Temat: Polonez Atu Plus - coś nie tak

Witam. Mamy poloneza. Silnik zwykły 1.6 GLi 2000r. Już 2x był wałek rozrządu i jakoś chodził jeszcze a rok temu były wymiane świece  przewodami. Od mies coś z nim jest nie tak. Chodzi równo na 1tyś obrotów i jak się jedzie nim to do 2tyś normalnie a powyżej zaczyna szarpać i strzelać. Dzis jak jechałem do kościoła to jak mi zaczął kichać i to jest dziwne. Co to może być ? Cos przytkane czy mało paliwa dostaje ? Wałek rorządu pewnie to nie to bo równo chodzi na wszystkich cylkach. Co to może być za przyczyna ?
Czyżby już chciał na emeryturę przejść ? He big_smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

2

Odp: Polonez Atu Plus - coś nie tak

zacznij od filtra paliwa
masz w nim przepływomierz powietrza?

3

zgadzm sie coś z paliwem może bak oderwał sie kawałek i zatyka lub filtr jest brudny bo podaje dosyć aby dojść na 2 tysiące ale dalej nie daje rady w ostateczności pompa paliwowa mówi ze ma dość i prosi sie o regeneracje

4

Może pompa ta w zbiorniku nie wydala z ciśnieniem.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

5

jak ma moduł elektroniczny to może szwankować kiedyś też miałem taką przyczynę do pewnych obrotów ok a potem szarpanie ale nie wciąż i okazało się że moduł dostawał przebicie ???

6

W tym samochodzie jest chyba wtrysk paliwa i zapłon sterowany komputerem wtrysku. Podłączyć pod jakiś diagnostyczny patent i odczytać błędy. Jeśli z wałkiem rozrządu już bywał kłopot to sprawdzić wałek i ustawienie rozrządu, może i kompresję czy nie ma wypalonych zaworów.

Też mam poldka i kiedyś właśnie padł moduł elektroniczny to podobnie się zachowywał. Wymieniłem na nowy i wszystko działa

8

Możesz mieć i co z tego ??
Kiedyś w Polonezach w ogóle nie było modułu zapłony i też jeździły i dawanie rady komuś kto ma Poloneza z 2000 roku na wtrysku, żeby sprawdził przerywacz zapłony jest również bez sensu.