Temat: premia dla młodych rolników

Byłem dzis u szwagra i po paru 30 % drinkach weszliśmy jakoś na temat premi.
I podrapałem się po swojej łysiejącej głowie......
Ja mam gospodarstwo po ojcu już ponad 5 lat. Ojciec przepisał na mnie  przeszedł na rentę strukturalną. JA z premii nie skorzystałem.
Dwa lata temu zmieniłem stan cywilny " zostałem posiadaczem żony" ;-)  i teraz pytanie czy może ona skorzystać z premii?  Jeżeli chodzi o sprawy majątkowe/ małżeńskie to wźelismy ślub i już żadnej rozdzielności majątkowej wpisów u notariusza nic....nic innego poza tym iż Lucyna ma upoważnienie w agencji  do reprezentowania mojej osoby

da się jakoś załapać na tą premię?  Ktoś podzieli się doświadczeniami?
Pozdrawiam

2

Odp: premia dla młodych rolników

nie dostanie premi nie wiem dlaczego jaki przepis to wyklucza ale kolega chciał też tak zrobić i nie idzie

3

żonka niedostanie bo numer gospodarstwa nadany przez ARiMR jest na ciebie tak zrozumiałem

4

no ale w księgach wieczystych itd  to ja jestem rolnikiem / właścicielem a gdy pójdę do notariusza i jej to oddam?

5 Ostatnio edytowany przez tomekzalek (2010-05-16 23:37:43)

Facet to nie ma sensu. Ja już się dowiadywałem bo ja mam podobnie: nie należy się.
A chyba że spełnia wszystkie inne ich warunki, tj. KRUS chyba rok najmniej, wykształcenie rolnicze, i coś jeszcze nie pamiętam co.:nie_wiem:

6

nie nie nie wiesz co by się działo co roku gospodarstwo szło by do innego włodarza ja cię rozumie niejeden by chciał trza kombinować gdzie się da bo ta kasa wróci do UN

7

No to Krzyś, pędź jutro do agencji dowiedz się co i jak, a potem podziel się z nami.

8

jak słyszę "premia dla młodego rolnika" to ciśnienie mi skacze do niebotycznych wartości !! Nie wiem czasem czy nie ma zapisu że podczas przejmowania gospodarstwa współmałżonek osoby przejmującej nie może być posiadaczem gruntów rolnych a Ty jako współmałżonek masz gospodarstwo. O ile dobrze pamiętam bo ja przejmowałem 1,5 roku temu więc mogę dokładnie nie pamiętać.
Aby jeszcze bardziej podnieść sobie ciśnienie to nie dalej jak wczoraj przeczytałem, że komisja europejska zatwierdziła propozycję zmian z 50 na 75 tyś zł premii. W sumie to świetnie - ja nie skorzystałem ale niech inni biorą.
Mała dygresja co do moich starań o premię:
Przepisy przepisami ale co za idiota je wymyślał. Rodzice przepisali mi gospodarstwo i przeszli na strukturalną. Odbywało się to w momencie gdy kończył się nabór wniosków na strukturalną więc wszystko załatwialiśmy bardzo szybko. Z racji że nie było już naboru na premię zamierzałem o nią ubiegać się w kolejnym naborze gdyż mieścił bym się jeszcze w tych 12 miesiącach. Ale jak to w Polsce co chwilkę się zmieniają przepisy i mogłem się pożegnać z premią. Nie ważne że spełniałem wszystkie wymogi (powierzchnia, wykształcenie) ale w myśl nowych przepisów nie byłem młodym rolnikiem. Nawet na ten temat napisałem 2 króciutkie artykuły do "poradnika rolniczego" z komentarzami redakcji które nie pozostawiały suchej nitki na ustawodawcach. Bo czyż nie mam racji twierdząc że jestem "bardziej" młodym rolnikiem mając kilkadziesiąt hektarów, cały park maszynowy, budynki, inwentarz żywy niż osoba która dopiero zamierza przejąć gospodarstwo ?? bo w myśl przepisów to kandydat do bycia rolnikiem jest "młodym rolnikiem" a ja nie sad

gg 5118068

9 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-05-17 20:48:18)

oddaje bratu ten mojej żonie.... Trzeb się bedzie mocno wczytać w ustawę
http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna-i- … nikom.html
"Pomoc z tego działania mogą otrzymać także wnioskodawcy, których małżonkowie nie prowadzili działalności rolniczej lub rozpoczęli ją nie wcześniej niż 12 miesięcy przed złożeniem przez wnioskodawcę wniosku o pomoc. Jeżeli warunki niezbędne do uzyskania pomocy spełniają oboje małżonkowie, pomoc przyznaje się tylko jednemu z nich. "
jak to rozumieć?

10

Krzysiek napisał/a:

oddaje bratu ten mojej żonie....

No a podatek? Przy takich kombinacjach to tylko notariusze i skarbówka wyjdą na swoje a ty dostaniesz ochłap albo i nie...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

11

Marekpe ma rację. Po tych kombinacjach to z tej kasy nic ci nie zostanie.

12

26.04.2011r. ruszyl nowy nabor na premie dla mlodych rolnikow.Czy ktos z Waz bedzie sie oto staral?Ja mam zamiar,czy ktos wie ile czasu to trwa,czyli od zlozenia wniosku do otrzymania premii????????????

13

Ja walcze pół roku już prawie... wink

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

14

ja od pazdziernika zalatwiam i juz jestem na mecie prawie w przyszlym tyg zalatwiam notariusza ubezpieczam sie na krus nr konta w banku i juz wysylam wniosek o przyznanie kasy

Fortschritt zt 423 a razy 2

15 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-04-29 16:04:43)

Ja już sprzęt mam na podwórku wink
A z nowym naborem to nie wiem ile czasu może zająć . Nam zajęło na starym naborze od  listopada  tamtego roku a dzisiaj przywieźli maszyny . To tak koło 6 miechów jak się nie mylę  z przywiezieniem sprzętu na podwórze   bo były jeszcze błędy we wniosku .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

16

Co kupiłeś? smile

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

17

no i jak to jest z tymi maszynami nowe czy do 5 lat

Fortschritt zt 423 a razy 2

18

Sebastian mi tak samo się zeszło... czepiali się wszystkiego;p  tylko moja premia idzie na ziemię...

19

od złożenia wniosku agencja ma 90dni na rozpatrzenie i przesłanie decyzli. po otrzymaniu decyzji masz 180dni na złożenie wniosku o płatność. po złożeniu wniosku agencja ma kolejne 6tygodni...
ja składałem w zeszłym roku w sierpniu wniosek i kasę przelali 9marca...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

20

A czy to otrzymania tej premii jest wymagane wykształcenie rolnicze?