1

Temat: perz właściwy

panowie  takie pytanie czy znacie  ( czy w ogóle  istnieje ) środek do zwalczania perzu  w jęczmieniu jarym ??

bo dziś orałem dzierżawę   i ozgrozo  perzu masakra ....    marna wizja tego jęczmienia na tym polu :nooo:

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: perz właściwy

zasiej kukurydze potem spryskaj zostanie sama ziemia miałem to samo, jak zasiałem kukurydze urósł sam perz chwast prawie po kolana a kukurydza 3 liście nawet nie było jej widać dobry środek po miesiącu kukurydza na 2 metry a perzu ani śladu sama ziemia

3

no  myslałem o kukurydzy ale nie w tym roku  ... do tego te pole jest  obok miasta to kukurydzy by nie było
ludzie by wykosili ........

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4

ja mam ten sam problem z tym perzem dzisiaj zasiałem 8 ha jęczmienia a pole było po gorczycy ,nie orałem bo nie było co po tej zimie gorczyca przepadła a perz został ? a były lata że było odwrotnie,agregat pb6 dużo wyciągnoł ale to co zostało w ziemi to będzie rosło i tego w jęczmieniu się chyba nie zlikwiduje ,najlepiej tuż przed żniwami , a co z browarem ??

5

mi własnie nie zależy  na browarze bo szkoda kasy   na takie pole na pierwszy raz ... pierw to trzeba doprowadzic do  stanu   normalności ...

chodzi mi o to  żeby posiac popryskac i chociaz by  lekko załatwiło   perz  bo inaczej to jak 2t z ha zbiore to będzie cud .... puźniej to raczej przed koszeniem wjadę i randapem spryskam  bo  masakra ...

Atribut?
Może?

7 Ostatnio edytowany przez ojanusz (2011-03-26 13:24:11)

W jęczmieniu niema czym załatwić perzu, albo dwa tygodnie przed zbiorem randap albo zasiej pszenice jarom i w tedy apyros lub atrybut .Tylko patrz na następstwo roślin bo po atrybucie chyba nie można siać rzepaku.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

8

A na polu pod burak czym ? kultywator tez sporo wyciągnął ale pewnie nie wszystko.

9

dobra chłopaki   byłem dziś w  chemicznym i gostek mi załatwi taki oprysk ...  ... tylko  nazwa mi z głowy wyleciała ...  ale jak bede to miał w ręce to napisze

W buraku masz ich wiele, ale powschodowe, np pantera. Resztę zapomniał ja.

11

W jęczmieniu jarym perz zwalcza puma ale dawki trzeba duże i drogi jest sad

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "