Odp: technika uprawy pól
grześ jest jeszcze cos takiego ze jak sie przyorze słomę to można dalej uprawiac to samo
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » technika uprawy pól
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
grześ jest jeszcze cos takiego ze jak sie przyorze słomę to można dalej uprawiac to samo
Nie no Sławek jest najlepszy,ale się uśmiałem jak czytałem jego post.*** gościu,normalnie chyba dam mu plusa.
maksx ja nie napisalem ze chce spakowac manatki i skonczyc gospodarzyc zaczolem ten temat bo mam dopiero 20lat szkole skonczylem zawodowa i musze z przykroscia stwierdzic ze za duzo mnie nie nauczyla nasza oswiata chodzilem do klasy wielozawodowej przedmioty zawodowe rolnicze uprawa czy chow zwiezad marne tylko pare godzin w tyg. praktyke mialem u siebie w gospodarstwie ojciec wiadomo starej daty tylko wluka brony i nic wiecej zadnego postepu dlatego pytam sie i prosze o sesowne rady co zmienic jak robic zeby bylo lepiej
Właśnie to wywnioskowałem czytając Twoje posty, ale nie chciałem Cię dołować więc się powstrzymałem .Ale bardzo dobrze że patrzysz na siebie samokrytycznie przynajmiej wiesz na czym stoisz. A teraz do nauki i praktyki wszystko przed tobą (podpatruj tego gościa co mu tak wspaniale rośnie i pytaj się jego jakie i poco robi dane zabiegi ,jak nie jest dupkiem to Ci powie) Na początek kup sobie miernik ph.
michu zacznijmy od poczatku ... wnioskuje że przy tym plonowaniu co masz teraz to ci się to ledwo opłaca .. dlatego oszczedzasz... przyjmij inna taktykę
weź np 20 ha i zacznij nawozic tak jak pisza NPK pod korzeń szczypte wapna jak masz gdzie dostac ... porządnie zasiej załatw jakąś pszenice nie mówie od razu z centrali ... na wymiane z kimś kto ma coś ciekawego .... zasiej ją siewnikiem z grabkami po co puźniej jeździc po tym jeszcze z bronami .. strata paliwa ... to już są niepotrzebne koszty ... na jesień popryskaj antywylegaczem ... niech się rozkrzewi ... i spryskaj na chwasty ... poczekaj do wiosny sypnij 100kg saletry na poczatek i jak będziesz miał jak dasz 2 dawkę nawozu jak nie dasz to trudno .. byle byś spryskał na grzyba .. przynajmniej raz ... i puźniej koniecznie sypnij nawet 80kg saletry na kłos .. gdy przenica strzela w kłosy i po wykłoszeniu opryskaj na septorioze plew ... no te 6t z ha musisz miec ... chyba że pole masz tak zabidowane przez te lata że to nie pomoże
Jak możesz to zacznij siać jakieś poplony, a do tego pomyśl o zasianiu rzepaku czy buraków po których od razu będzie lepsze stanowisko. U mnie było tak samo jak braliśmy parę lat temu ziemię to nic nie chciało tam rosnąć zasialiśmy trochę rzepaku na lepszych kawałkach po nich pszenżyto i pszenice i można powiedzieć że plon okazał się o 2-3 tony lepszy od pierwszego razu kiedy tam była pszenica. Pomyśl o jakimś wapnie, ostatnio u nas sąsiedzi zaczeli stosować użyźniacze glebowe ale jak one działają to ja nie mam pojęcia. Bardzo ważne jest to abyś miał dobrej jakości ziarno nie chodzi od razu mi o elite, ale o takie które wiesz od znajomych że jest dobre weź je przeczyść i zapraw i zasiej najlepiej jakimś porządnym siewnikiem . Jak nie mieliśmy jeszcze zestawu to wschody nigdy nie wyglądały tak samo jak teraz jest o niebo lepiej.
Jamir12 jak będziesz co roku na tym samym polu siał żyto i tak podawał do dopłat to ARiMR po trzech latach zmusi Cię do płodozmianu. Możesz napisać mieszanka zbożowa ozima i wtedy się nie czepiają płodozmianu .
Wiem o tym ale jest jeszcze opcja taka że składasz w agencji pismo w którym się zobowiązujesz nawozic pole obornikiem i chyba jeszcze 2 nawozy naturalne są w opcji i możesz następne 5 lat siac to samo bez obawy mało kto o tym wie dlatego robi płodozmian.
Ale jaki jest problem zrobić zmianowanie np. owsem ceny te same więc w czym problem?
Ale jaki jest problem zrobić zmianowanie np. owsem ceny te same więc w czym problem?
Problemu pewnie nie ma jak się ma czas na wiosenne uprawy ja niestety go nie mam i sieję tylko to co jestem pewien że mi odda a problemu nie ma też zanieśc 1 papierek do agencji który mi i tak nic nie zmienia bo co roku nawożę obornikiem.
ja słyszałem od pracownika ODR że można złożyć deklarację że będzie słoma ścięta i przyorana i agencja da spokój ze zmianowaniem ,prawa to czy fałsz ??
ok chlopaki w tym roku na pewno nawioze pod korzen polifoske na pewno nie mniej niz te 150kg czy to wystarczy wybiore sobie te najlepsze kawalki z tymi piachami i torfami narazie dam sobie spokuj bo nie dam rady w jednym roku nawozic wszystkiego material siewny mam dobry bo sie wymieniam z kumplem on bieze odemnie na pasze a ja do niego do siewu bo ma dobre ziarno tylkon ze on ma 1 2 klasa ziemi ale nie zaprawiam nigdy tego nie robilem ale tez zaczne a npk to jast tylko polifoska czy jakies inne nawozy sa tez
Bardziej konkurencyjne cenowo są nawozy z Lubonia Lubofoski też można coś z nich wybrać pod zboża wpisz w Google to Ci się składy wyświetlą. Jak masz zboża żółte to może im brakować magnezu więc możesz je poratować dolistnie opryskiem siarczanem magnezu + preparat z mikroelementami np Ekolist lub Ekosol Z
http://www.ciech.com/PL/Produkty/Dywizj … orowe.aspx Tutaj masz też konkurencję cenową dla POLIFOSKI nazwa handlowa ZH police. Możesz kupić sobie fosforan amonu i sól potasową i sam możesz sobie wymieszać nawóz wieloskładnikowy NPK w proporcjach jakich chcesz .Tylko musisz poznać biochemię swoich roślinek da liegt der Hund begraben, czy jakoś tak.
ja słyszałem od pracownika ODR że można złożyć deklarację że będzie słoma ścięta i przyorana i agencja da spokój ze zmianowaniem ,prawa to czy fałsz ??
Prawda są to chyba 3 zabiegi jak dobrze pamiętam: obornik, ścięta i przyorana słoma i jeszcze coś ale nie pamiętam w każdym bądź razie można wybrac to co jest najbardziej wygodne i dają spokój.
Dają spokój ale tylko na 2 lata. po 5latach siania na jednym kawałku tego samego i tak trzeba zrobić płodozmian.
A tak przy okazji. Czytam te posty i się tak zastanawiam, czemu wszyscy się uparli na tą saletrę??? ja daje od 5lat azot w formie mocznika, bo cena 1kg N jest o wiele niższa. różnic w plonie nie widzę więc po co przepłacać...
Ale jakie zmianowanie, jak co nie zasiejesz to i tak wpisujesz UPO, to kto ci udowodni , że rok temu nie było tam rzepaku, czy dwa lata temu buraków?
a amofoska npk 4-16-18 moge zastapic polifoske m czy wystarczy 150kg jednego albo drugiego na h na jesien pod korzen
Polifoska to produkt ZCH Police i stąd nazwa, a amofoskę produkuje inna firma i nie patrz na nazwy tylko na skład i cenę.
marku mam dostep do amofoski 4 12 20 w cenie 1120zl tona nie wiem ile kosztuje polifoska bo nie ma na stanie ten koles i mi moze dac nawet platnosc do konca roku i czy brac to bo jak tak to bym wziol zaraz 10t bo puzniej znow ceny podwinduja i bedzie drozej oplaca sie
Najlepiej jak brać nawóz to pogadać ze znajomymi czy też sąsiadami i kupić większą ilość, my tak robimy od paru lat i zawsze się trochę grosza zaoszczędzi bo przy większej ilości zawsze lekki upust jest.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » technika uprawy pól
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo