Temat: perz właściwy
panowie takie pytanie czy znacie ( czy w ogóle istnieje ) środek do zwalczania perzu w jęczmieniu jarym ??
bo dziś orałem dzierżawę i ozgrozo perzu masakra .... marna wizja tego jęczmienia na tym polu :nooo:
![smile](https://forum-fortschritt.pl/img/smilies/smile.png)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » perz właściwy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
panowie takie pytanie czy znacie ( czy w ogóle istnieje ) środek do zwalczania perzu w jęczmieniu jarym ??
bo dziś orałem dzierżawę i ozgrozo perzu masakra .... marna wizja tego jęczmienia na tym polu :nooo:
zasiej kukurydze potem spryskaj zostanie sama ziemia miałem to samo, jak zasiałem kukurydze urósł sam perz chwast prawie po kolana a kukurydza 3 liście nawet nie było jej widać dobry środek po miesiącu kukurydza na 2 metry a perzu ani śladu sama ziemia
no myslałem o kukurydzy ale nie w tym roku ... do tego te pole jest obok miasta to kukurydzy by nie było
ludzie by wykosili ........
ja mam ten sam problem z tym perzem dzisiaj zasiałem 8 ha jęczmienia a pole było po gorczycy ,nie orałem bo nie było co po tej zimie gorczyca przepadła a perz został ? a były lata że było odwrotnie,agregat pb6 dużo wyciągnoł ale to co zostało w ziemi to będzie rosło i tego w jęczmieniu się chyba nie zlikwiduje ,najlepiej tuż przed żniwami , a co z browarem ??
mi własnie nie zależy na browarze bo szkoda kasy na takie pole na pierwszy raz ... pierw to trzeba doprowadzic do stanu normalności ...
chodzi mi o to żeby posiac popryskac i chociaz by lekko załatwiło perz bo inaczej to jak 2t z ha zbiore to będzie cud .... puźniej to raczej przed koszeniem wjadę i randapem spryskam bo masakra ...
Atribut?
Może?
W jęczmieniu niema czym załatwić perzu, albo dwa tygodnie przed zbiorem randap albo zasiej pszenice jarom i w tedy apyros lub atrybut .Tylko patrz na następstwo roślin bo po atrybucie chyba nie można siać rzepaku.
A na polu pod burak czym ? kultywator tez sporo wyciągnął ale pewnie nie wszystko.
dobra chłopaki byłem dziś w chemicznym i gostek mi załatwi taki oprysk ... ... tylko nazwa mi z głowy wyleciała ... ale jak bede to miał w ręce to napisze
W buraku masz ich wiele, ale powschodowe, np pantera. Resztę zapomniał ja.
W jęczmieniu jarym perz zwalcza puma ale dawki trzeba duże i drogi jest
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » perz właściwy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo