141

Odp: Smoleńsk

Oni chyba od listopada naszemu MSZ dawali sygnały, że ta tablica nie może tam zostać. To że nasi to całkowicie olali to już ciężko mieć pretensje do Rosjan.

142 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-04-13 22:03:06)

Skoro  ten  samolot  już  się  rozbił  to  tylko  szkoda  ze  nie  gdzieś  nad  oceanem ,  nad  Rowem  Mariańskim,  tam  gdzie  nikt  nigdy  szczątków  by  nie  szukał i tablic  by  nie  stawiał .

143 Ostatnio edytowany przez Fenol (2011-04-15 23:10:39)

no ba!  napieralski powiedział że jarek jest 97 ofiarą tragedii w smoleńsku :stu:

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

144

Zbliża się 10 04. Może kilka wspomnień i jakaś refleksja ?
Pamiętam ten dzień. Jakieś późne śniadanie po jakiejś gorzale. Śniadanie zostawione na stole, telewizor nadaje, nikogo w domu. Coś o katastrofie, smętna muzyka. Katastrofa w Smoleńsku, wszyscy zginęli, kur.a, takiej oprawy do kaca to w życiu nie miałem. Coś przed południem odwiedził mnie kumpel. Zazwyczaj w takim przypadku proponuję po 100. Tym razem zapraszając go do środka chyba się rozkleiłem. Po wysłuchaniu w milczeniu dawki wiadomości, odjechał do domu w milczeniu na sucho. Takie mam wspomnienia.

145

ja ziemniaki sadziłem a pózniej śnieg z deszczem...

mdw

146

ja orałem i w radiu usłyszałem .  nie ciekawy czas.

Leszek   dla kolegów'

147

Na niedzielę byliśmy umówieni do chrzestnych żony razem z moimi rodzicami (lubili się). Koło południa mówię do żony dzwoń odmów wizytę. Absolutnie usłyszała od ciotki, tym bardziej przyjeżdżajcie. Chrzestni żony emerytowani nauczyciele małej nie istniejącej już wiejskiej szkoły koło Płońska. Wiedzę historyczną mają ogromną której próżno szukać w podręcznikach. Oni mnie najbardziej utwierdzili w racjach które wyznawałem, bo i dziadków miałem nie skomunizowanych.

148

do dziś mimo upływu czasu to się zastanawiam jak do tego doszło ? ile niechęci do Prezydenta spowodowało że ten lot był zignorowany przez wszystkie służby odpowiedzialne za bezpiecznstwo  urzedników  panstwowych  !     dziś w radiu Zet SAWICKI o dziwo nawet mnie zadziwił ?? powiedział  mocne słowa o tym że upór PO.w sprawie pomnika budowy pomnika zaraz po pogrzebach tylko ten konflikt podgrzewał, i podsycał dając materiały do domysłów !.  nic to nas nie nauczy !!

Leszek   dla kolegów'

149

W piątek 09.04  Jechałem z dziewczyną,  obecnie żoną,  mamą i bratem z bratową polonezem do rodziny w nowo sądeckie na wesele. Dojechaliśmy na Śląsk i się silnik w poldku zatarł . Przyjechał po nas brat Pana młodego a poldek został  na jakiejś stacji. Zajechalismy prawie nad ranem. Obudzili nas domowniki ze katastrofa że nikt nie przeżył. ... wesele się odbyło.  Było też drugie w ten sam dzień i też z rodziny ,miało być tydzień prędzej ale im sala spłonęła i jedyny wolny termin był 10.04 ...Tak ja to pamiętam. ...

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

150

Kuzynka też miała właśnie 10.04 wesele a kumpel tydzień później

E 516 na części
Telefon 695 076 269

151

a ja tego dnia robiłem kurs kombajnisty w Kościelcu

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

152

Ja łaziłem po polach i zastanawiałem się kiedy da się coś ruszyć z wiosennymi pracami. Wracając z jednego z pół przechodząc przez działkę sąsiada zauważyłem ślady wielkich kopyt. Jak się potem dowiedziałem sąsiad kupił konia i go zajeździł w błocie... zwierzę padło...

153

Fenol napisał/a:

a ja tego dnia robiłem kurs kombajnisty w Kościelcu

Z Kościelca kupiłem kombajn

E 516 na części
Telefon 695 076 269

154

niebieskiego rekorda?

155

Nie no claasa

E 516 na części
Telefon 695 076 269

156

zrozumiałem że tego ze szkoły przy ODR gdzie był kurs big_smile

157

A tego claasa commandora może kojarzysz bo gościu twierdził że po usługach w okolicy latał

E 516 na części
Telefon 695 076 269

158

laszek mam na tyle daleko do Kościelca że raczej w tamte strony się nie zapuszczam.