1

Temat: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...

Jak w temacie- zapowiada sie trochę inwestycji i chciałem podjąć temat Vatu...

Macie jakieś doświadczenia?
To co jest w necie na temat znam ale bardziej chciałbym poznać temat od kuchni...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

2

Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...

ja dziś jadę złożyć wniosek o REGON, później umowa z biurem podatkowym i do urzędu skarbowego. Jeśli się wyrobię to od 1 kwietnia (i to nie pryma aprylis) będę vat-owcem.

gg 5118068

3

Ja jestem Vatowcem - narazie nie narzekam
Podliczałem zeszły rok i okazało sie, że przez to, że jestem Vatowcem straciłem ok 1800 zł (różnica w vacie i to, że trzeba go przekazać do skarbówki), ale za to odzyskałem prawie 20000 zł (inwetycje w sprzęt).
Teraz robię inwestycje z której będę miał do odliczenia prawie 35 000 zł Vatu.  Do tej pory żadnej kontroli. Księgowość prowadzę sam - łatwizna.

4

Panowie a czy można przejść na vat szybciej niż rok od rozpoczęcia prowadzenia gospodarstwa? W styczniu gospodarka przeszła na mnie, wziąłem "młodego rolnika" i czekam z inwestycjami do przyszłego roku, bo pierw chce na vat przejść.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

5

dlaczego rok? można to załatwić w parę tygodni, jedyne co musisz mieć to wykazać dochód minimum 20 tysięcy czyli wystarczy umowa kupna sprzedaży z ojcem np. reszta to załątwianie papierów. Rudemenesku z jakiego programu korzystasz?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

6

ja mam firmę tzn działalność nie rolnicza płacę vat. i powiem że latanie po biurach podatkowych w gospodarstwie to wyrzucanie kasy w błoto. Ja prowadzę sam polecam www.ifirma.pl tanio i coraz lepiej serwis się rozwija i to bardzo szybko

7

Opłaca się jeżeli ktoś otrzymuje zwrot vatu do zakupionych nowych maszyn i korzysta z innych programów unijnych

8

O ilę się nie mylę to coś mi się wydaje, że nie trzeba juz mieć sprzedaży w poprzednim roku na poziomie minimum 20 000 zł. Chcesz być vatowcem to zgłaszasz to i po ptokach. Zmieniło sie to na początku roku wraz ze zmianą stawek VAT. Pamiętajcie, że wrócić na ryczałt najlepiej wrócić 5 lat po zakończeniu inwestycji, inaczej część odzyskanego Vatu trzeba będzie zwrócić z powrotem do skarbówki.
Fenolku - masz na myśli program do księgowości ?? Ja mam tylko produkcję roślinną, więc te kilka fa wystawiam ręcznie. Do tego mam księgę zakupów i sprzedaży i ją uzupełniam. Miesięcznie poświęcam na to max godzinę. To nic trudnego....

9

Własnie ze trzeba udowodnić przychód z zeszłego roku na 20k zł.

Ja jestem w takiej sytuacji i kolega bamreras też...ale- od 1 stycznia miała byc nowelizacja ustawy i miało byc to zniesione, niestety nic z tego nie wyszło, moja księgowa mówi że od 1 kwietnia na 99% wejdzie zniesienie tego wymogu....

Niestety w skarbówce nie mogłem tego ominąć mimo podań do naczelnika us...
Czekam do początku kwietnia...

Regon, pieczątka- wszystko już załatwiłem czekam tylko na możliwość złożenia wniosku Vat- r

Mam nadzieję że nie bedę żałował wejścia w ten Vat... smile

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445

10

ale z tym udowodnieniem 20 tysiaków za poprzedni rok to kwestia złożenia oświadczenia, że w poprzednim roku uzyskałeś te 20 tysięcy i koniec - u mnie w skarbówce tak przynajmniej jest.

gg 5118068

11

Ja pisałem oświadczenie, że za poprzedni rok sprzedaż przekroczyła 20 000 zł oraz że od trzech miesięcy prowadziłem ewidencje sprzedaży.

12

Bendek jeśli z tym 1 kwietnia to nie pryma aprylis to lecę kwity załatwiać. Ciekawe czy na skarbówce coś by na ten temat wiedzieli.... Swoją drogą to na początek i tak wezmę księgową, bacznie będę śledził jak to robi i po wszystkich większych inwestycjach księgowanie wezmę w swoje łapki...

13

Bendek napisał/a:

Własnie ze trzeba udowodnić przychód z zeszłego roku na 20k zł.
...
Mam nadzieję że nie bedę żałował wejścia w ten Vat... smile

to napisz umowę na te 20 tysięcy z kolegą z odpowiednią datą smile

całościowo to mogę powiedzieć że trzeba dużo wydawać aby to miało ręce i nogi, u mnie gospodarstwo jest stopniowo podnoszone z nieistnienia i sporo złotówek idzie na zakupy i są zwroty pogorszyło się od kiedy mam mleko bo oddaję część vatu, ale nawozy paliwo, chemia, części i zostaje trochę w kieszeni. Ustawiałem się pod prowy na które nie przeszły moje wnioski w takiej sytuacji głupotą jest zostanie na ryczałcie, tyle płacić i jeszcze dorabiać tych buraków na górze.
dzięki za link :beer:

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

14

bamreras napisał/a:

Bendek jeśli z tym 1 kwietnia to nie pryma aprylis to lecę kwity załatwiać. Ciekawe czy na skarbówce coś by na ten temat wiedzieli.... Swoją drogą to na początek i tak wezmę księgową, bacznie będę śledził jak to robi i po wszystkich większych inwestycjach księgowanie wezmę w swoje łapki...

Napisałem na 99% bo księgowa mówi że była na szkoleniu i mówili że od 1 kwietnia to wejdzie ale w naszym biurokratycznym kraju to róznie może być...pewnie sie boja że młodzi rolnicy za dużo kasy sobie odliczą .....

Ale na jaka sprzedaż- kupno ja mam napisać umowę?
O ile sie nie myle to chodzi o przychód z gospodary?!

Ja ranczo przejąłem 2.02 tego roku...

15

wystarczy że wyjdę na 0 i będę zadowolony a to co mnie głównie interesuje to odzyskanie vat-u z większych inwestycji np. zakup maszyn.

gg 5118068

16

Ja mam takie pytańka:
1 Czy co roku muszę mieć dochód 20 tyś?
2 Czy murze mieć faktóry czy wystarczy umowa kupna sprzedaży?
3 Czy jak wszystkie produkty (paliwo nawozy itp) będę kupował w miarę dużych ilościach a dochodu będę miał mało czy Urzędasy mogą się doczepić? bo ja prawie wszystko sprzedaje na targowiskach wiec nie mam kwitów, a jak w skarbówce przyznam się to mi kasę fiskalną założą

Rolnik z powołania:-)

17

1. nie dochód a przychód ze sprzedaży. Z tego co w ustawie napisali to w momencie jak przechodzisz na vat musisz im udowodnić za ubiegły rok przychód 20tys, a później już nie.
2. faktura musi być, lub
3 paragon fiskalny dla każdego "odbiorcy detalicznego" i obrót masz udokumentowane. Jeśli dużo towaru będziesz upłynniał bez fakturowania to przy kontroli można się wkopać.

Trzeba pamiętać że przechodząc na vat przechodzimy na warunki z lekka zbliżone do tych, na których opiera każda firma. Każda jedna faktura, czy to sprzedaży czy kupna musi być zaksięgowana, jeśli sprzedajemy bezpośrednio konsumentom, także każdy jeden paragon jest święty. Jak "życzliwy sąsiad" dowie się że jesteś na vacie, a za sprzedane kartofelki nie wystawisz mu paragonu, czy faktóry to podpier.....i Cie w skarbówce i problem gotowy.

18

Więc mogę wystawiać fakturki np. sprzedaje sąsiadowi zborze to wystawiam mu fakturę tak?

Rolnik z powołania:-)

19

zasada jest prosta:
sprzedajesz - musisz mieć papierek
kupujesz - musisz mieć papierek
z tym że jak sprzedajesz i nie masz papierka to robisz w wała skarbówkę, a jeśli kupujesz i nie masz papierka to robisz w wała siebie.
Przykład (u znajomego) jak trzeba się pilnować: kupił jakieś witaminy dla kur i vat odpisał. Miał wezwanie do skarbówki na wyjaśnienia po co kupował dla kur skoro nie sprzedaje ani kur ani jajek - nie miał sprzedaży tego towaru - musiał robić korekty.

gg 5118068

20 Ostatnio edytowany przez bamreras (2011-04-15 09:45:29)

Ok panowie. Dobra nowina. Ok 1 kwietnia nie jest wymagane ani 20 tyś przychodu, ani nie trzeba prowadzić przez minimum 1 rok gospodarstwa. Dzwoniłem dziś do księgowej i od 1 kwietnia to wchodzi w życie. Więc kto chce od kwietnia być na vacie to jutro śmigać do skarbówki!!!

15.04 Od kiwetnia nie dało rady, bo przepis wchodził od 1, a formularz rejestracyjny należy złożyć minimum dzień przed rozpoczęciem okresu obrachunkowego.
Dwa dni temu złożyłem formularz rejestracyjny, od 1maja przechodzę na vat. Z księgową już się ugadałem, po niedzieli jade podpisać jej pełnomocnictwo. no i od 1maja zaczynam z inwestycjami.