41

Odp: Kto uprawia lub uprawiał grykę

Ryzykowne, ale na wilgotnym siedlisku możliwe. U nas większość sieje w maju, tak że jakby opóźnić ze dwa tygodnie na przełom maja i czerwca, a w tym czasie zebrać żyto na zielono, bo na GPS to chyba już powinno mieć wykształcone kłosy. Warto spróbować tylko w tym roku materiał siewny 300 zł na 1ha

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

42

Ja wybuliłem po 400 za metr.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

43

O matko! co za cena

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

44 Ostatnio edytowany przez Łukasz.D (2011-04-05 21:56:38)

Doświadczenie podpowiada mi że gryka siana na początku czerwca jeszcze daje się zebrać przy dobrym roku ale to już jest ryzyko. Siana póżniej to fuks że się daje wjechać kombajnem

Fenol słoma z gryki raczej do niczego Ci się nie przyda

Tylko głupi nie wie że jest głupi a mądry to wie

45 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2011-04-05 22:56:04)

Widziałem ofertę zakupu u kumpla na 25 ton po 5200zł/tona
Świat się kończy!!!
Łukasz D pamiętaj że u nas jest wszystko później o 2-3 tygodnie niż w okolicach Wrocławia czy na Wielkopolsce(5 lat mieszkałem w Poznaniu to mam porównanie).

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

46

Mam nadzieje że po żniwach cena będzie w granicach 3 zeta , zasieje 10 ha w dobrych układach zbiorę (tak myślę) 10 ton , nakład nie taki duży a można przytulić pare groszy.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

47

Jak mawiali starożytni: Daj Ci Boże i mnie toże.

48 Ostatnio edytowany przez pawelg (2011-04-05 23:42:48)

Nie dziękuje żeby nie zapeszyć. Mam pytanko , jak ustawić siewnik na wysiew gryki , ustawjacie według jakiegoś zboża czy próba ?

49

Musisz poćwiczyć. U nas siejo się ok 60 kg/ha.

50

paweleg ciekawe ot którego kombinatora kupiłeś ta grykę ja jestem z pod Nidzicy i znam tych oszustów co sieją ją po 20 lat i nie wymieniaja jej ja co roku obsiewam połowę pól gryka dobrze się wychodzi jak się pozna co lubi powodzenia

51

Scoda kolego gdzie się tyle czasu podziewałeś ?

52

hej koseś jestem tylko dziś pozdrawiam ziomala

53

Scoda kupowałem od gościa z miejscowości Gardyny , mały gruby z wąsem.

54

Witam czy 3 dni po siewie gryki opryskać randapem można czy to raczej kiepski pomysł ponieważ było zle uprawione pole i jest troszku zielonego po deszczu a gryka jeszcze nie zeszła.

55

3 dni to w tych warunkach wilgoci i temperatury to już powinna wyłazić i nie polecam takich eksperymentów

56

nie wiem jak gryka ale u nas  jak rzepaki przesiewali to prosto w rzepak  wpadał z siewnikiem do kukurydzy  a na drugi dzień randapem spryskali i  gitara  sama kukurydza roścnie może i  z gryką  by było tak samo ??

tylko że randap jest na  chwasty rosnące a nie wschodzace ?? neutral

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

57

Afalon jest na 2 liścienne więc mi tu nie pomoże chyba nie będe nic kombinował pozdrawiam:)

58

chwastox exstra PODOBNO nie bierze gryki ale nigdy nie praktykowałem tego

Rolnik z powołania:-)

59

Raczej kazdy srodek na dwuliscienne zalatwi gryke.Jedynym,najtanszym sposobem na chwasty w gryce jest odpowiednia uprawa ziemi.Gryka ogolnie szybciej wschodzi i zaglusza wszystkie chwasty,nawet perz.Najlepiej posiac ja w wilgotna ziemie,zaraz po uprawie,ale ziemia musi byc dobrze ruszona.

60

Nigdy nie siałem gryki ale będąc u doradcy z winoskiem na dopłaty ,przyszedł facet z pytaniem kiedy siać grykę ? a doradca mu tłumaczył że siew ma związek z fazami księżyca gdyż podczas pełni noce są najzimniejsze i wtedy gryka nie rośnie a chwasty walą na potęgę ,jednak dokładie co i jak to nie pamiętam.