30

Ja wczoraj pojechałem po pszenicy jak dobrze pójdzie to poprawię  za 2 tygodnie bo pogoda nie pewna

31

a u mnie śnieg leży jeszcze i muszę się wstrzymać... Najpierw to chcę posiać na rzepak ok 200kg polifoski 21... na pszenice później  ok 200kg saletry...

32

Właśnie widziałem pogodę i w czwartek ma padać więc w środę ruszam na pole.

33

Tak Tomek ale po 15 znowu przyjdą przymrozki, więc niema co się srać. U mnie jeszcze śnieg leży na górkach to i tak stoję. Ja tam będę czekał do końca bo wiosna tak szybko do nas nie zawita.

34

Pajej polecam moddus. ja skracałem innym, kurde nazwa mi wyleciała z głowy to efekty były w miarę dobre ale w tym roku opryskam moddusem.

35

A czy warto dać mocznik pod korzeńw jarych?

robię tak od kilku lat w jęczmieniu i kuku i jest ok

36

Jerzeli sypiecie na pszenice to 1dawka powinna być w granicach 170kg a do dwuch  tygfodni pużniej antywylegacz (spowoduje to rozkrzewienie się rośliny )..jerzeli zastosujesz dobre środki na łamliwość żdzbła i choroby kłosa to marzesz dać nawet 100kg na kłosa (azot dany na kłosa kształtuje gluten w pszenicy)
Pod korzeń lepsza jest saletra z wapnem. (kędzierzyńska)

37

blazej1694 napisał/a:
PRZYPAŁ napisał/a:

Też bym chciał takie ziemie ja sypie 300 kg na ha

W 1 dawce?

tak

38

AGRIGUARD CHLORMEQUAT 750 SL taki środek stosowałem...

39

Mi w sobotę udało się rozsypać Polifoskę 21 na rzepak (170 kg/ha), a dziś chce dorzucić jeszcze saletrę (200 kg/ha). Jak się obrobię z rzepakiem to jadę w pszenicę - 220 kg saletry/ha.

40

jeden sypie drugi nie - zależy gdzie mieszkamy. Południowy zachód cieplutko a najbliższe dni nawet 11 na +. Przez weekend rzuciłem na wszystkie ozime po ok 160-170 kg/ha. Startowałem o 5 rano i do 9 bo później już nie da się wjechać.

gg 5118068