Temat: Odgłos dzwonienia w skrzyni zt-323
Ściągnąłem ten dekielek na 4 śruby M6 przed wajchami zmiany biegów i jak na luzie słyszę takie jakby dzwonienie. Dodatkowo dzwonienie słychać nawet przy gaszeniu ciągnika. Co to być może?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Skrzynia biegów , przedni i tylny most » Odgłos dzwonienia w skrzyni zt-323
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ściągnąłem ten dekielek na 4 śruby M6 przed wajchami zmiany biegów i jak na luzie słyszę takie jakby dzwonienie. Dodatkowo dzwonienie słychać nawet przy gaszeniu ciągnika. Co to być może?
Cosik sie odkręciło na twoim miejscu ściągną bym całą pokrywę i dowiedział się czemu dzwoni zanim będzie za późno.
Może to dzwony na rekolekcje
Może to dzwony na rekolekcje
może być i to, sezon się zbliża
Ściągnąłem pokrywę skrzyni biegów a tam pustynia:(
hmm zły sąsiad ci olej spuścił ??
i raczej już wiesz co dzwoni raz że zebatki dwa że łozyska
wiesz co powiem tak łozyska w tych skrzyniach są bardzo wrażliwe na stan oleju ... a co jeśli oleju nie ma ?? odpowiedz sobie sam ... nawet jeśli teraz będzie sie wydawało ze będą chodziły ... to moim zdaniem kwestia czasu (krótkiego) i remont skrzyni się kłania ....
Jutro zobaczę. Powiedzcie na co zwrócić uwagę mając ściągniętą pokrywę skrzyni?
a tak przy temacie,to jak sie sprawdza olej w skrzyni?
w 323 to proste na wężyku przy zbiorniku oleju ... a w 303 to nie wiem
pod prawym akumulatorem masz zbiornik z olejem a na nim z przodu taka przezroczysta rurka, jak widzisz w niej olej to znaczy że coś jeszcze w skrzyni jest
uffff,juz myslalem ze tez nie mam.........
Jeżeli jest to łożysko jednokierunkowe w przystawce przedniego napędu to odpowiada ono za samoczynne załączanie się przedniego napędu podczas uślizgu tylnych kół
To służy do półbiegów (uls). A jak to działa to mało wiem .
to sprzęgiełko jest od uls a działa w następujący sposób jeśli jest załączona preselekcja czyli wałek od pierwszego stopnia się kręci a siłownik preselekcji załączy napęd z drugiego stopnia sprzęgła wtedy to sprzęgłko pracuje luzem jeśli załancza się uls guzikiem lub pedałem sprzegła czyli wyłancza się pierwszy stopień sprzęgła pod obciążeniem wtedy to sprzęgiełko zaskakuje i zmienia się moment obrotowy i dlatego też uls nie działa jadąc z górki
Jak jest włączona preselekscja (zając), to napęd do skrzyni przekazywany jest przez oba wałki wychodzące ze sprzęgła (I i II stopnia), ale dzięki temu sprzęgiełku, ciągnie tylko wałek od I stopnia. Podczas gdy wyprzęgli się pierwszy stopień (obojętnie czy pedałem, czy klawiszem) to wałek II stopnia zaczyna obracać się szybciej niż wałek I stopnia i wtedy właśnie do pracy zaprzęga się to sprzęgiełko (tak samo jak w przystawce) i skrzynia zaczyna być napędzana wałkiem z II stopnia i przez inne koła zębate, co pozwala znacznie zwiększyć moc na kołach.
Skrzynia już wywalona na zewnątrz.
Do wymiany jest wałek środkowy z górnych wałków gdyż są wżery na ząbkach i jeden prawie cały wyłupany
Na końcu górnego wałka zębatka 20 zębów jest wywżerowana i jeszcze po wewnętrznej stronie tejże zębatki są wybite rowki po igiełkach(koszyczki całe) i igiełki w jednym miejscu są spłaszczone
W przystawce przedniego napędu ta zębatka-wałek też do wymiany - ostre zęby
Wymienić należy okłądzine hamulca skrzyni - można dostać samą okładzine czy w całości?
Panowie wiecie orientacyjnie jakie koszta bo od poniedziałku ostro zaczynam szukać tych części
Panowie czy ktoś zakłądał tą zębatkę 20 zębów ostatnią na górnym wałku zakupioną w Pszennie. Mam też tam zakupić do skrzyni zębatkowałek, też produkowany u nas. Jak jest z trwałością części od nich?
Witam, u mnie dzwoniło na wyższych biegach i po zdemontowaniu siłownika ukazało się to:
http://www.fotoload.pl/index.php?id=616 … 7f1244e975
Jak się ma zabrać za rozbieranie tego - czy trzeba ściągnąć zwolnicę? Co zrobić z olejem, w którym jest pełno opiłków, czy się jeszcze nadaje, czy go wymienić?
Czy przez ten olej i te opiłki mogło coś się stać w skrzyni, na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?
Pozd.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Skrzynia biegów , przedni i tylny most » Odgłos dzwonienia w skrzyni zt-323
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo