61

Odp: Pada śnieg???

no w okolicach konina to ja miałem -5 wode którą na wieczór zostawiłem to zamarzła w wiadże no i tak na 4 cm ale u mnie sie szykuje 6 hektarów owsa pod płóg normalnie pomaranczowy sie zrobił jak do niedzieli nie wydobrzeje to sieje jeszcze raz ale  wasz żepak to az zal niedaleko mnie jest duzo ogrodniklów to hłopaki do rana hajcowali w ogrodach ze rano jak jechałem to swęd drewna i słomy ale itak zmarzły normalnie poraszka

62

U nas było -7 i prawdopodobnie 5 ha buraków jest do przesiania. Co za po****** rok. :crez:

63

no to klops u nmie powtórka -5 no nie owies i przenżyto póżniej jade na kukurydze jak wzeszła to normalnie dupa

64

nie odpuszcza - śnieg stopniał, a mróz został. Ale mimo wszystko bez pochopnych decyzji
wg. mnie trzeba dać naturze kilka dni i dopiero podejmować decyzje, choć u mnie po dzisiejszych przymrozkach każdy kwiatek na truskawkach przemarznięty.

gg 5118068

65

Dzieki Bogu u mnie było w okolicach 0 st. A kolejne noce maja być już cieple

Rolnik z powołania:-)

U mnie jęczmień miejscami trochę oberwał zobaczymy za kilka dni co będzie dalej z nim

67

Pajej czy aby na pewno dzięki bogu ?

68

No co poradzić aby gorzej nie było . hmm Pogoda grymasi  może dlatego że za bardzo dokuczamy przyrodzie a teraz się odpłaca pięknym za nadobne ? :satan: :hmmm:

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

69

U mnie wczoraj po południu kiedy to likwidowałem stary stóg, jak sypnęło gradem to w 10 minut zrobiło się biało, popadało jeszcze deszczu,ale to dobrze bo u mnie bardzo sucho było

70

koseś napisał/a:

Pajej czy aby na pewno dzięki bogu ?

A dzięki komu??? ale to nie ten wątek

Rolnik z powołania:-)

71

ale u mnie d.....ł grad, że biało na polach;/

72

U mnie panowie tylko się chłodniej zrobiło i nic więcej. Ale już na weekend zapowiadają powyżej 25 stopni,

73

kuku część przemarzła, jęczmień jary żółty wykręcony, rzepak łby pozwieszał (śniegu nie było jak u was - współczuję), buraki narazie się trzymają KOCHAM tę fabrykę pod chmurką sad

74

panowie łaziłem dziś po rzepakach  ta łodyga co złamana    zgięta  jak waż ogrodowy   to    zdycha  ta co się nagieła to jakoś  się broni ale kwiatki lecą ....  po 2.5 tygodnia kwitnięcia neutral

łaziłem po jęczmieniu  to wygląda jak by ktos wałem   przywałował ...  ani jeden nie odstaje od ziemi ...  pszenica jara jakoś   stoi  owies też ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

75

u mnie jakoś to wszystko trzyma się kupy tylko ten je...y rzepak leży:(

76

Burakami się nie ciesz bo one wszystkie strzelą w kwiat po przemarznięciu - to dopiero będzie katastrofa.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

77

u mnie sprawdził się czarny scenariusz, zadecydowała ta mroźna noc po stopnieniu śniegu - przemarzła cała (3 ha) plantacja truskawki. Rozwinięte kwiaty poszły od razu ale miałem nadzieję że te w zalążku nie rozwinięte jakoś przetrwają - nic z tego. W tym roku będę biegał po polu i szukał kilku sztuk aby dziecku zerwać. Jestem w plecy hmmm myślę że równowartość 3 sztuk 323 w dobrym stanie i jeszcze zostało by na jednego na części sad

gg 5118068

78

MAREKPE napisał/a:

Burakami się nie ciesz bo one wszystkie strzelą w kwiat po przemarznięciu - to dopiero będzie katastrofa.

To co wyrosną z nich pośpiechy?

79

u mnie znów był przymrozek...

80

tomekzalek napisał/a:
MAREKPE napisał/a:

To co wyrosną z nich pośpiechy?

Różnie się to nazywa w różnych częściach kraju, ale polega to na tym, że burak zachowa się jak inne rośliny dwuletnie i po prostu może wytworzyć nasienniki. Można zapomnieć w takim przypadku o plonach.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia