41

Odp: kiedy z saletrą na pole?

Pawel21990 napisał/a:

Pajej polecam moddus. ja skracałem innym, kurde nazwa mi wyleciała z głowy to efekty były w miarę dobre ale w tym roku opryskam moddusem.

słyszałem ze to dobry środek ale cenę tez ma dobrą, puki co kasę trzyma ojciec i on rządzi ja co najwyżej mogę poradzić a czy posłucha to nie wiem

Rolnik z powołania:-)

42

Pejaj, jeśli to nie tajemnica, to ile masz lat ??? Ja co prawda miałem na siebie przepisaną ziemię zaraz po 18-tych urodzinach (rodzice przeszli na renty), ale tak na serio zająłem się tym jak miałem 23-24 lata.

43

Pajej rozumiem... ale możesz też zastosować tańszy środek... nazwę już wcześniej podałem... Efekty będą może gorsze ale moim zdaniem lepiej opryskać i ze swoich obserwacji ziarno jest bardziej wyrównane...

44

http://www.youtube.com/watch?v=Swbow7ApVRI
zobacz sobie efekty...

45

rudemenes napisał/a:

Pejaj, jeśli to nie tajemnica, to ile masz lat ??? Ja co prawda miałem na siebie przepisaną ziemię zaraz po 18-tych urodzinach (rodzice przeszli na renty), ale tak na serio zająłem się tym jak miałem 23-24 lata.

21 więc mam jeszcze czas wink
Na swoje wydatki to mam handel i ten rzepak co planuje zasiać to też ojciec mi na niego kasy nie da wiec jak włożę swoja kasę to i co zarobie będzie moje. Nie narzekam na układ bo większość zarobionej kasy na gospodarstwie i tak inwestuje się w rozwój wiec nie tracę na tym jedyne co mnie wkurza to to ze zanim wezmę jakieś pole w dzierżawę to się nasłucham że i tak dużo jest i takie tam ale to już mama

46

Dziwisz się rodzicom przed tobą kupe lat pracy na polu a wtedy sam zobaczysz jak jest.

47

A co ja teraz robię siedzę i patrze jak rodzice robią? NIE sam dużo robię np wszystkie orki większość uprawek...

48

Pawel21990 napisał/a:

http://www.youtube.com/watch?v=Swbow7ApVRI
zobacz sobie efekty...

Jakie były wyniki tego Zobla ????
Ja w tamtym roku posiałem Zobla na próbę. Wysiewałem w połowie września - 130 kg/ha. Strasznie się rozkrzewił, liść flagowy długi i szeroki, mocno zielony. Kłosy wielkie, dorodne, ale wynik ostateczny mnie zawiódł - ok 5,5 t/ha. Przy tej samej technologi Muszelka dała ponad 7 t/ha. Z Zoblem się rozstałem.

Pszenica też juz zasilona azotem - 220 kg saletry/ha

49

ja jestem z Zobla w miarę zadowolony... Dała ponad 7 ton z hektara... Po rzepaku stalerzowałem dwa razy i zasiałem ja... na wiosnę jak widać nie wyglądała za ciekawie ale plon był w miarę dobry:) siałem też Tonację i moim zdaniem lepiej plonuje bynajmniej u mnie...

50 Ostatnio edytowany przez Bombay (2011-03-08 15:47:52)

Pajej a ile macie razem ha ze mama krzyczy? smile
moja tez zawsze miala cos pod nosem gdy tate namawilaem na kolejne pola. teraz to mamy niecałe 80 ha i ja mam 23 lata i studiuje zootechnike i rolnictwo dzienne. a pomagam tacie na weekendy i w wakacje. no i sieje wszystko prawie wikeszosc talerzuje i orze, zmieniamy sie tylko na traktory z tata

51

Bombay napisał/a:

Pajej a ile macie razem ha ze mama krzyczy? smile
moja tez zawsze miala cos pod nosem gdy tate namawilaem na kolejne pola. teraz to mamy niecałe 80 ha i ja mam 23 lata i studiuje zootechnike i rolnictwo dzienne. a pomagam tacie na weekendy i w wakacje. no i sieje wszystko prawie wikeszosc talerzuje i orze, zmieniamy sie tylko na traktory z tata

Śmiech bo nie całe 30 ha zrezygnowałem ze studiów bo już całkiem byłaby porażka. Dziś w nocy nie spała bo dowiedziałem się o polu do wzięcia normalnie szok :uuuu:

52

U nas jest odwrotnie ciężko jest dostać ziemię a jak bierzesz to ceny są kosmiczne.

53

Jak ja bym słuchał swoich rodziców to by z 6 ha, które od nich dostałem, teraz było 0,60 ha smile

54

pajej widze ze kombajn macie forsza i dwa male traktory wiec spokojnie wiecej mozna obrobic, chyba ze sprzetu malo. my z tata tez sprzet mamy stary prawie wszystko spod znaku fortschritta traktory kombajn plug agregat. ale sie jakos robi. moze w przyszlosci bedzie lepiej. pozdrawaim i zycze powodzenia smile

55

Wiem że można obrobić 23 ha jeszcze rok temu obrabiałem 360-3p chociaż do szkoły chodziłem, tak jak teraz ojcu nie dawałem prawie wcale robić
Dzis dowiedziałem sie ciekawych rzeczy o sąsiadach z wiochy obok płaca takiemu gościowi zeby im pole w dzierżawę wynajdywał, jak gospodarza to juz opisywalem. Najciekawsze jest to ze jak z jednym z nich rozmawiałem to mówił że juz nie może sie wyrobić na tym co ma

56

My dzisiaj na ok 25 ha zboża wysialiśmy saletrę w ilości 5 ton. saletry. Zboże po tych mrozach zrobiło się całe żółte. Na rzepak czekamy czy wogólę odżyje.

57

na rzepak dziś wujaszek mój siał i na zboża... ja próbuję jutro o ile się nie będą robić koleiny...

58

Ją dziś wysiałem na żyto trochę kolein się zrobiło

59

wczoraj tato na rzepak siał i bylo ok a dzisiaj chcielismy posiac po pszenzycie i mokro i nie dalo rady, a siejmy kizeryt i na rzepak i na wszystkie oziminy. a z azotowych to bedzie saletrosan i saletra.

60

Ja już po pierwszych dawkach azotu na wszystko, tylko nie wiem poco siałem na rzepak ale nadzieja umiera ostatnia.