Temat: technika uprawy pól

witam chcial bym sie troche dowiedziec o technice uprawy w moim gospodarstwie siane sa tylko zboza i troche kukurydzy na kiszonke i nic wiecej ziemie to od 6 do 3 klasy posiadam 70h ornej  na hektar co roku daje 160kg saletry i nic wiecej no i raz na rok nagnoje jakies 20h i problem w tym ze zboze jest jak sie uda na jednym kawalku jest ladny rowny np jeczmien a zaraz obok taka sama uprawa juz dupa blady maly i nedza czym jest to spowodowane pola uprawiam jak kazdy podorywka brony orka brony agregat i siew i po siewie bronki a nie raz jeszcze dopieszczam bo jade samym kultywatorem i dwa razy bronom jest rowno jak na stole a somsiad obok przyorze szesdziesiatkom plyciutko pobronuje wzdluz i w popszek zasieje i bez nawozu ma nie raz lepsze zboze niz ja co ma na to taki wplyw no i po kukurydzy zawsze jest zboze i to dojsc ladne moze ktos mi cos doradzic

Fortschritt zt 423 a razy 2

2

Odp: technika uprawy pól

Według mnie to masz lipny płodozmian za dużo zbóż , sam mówisz że po kukurydzy zboże jest zawsze.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

3

no po kukurydzy to jest zboze to co siac na rzepak mam zaslabe ziemie tu za sucho tam za mokro w tym roku chce po jeczmieniu zimowym zasiac gorczyce na poplon

4 Ostatnio edytowany przez Pajej (2011-05-07 20:58:45)

Po pierwsze to samym azotem to nie nawojujesz. Zorza potrzebują Makroelementów tj. N,P,K i mikroelementów Ty dostarczasz tylko N. Nie licząc obornika bo obornik ma wszystko. Jak wiadomo nawozy sztuczne zakwaszają glebę wiec przydałoby się zwapnować. Kolejnym czynnikiem sa choroby grzybowe, które w stanowiskach po zbożach czuja się jak w raju.
Co ci mogę polecić to czytanie fachowej prasy rolniczej np "nowoczesna uprawa" http://www.nowoczesnauprawa.pl/ Albo szukanie firm co współpracują z rolnikami np http://www.wialan.com.pl/
Powiem jak ja robię:
jesienia
Pod zboża 300kg/ha polifoski 6
zaprawa nasienna
oprysk na miotłę glean (u mnie jeszcze działa)
wiosna
pierwsza dawka N w momencie ruszenia wegetacji 100 saletry/ha (wiem ze mało)
Oprysk na chwasty dwuliścienne granstar + grogyl
druga dawka N 1-2 kolanka tez 100kg saletry/ha
w tej samej fazie pierwszy oprysk na grzybki
drugi oprysk na grzybki jak się wyłania kłos
Oprócz tego co kilka lat 3-4t wapna/ha i wysiew poplonów (łubin, facelia, gorczyca)

Rolnik z powołania:-)

5

A nie myślałes na kukurydzą na nasiona?

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

6

pawelg napisał/a:

A nie myślałes na kukurydzą na nasiona?

Kukurydza przenosi choroby grzybowe zbóż, jak przyorzesz słomę to będzie tak jak po zbożach

7

Ja mam gleby 2-4 klasy i jak nie dam oprócz azotu P i K to jest znaczna obniżka plonu, chyba że po rzepaku kiedy dałem pełną dawke potasu... Musisz chociaż trochę dać P i K a na pewno plonowanie będzie większe... Skąd gleba weźmie te składniki?

8

pajej,jakie masz plony dzieki temu systemowi?

9

Utrzymanie prawidłowego pH gleby również wpływa na dostępność składników pokarmowych

10

pajej wiesz polifoska saletra w takich ilosciach to dla mnie stryczek odrazu moge sobie dac spokuj bo nie stac mnie na takie nawozenie w tym roku sypalem jeszcze troche amofoski nie wspomne o opryskach na jesien pryskalem glenem i teraz na wiosne wszystko jeszcze raz musialem bo nie dojsc ze miotla to jeszcze trawa wyszla nie wiem od czego a co do kukurydzy na ziarno to moge pomarzyc bo dziki nie daja spokoju mieszkam w takim rejonie ze wokul same lasy jakies rzebzie kukurydze na kiszonke trza grodzic i pilnowac zeby nie wrabaly a co dopiero na ziarno no i by bylo trzeba znow kombajn najmowac do koszenia

11

Jakoś nie zauważyłem żeby po kukurydzy zboże było takie samo jak po zbożach , kukurydzę traktuje jako 'łamacz płodozmianu' w tym roku planuje wprowadzić do uprawy rzepak.

12

To zależy na jakim kawałku (jak długo jest u mnie) na tych co już "wyrobiłem" to pszenica sypie od 5-7t/ha, na tych co uprawiam od niedawna (rok dwa) to ok 3t/ha wiec cudów nie ma ale rozmawiałem z innymi rolnikami (nie mylić z ciemnymi chłopami) to maja podobne więc więcej chyba nie da rady wyciągnąć z tej ziemi

13

ok chlopaki a jaki nawoz dajecie K i P pod korzen czy jak i ile go dajecie no i ile kosztuje tona w tym roku chce tez troche wywapnowac zeby zmienic ph dzieki za wszystkie rady juz w tym roku chce wprowadzic jakies zmiany bo mnie denerwujom te plony tam zulte tu blade tu geste a tam zadkie

14 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2011-05-07 21:17:52)

Poczytaj sobie o amofosmagu jest to wieloskładnikowy nawóz tani dość u nas tańszy od tych wszystkich polifosek i zawiera coś koło 20% wapna czyli zawsze coś przy jak najmniejszym nakładzie grosza tylko wiadomo nie wywapnujesz tym jakoś rewelacyjnie. Ja to stosuję i jestem bardzo zadowolony.Tylko pamiętaj że efektów stosowania nawozó wieloskładnikowych od razu nie widać tak jak przy azotowych, bo fosfor i potas rozkłada się o wiele dłużej. To jeszcze na koniec ważne jest jeszcze żeby nawóz był przemieszany z ziemią a nie leżał na wierzchu bo jest jego duża strata - szczególnie azotowych. Pozdr.

15

Jeżeli chcesz wapnować to dobra jest kreda daje sie jej od 500 kg na h do 1,5 tony i zaczyna działac już w pierwszym roku

16

Michu23 myślę że nie stać cię na niestosowanie nawozów z fosforem i potasem. Jak chcesz jako tako funkcjonować to minimum 100 kg polifoski pod korzeń i w pierwszej dawce nawozu na wiosnę daj 50 kg polifoski i 150 kg saletry na hektar. Do tego do wszystkich oprysków dodawaj wieloskładnikowych nawozów z mikroelementami oraz rozpuszczony mocznik i siarczan magnezu w rozsądnych ilościach. Na przełomie maja i czerwca po 100 kg saletry, żeby ziarno się wypełniło i czekać na żniwa. Wszystkie te nawozy mają odczyn kwaśny wiec co rok warto byłoby jakiś kawałek po-wapnować. Ja osobiście nie mam zapału zbierać niebotycznych plonów, ale robią według tego schematu (wg mnie niezbędne minimum) + opryski oczywiście najtańsze na rynku, to potrafi sypnąć i z 7ton ale mniej jak 5 też nie ma.
No i jeszcze najważniejsze - materiał siewny to podstawa. Bez tego zapomnij o plonach.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

17

no wiem ze odrazu nie widac efektow bo wiadomo chcial bym chociaz troche poprawic kadycie moich pol i wyrownac lany zboz mam znajomego w wiosce co robi pelne nawozenie npk wszystko to naprawde wszyscy inni przy nim wygladamy jak jacys patyracy co nie umieja gospodarzyc

18

dzieki marekpe ja jak zebralem w zeszlym roku 7t jeczmienia zimozego z h to sie cieszylem jak dzieciak a tak to marnie reszte jak mowie jak sie uda przyjda deszcze wymoknie susza wyschnie i tyle unas nie padalo juz kupe czasu i mi na ciezszej ziemi wysycha zyto a u tego znajomego na piasku przezyto az sie klania takie soczyste

19

Michu 100 kg polifoski załóżmy M kosztuje 150 - 170 zł. Jak dasz 200kg pod korzeń to może się okazać że zbierzesz 1,5 do 2ton z hektara więcej plonu a 1,5 tony pszenicy np to w biednym roku minimum 700 zł. Lekko licząc inwestycja wraca się dwukrotnie. Jak do tego postraszysz saletrą, przyzwoicie opryskasz chwasty i nie będzie dramatycznej ilości grzybów to da się z tego żyć. Pamiętaj bidnie ale solidnie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

20

warto by też było wzbogacić ziemię w próchnicę... więcej próchnicy - więcej składników... może jakaś gorczyca na przyoranie lub jakaś mieszanka ze strączkowymi, które by wniosły trochę azotu do gleby?