Odp: PROW
Decyzje to ja dostałem jakoś na koniec stycznia/ początek lutego...
Trzeba mnóstwo kwitów załatwiać ale na szczęscie mam już to za sobą...
Teraz tylko czekać na przelew...
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » PROW
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Decyzje to ja dostałem jakoś na koniec stycznia/ początek lutego...
Trzeba mnóstwo kwitów załatwiać ale na szczęscie mam już to za sobą...
Teraz tylko czekać na przelew...
No ja też czekam na przelew ale z tymi papierami to mogli by sie opamiętać toc to cholery można dostać :uuuu: A ile drzem pójdzie na marne i ile beta mi paliwa połknęła to już nie wspomnę a i te nerwy zszargane przez tych urzędasów !!! :crez: :stu:
koledzy chodzi mi o to że decyzje dostałem tylko teraz muszę przejąc gosp. dowieść kilka papierów w tym wniosek o wypłatę. Pytanie jest takie jak dowiąże ten wniosek to zostanie mi tylko czekać na kasę czy jeszcze coś, bo słyszałem że muszę jakąś umowę z ARiMR podpisać. Podpisuje się ją od ręki czy trzeba czekać???
Dokładnie to ja sam nie wiem ja jestem na etapie wysłanego wniosku o płatność a co dalej to nie wiem , sam jestem ciekaw :hmmm:
Ja czekam na zaświadczenie z KRUS bo w czwartek się zarejestrowałem ale zaświadczenia mi nie dała od ręki, bo musi mnie do kompa wprowadzić i może w poniedziałek mi da
no ja to załatwiałem z krusem 5 tygodni załatwiałem, i to nie tak wszystko gładko idzie, choć z mojej strony wszystko było ok.
wybić urzędasów
Ja czekam na zaświadczenie z KRUS bo w czwartek się zarejestrowałem ale zaświadczenia mi nie dała od ręki, bo musi mnie do kompa wprowadzić i może w poniedziałek mi da
Ja też koło tygodnia czekałem na wprowadzenie do kompa :uuuu:
Na początku zadzwoniłem zapytać co trzeba.Przy okazji że byłem w mieście to wstąpiłem zapytać do krus dostałem kartkę z podkreślonymi nazwami dokumentów pojechałem od razu robiłem co trzeba zeszło mi tydzień,pojechałem z dokumentami zapisać się jako rolnik a tu już inna baba i mówi że brakuje mi jeszcze 2 dokumentów(dała taką samą kartkę jak miałem tylko podkreśliła mi jeszcze 2 dodatkowe dokumenty)jeszcze nie chciałem rejestrować żony w krusie to musiałem przyjechać z 2 świadkami którzy potwierdzą że żona nic nie robi w gospodarstwie.Zapytałem czy mogą być moi rodzice,bo po co mam ciągnąć sąsiada powiedziała że mogą być. dobra zrobiłem te dwa dodatkowe dokumenty i wale ze starymi do krusu z żoną i małym dzieckiem i co słyszę że rodzice to nie są obiektywne osoby ale tu z kolei znowu inny urzędnik posypało się pare kuva mać no i dało rade w końcu załatwić z tym że jeszcze takie pismo musiałem dowieźć od sąsiada i od drugiego że żona faktycznie nie robi z pieczątką sołtysa:wow:
nie życzę nikomu takich szopek a na koniec okazało się że w agencji tego nie przyjmą bo to co przyszło z krusu to w nagłówku pisało DECYZJA a nie ZAŚWIADCZENIE i znowu do tych leniwców.
powiem tak w tych naszych urzxędach jest taki burdel że tylko bombe tam piznąc i spokój bo innej opcji nie ma .. a tych papierów ..... nie wiadomo po co ...
Grzesiu w krusie masz zamotanych urzędasów powinni ci dać- decyzję, zaświadczenie do arimr, no i oczywiście kwitek do opłaty składki cobyś nie zaopomniał...
Do Krusu żeby się ubezpieczyć potrzebne jest (jeśli bez współmałżonka)-
-akt notarialny nabycia gospodarstwa
-nakaz platniczy lub aktualne zaświadczenieo wielkosciha fiz. i przel.
-dowód osobisty
-decyzja nadania NIP-u
Wtedy dostaje sie decyzje i zaświadczenie do arimr, ja poprosiłem te babki i miałem na drugi dzień ale wiem ze powinno sie czekać niecały tydzień na to.
A do arimr-u składasz(jesli przejmujesz też zwierzaki)-
-zaświadczenie krus
-wniosek o płatność
-zaświadczenie o rejestracji stada
-zaświadcznie o nadaniu nr identyfikacyjnego producenta
-oświadczenie o podjęciu samodzielnego prowadzenia gospodarstwa
- jesli darowizna- to akt notarialny
-decyzja o nadaniu nip
-zaświadczenie z banku o założeniu konta jeśli sie go nie miało
Załatwiania jest masa i ciągłe latanie po urzędach, a że w Polsce jest straszna biurokracja to musimy się męczyć nic nie poradzimy...
na szczęście już mam to za sobą... ciekawe kiedy będzie już na koncie to bym jeszcze na wiosnę nowym sprzętem wyjechał
Grzegorz89 ,a weksle już podpisane?
Ja nie widze szans, co najgorsze to sprzedałem pług i teraz jest dupa a do orania sporo jest...
Może i ja poczekam ze sprzedażą wałów bo na wiosnę tyłkiem jeszcze będę wałował
Grzegorz89 ,a weksle już podpisane?
chodzi o tą całą umowę o której każdy mówi...złożyłem wniosek o płatność już była jego pierwsza poprawka,bo zgubili mi jeden dokument i czekam jak pytałem to mają dwa miesiące na rozpatrzenie przez warszawę wniosku i podpisanie umowy i wypłata. A co do tej wiosny to tylko takie moje optymistyczne podejście bo już przestałem się tym wszystkim denerwować:stu:
urzędnik też człowiek i wykonuje swoją pracę. Nie klnijcie na nich tylko na ustawodawców bo ustawodawca stanowi prawo a urzędnik je egzekwuje i nic nie ma wspólnego z tym że debile piszą ustawy i zarządzenia.
urzędnik też człowiek i wykonuje swoją pracę. Nie klnijcie na nich tylko na ustawodawców bo ustawodawca stanowi prawo a urzędnik je egzekwuje i nic nie ma wspólnego z tym że debile piszą ustawy i zarządzenia.
Tylko że urzędnik prawo interpretuje jak mu sie chce i kiedy chce nie wielu chcę na prawdę pomóc :angel:
Od momentu złożenia wniosku o płatność, agentura ma 60dni na wypłacenie pieniędzy. W praktyce pieniądze docierają szybciej.
Na początku zadzwoniłem zapytać co trzeba.Przy okazji że byłem w mieście to wstąpiłem zapytać do krus dostałem kartkę z podkreślonymi nazwami dokumentów pojechałem od razu robiłem co trzeba zeszło mi tydzień,pojechałem z dokumentami zapisać się jako rolnik a tu już inna baba i mówi że brakuje mi jeszcze 2 dokumentów(dała taką samą kartkę jak miałem tylko podkreśliła mi jeszcze 2 dodatkowe dokumenty)jeszcze nie chciałem rejestrować żony w krusie to musiałem przyjechać z 2 świadkami którzy potwierdzą że żona nic nie robi w gospodarstwie.Zapytałem czy mogą być moi rodzice,bo po co mam ciągnąć sąsiada powiedziała że mogą być. dobra zrobiłem te dwa dodatkowe dokumenty i wale ze starymi do krusu z żoną i małym dzieckiem i co słyszę że rodzice to nie są obiektywne osoby ale tu z kolei znowu inny urzędnik posypało się pare kuva mać no i dało rade w końcu załatwić z tym że jeszcze takie pismo musiałem dowieźć od sąsiada i od drugiego że żona faktycznie nie robi z pieczątką sołtysa:wow:
nie życzę nikomu takich szopek a na koniec okazało się że w agencji tego nie przyjmą bo to co przyszło z krusu to w nagłówku pisało DECYZJA a nie ZAŚWIADCZENIE i znowu do tych leniwców.
Ja miałem na odwrót dostałem kartkę z cała lista dokumentów. wszystka skompletowałem a jak przyszło co do czego to ani polowy nie trzeba było.
Kiedy można realizować zobowiązania bo ja muszę kupić pole mam już nagrane kasę ojciec mi pożyczy tylko jak kupie teraz to czy mi zalicza
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » PROW
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo