21

Odp: premia dla młodych rolników

Tak jest Potrzebne wykształcenie rolnicze . Musisz posiadać Dyplom ze zdanego Egzaminu zawodowego .

Ja spełniam wszystkie warunki do otrzymania tych 75 tyś ale moja matka nie zgadza się na to żeby przepisać na mnie te 11 ha pola bo niby później w banku będą  gadać przy kredytach że nie wypłacalni czy coś  takiego .

GG 16238418

22

to wytłumacz mamie że 75tysięcy bezzwrotnej gotówki to drogą nie chodzi. tylko czy mając 11ha i zadnej produkcji zwierzęcej do tego osiągniesz te minimum 4ESU??? Kuzyn nieźle musiał główkować mając 23ha. Ja mam swojego ledwie 11ha UR ale do tego świnki w chlewiku i przy produkcji zbóż z tych 11ha i 150 swinkach rocznie żywotność wyszła coś koło 9ESU

co do samej premii to zmieniły się zasady przyznawania i teraz jest klasyfikacja punktowa. Wszystko zależy od powierzchni gospodarstwa, twojego wykształcenia i stopy bezrobocia w twoim rejonie ( po co to ostatnie to nie wiem...).

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

23

ja o punkty się nie martwię bo sieje buraki rzepaki zboża wszelkiego rodzaju w razie czego można maciorę postawić lub dwie . Nie jest tak łatwo przekonać matkę bo ona się boi o dalszą zdolność kredytową jak z 30 ha zostanie im 19 ha to w banku będą psioczyć . Kasa by się przydała bo kupił bym siewnik agregat uprawowo siewny i opryskiwacz ciągany bo moim starym pilmetem  to już nie da się pryskać .

GG 16238418

24

kredyty jakie??? nawozowe? to bierze twoja matka i bierzesz ty. jak w "swoim" banku psioczą to się idzie do innego. Trochę na pewno straci twoja matka bo nie dostanie już takiego dużego kredytu, bo mniej hektarów. ale na pewno nie straci aż 75tysi. ty jako młody możesz korzystać w banku z wielu preferencyjnych lini kredytowych, z których niestety osoby po 40 nie mogą korzystać.
jak będziecie razem z rodzicami współpracować to tylko zyskacie na tym.
co do tej jednej maciorki to żeby ją postawić to trzeba mieć chlewnie, żebyś miał chlewnie to muszą ci rodzice przepisać lub musisz ją wybudować. Jak chcesz barć premię to nie bierz na siebie zwierząt bo trzeba dobrostany po spełniać, a to nie taka bułka z masłem...

25

jedna rzecz mnie denerwuje że nie można pracować przez te trzy pierwsze lata bo ja miał bym czas zeby pracować i pole obrabiać ojciec ma dopiero 43lata więc on dużo robi w gospodarce

GG 16238418

26

a kto powiedział że nie możesz. nigdzie to nie jest napisane. w ustawie jest zawarte że musisz być ubezpieczony w KRUS, a z krusu cie nie wyrzucą puki nie przekroczysz progu kosztów, bodajże coś koło 2600 czyli coś koło 13000na rok możesz  NA ZLECENIU dorobić. jak pracodawca "człowiek" to te 13tysi ci udokumentuje a resztę niekoniecznie.

27

krzychu napisał/a:

A czy to otrzymania tej premii jest wymagane wykształcenie rolnicze?

Tak, ale możesz je szybko uzupełnić, ale można nie zdążyć, bo wielu nie zdążyło.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

28

minimum jakie trzeba posiadać to wykształcenie podstawowe i co najmniej 5lat stażu pracy w gospodarstwie (ubezpieczony jako domownik).
jak nie ma się stażu pracy to minimum wykształcenie rolnicze zasadnicze zawodowe.

29

wystarczy skończona szkoła rolnicza nie koniecznie z dyplomem...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

30

ale jak się nie ma wykształcenia rolniczego to ten 5 letni staż pracy wystarcza?

31

Krzychu wystarczy jakaś zawda  prywatna o profilu rolniczym a o tym stażu to przypytaj się w agencji  czy da rade  ale myślę że da bo się kiedyś pytałem tylko ubezpieczony jako domownik
trzeba być koniecznie i żadnej ziemi na siebie bo kicha wiem bo mój brat cioteczny ma na siebie 2 ha i dupę umoczył  hmm . Najlepiej jak się ma tylko ziemię i to bez budynków  bo z krowami to przerypane te zasrane wymogi !
Bendek pytasz się co kupiłem otóż wały  5 m , pług  obrotke 4 skiby  na kołu  i z tego co zostało forsza żeby czym to ciągać smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

32

To zależy z tymi bankami bo jak ma się zobowiązania w banku na 70 tyś i o 11 ha mniej to w banku zaraz powiedzą że nie dadzą więcej i kicha .

GG 16238418

33

A mając 19 ha swojego raczej nie da rady co ? ojciec ma 55 lat więc chyba nie da rady przepisać.

34

przepisać można ale co z kredytami ???

GG 16238418

35

Kredyty hmm...  ja tam ich unikam jak mogę bo się mówi że kredyty są dla bogatych trochę racji jest :hmmm: Ale jak coś to można brać na siebie i na ojca drugi albo jeden drugiemu może podrzerować i inne tam kombinacje .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

36

Moi rodzice zaczynali od zera bo ich rodzice jeszcze gospodarzyli gdy oni wzieli ślub i nie było wtedy mowy o przepisywaniu z obu stron ziemi  i ojcowie  musieli sie zadłużyć żeby kupic sprzęt i pole kredyty zostały tylko że wszystkiego pola jest o wiele więcej bo 30 swojego i 25 dzierżawy ale na dzierżawę nie patrzmy .

GG 16238418

37

ja mam podobny problem. ojciec ma skończone 55 lat dop w tym roku i liczy jeszcze na renty strukturalne... dlatego nie przepisze mi pola, myślę o tej premii i połączeniu jej z kredytem preferencyjnym na zakup gruntów. Jest u mnie we wiosce całe gospodarstwo do sprzedania 13 ha 2 duze stodoły stajnia i dom ale wołają za to 1mln PLN ... za dużo jak na takie przedsięwzięcie, stajnie na pewno nie spełniają żadnych norm bo to stare budownictwo i nikt tam nie trzymał krów ani trzody na dużą skale. myślę o zakupie samych gruntów tylko te kredyty to takie ze sie uda albo nie uda ...

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

38

Nie wiem ile macie h,ale jak przepisze Tobie tylko 11 h,to teoretycznie juz spelniasz warunki do otrzymania premii.

39

racja andrew albo sie uda albo nie ja tam mam takie powiedzenie malom lyzkom tez sie najesz po co odrazu na starcie sie zaduzac trzeba wiedziec ile da sie rade udzwignac masz np produkcje trzody czy mleka to wiesz ile zarabiasz w miesiacu i wiesz na jaki kredyt cie stac a mniejszy kredyt tez latwiej splacic jak by cos nie wypalilo bo sprzedasz ciagnik kawalek pola i jestes na czysto a duzy kredyt to juz problem bo zabiorom ci wszystko i jest problem co dalej

Fortschritt zt 423 a razy 2

40

Kiedy jest nabór na renty strukturalne o ile są ? bo słyszałem że je wycofali.