Temat: Dzierżawa a dopłaty
Jak to jest u Was? Wiążecie się umowami i jak się rozliczacie...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dzierżawa a dopłaty
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak to jest u Was? Wiążecie się umowami i jak się rozliczacie...
jesli umowa to doplaty moje i podatek tez place, a jesli bez umowy to bez doplat i bez podatku. czynsz zadnego nie ma.
Ją mam bez umowy i nie mam żadnych opłat i dopłat
Ja mam połowę dopłat bez podatku .
Ja tak samo jak Marcin.
U mnie jw
ja miałem dzierżawe 6ha, umowa ustna, dopłaty i opłaty moje. w sierpniu właściciel działki powiedziała ze ziemie przepisuje synowi i dolej to muszę z nim ustalac warunki dzierżawy. Nowy właścicel powiedział jego dopłaty i opłaty a co zbiorę to moje. ja zrezygnowałem ale w październiku widziałem że już ktoś przystał na taką umowę i zaorał pole
wojtas juz się poprawłem
Nowy właścicel powiedział jego dopłaty i opłaty a co zbiorę to jego.
nie wiem czy ja dobrze czytam czy ty źle napisałeś .... co zbierzesz to tez jego ?? :play:
Z tymi dzierżawami to jest różnie u mnie jest dużo mniejsza wydajność niż w okolicach Hrubieszowa, choć też niby lubelskie ale przy Hrubieszowie ludzie biją się żeby kupić pole płacą nawet po30tys. za hektar znajomy pobił rekord i zabulił 33. ja mieszkam bliżej lublina i u nas to pole jest tańsze choć też chętnych jest dużo do kupna jak i do dzierżawy, rzadko się zdarza żeby ktoś oddał pole z dopłatami, ja mam 10ha od gościa i płacę dzierżawę(200kg przenicy za ha-u nas tak najczęściej wygląda dzierżawa)gość płaci sobie podatek i dopłaty jego.Choć przy naszej wydajności to ciężko jest wyjść bez dopłat na plus.w tym roku do każdego kawałka dołożyłem,ale to był pierwszy rok tej dzierżawy i troche pole zapuszczone mam nadzieję że w tym roku będzie lepiej.
Nie rozumiem pawlon dlaczego odpuściłeś sobie te 6 hektarków. To są normalne sytuacje i ja bym nawet okiem nie mrugnął tylko orał.
u nas mi się udało 6 ha wytargac za free to znaczy kolesiana ma opłaty i dopłaty a co zbiore to moje ...
spółdzielnia robi tak że opłaty i dopłaty moje a oni od siebie 200zł za ha dorzucają ...
kiedyś opisywałem swoja "przygodę" z rolnictwem ale przypomnę: gospodarujemy razem z ojcem, czasem pomaga jeszcze młodszy brat. Ojciec i ja pracujemy, mama jest na strukturalnej a brat studiuje. Mamy 14ha swego, 6ha dzierżawy gdzie jest wszystko moje(opłaty, dopłaty i plon). Mieliśmy też jeszcze te 6ha dzierżawy o której pisałem wyżej. ojciec ma juz 60lat. ja mieszkam w Sokółce i jadę na ranczo jak jest robota w polu lub w niedzielę na obiad. Gospodarstwo narazie jest ojca ale jest ustalone że po rodzicach przejmuje je młodsza siostra (obecnie jest w Londynie). Ja nie wiążę swej przyszłości z gospodarstwem i po prostu pomagam wyciągnąć jak najmniejszym kosztem jak najwięcej korzyści. Dodam, że hodujemy 2 krowy, 3 jałowki i 3 świnki oraz parę kurek.
Wracając do tematu umowy z nowym właścicielem to po przedstawieniu jego warunków zrobiliśmy sobie dokładną analizę finansową. Wyszło, ze dodatkowy dochód z tych 6ha jest niewielki i jedynym dochodem to jest satysfakcja z obrabiania pola.
Ja płacę podatek i biorę dopłaty. na wszystko mam umowy.
W tym tygodniu złapałem 5ha odłogu na 10 lat warunki jw. gościu pisał na dopłaty bez uprawy jak mu się noga powinęła to oddał pole
A ja oddałem wszystkie dzierżawy bo jeśli własciciel brał dopłaty to z uprawy jednego ha nie wiele zostaje , uznałem ze nie warto się męczyć
Jeszcze raz to napiszę: tam gdzie jest produkcja zwierzęca i "głód" ziemi to idealnym rozwiązaniem jest: właściciel dopłaty i opłaty a rolnik to co zbierze. Rolnik traci na dopłatach kilkaset złotych a plon jaki uzyska z ziemi i przepuści go przez zwierzęta zrobi mu dużo więcej stówek niż z dopłat.
A ja oddałem wszystkie dzierżawy bo jeśli własciciel brał dopłaty to z uprawy jednego ha nie wiele zostaje , uznałem ze nie warto się męczyć
Chętnie przyjął bym taką dzierżawę, lepsza ona niż tak jak teraz dokupywanie ziarna, słomy.
Tu macie rację ale ja nie trzymam zwierząt
A ja wczoraj wziołem 2,5 ha na zasadach takich jak pisałem , ziemia 4 kl panienka sama przyjechała żebym brał w dzierżawe a mi bardzo pasuje bo mam od jej siostry też 2,5 ha a teraz będzie 5 w kawałku.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dzierżawa a dopłaty
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo