Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Sprzęgło , WOM , ULS » jak to jest z tymi przelacznikami
o czym wy w ogóle gadacie . bo jak kupowalem ciagnik to kolo mowil mi ze ciagnik 303 ma 30 biegow. to moze ktos mi to wytlumaczy
teraz rozmaowa byla o zólwiku czyli o reduktorze lub polbiegach jak to tam nazwiesz to twoje czyli jesli w 323 mamy 4 biegi razy 3 przelozenia daje to 12 do przodu + 4 biegi z 2 przelozeniami do tylu daje 8 razem 20 razy 2 bo z zólwiem lub bez masz 40 i tak to wyszlo w 303 30 biegow mozna to nazwac uczciwoscia lub naciagnieciem prawdy
hehe, ja bym na to nie wpadł zeby 40 biegów w 323 znaleźć... ale idąc tym tropem, jak żółw przestanie działać to jest to wielka awaria, połowa biegów nie działa!! sie normalnie ciągnikiem jeździć nie da ![]()
Połowa właścicieli forszaja nie wie nawet że ma zółwia :hmmm: :nie_wiem:
są tacy co im np. 3 nie wchodzi i jeżdżą:)
no ale jak powiesz ze traktorek ma 40 biegow to sie slyszy a u mnie zolw raz dziala raz nie jak tam mu salaty zapodam ![]()
a u mnie nie działał, mechanik poprawił ust sprzęgła ... i.... zadziałał... a za kilka dni znalazł się kupiec i tyle sie żółwiem nacieszyłem.. ![]()
a jak go gada prawidłowo włączyc ja robię to tak że wjeżdżam w bruzde włączam sobie blokady następnie żółwika (w trakcie jazdy wszystko) a jak mi zaczyna z obrotów schodzić to wtedy włączam drugi st. sprzęgła (na desce) i załancza sie gadzina
własnie dzis doszłem do ladu z elektropneumatycznymi przłęacznikami (wkoncu wszystkie działaja:) ) i prubóje załaczyc gada właczam zółwia jade właczam2 stopień sprzegła a ciagnik po chwili staje co to jest czy gadzina zdechła czy moze sprzegło zle ustawione ??:|
Zerknij na siłownik żółwia czy chodzi. Sprzęgło w następnej kolejności.
nio to patrzyłem na wyłaczonym ciagniku wciznołem przełacznik waz sie wyprostował a siłownik nie widziałem by sie ruczył
bo to dlamnie nowe doswiadczenie ta gadzina:D bo co tam moze sie zepsuc najwyzej zebatka w skrzyni moze byc zjechana czy cos jeszcze moze sie popsuc ??
U mnie żółw dziala tylko na rozgrzanej skrzyni , na zimnym oleju ciągnik staje - chyba ten typ tak ma ![]()
O ile dobrze rozumiem, nadal nie wiesz czy siłownik chodzi czy nie. Jak go nie widać, to wsadź rękę i pomacaj. Ostrożnie żeby Ci palca nie przycięło.
wiem gdzie jest siłownik ale tak jak brat właczał na desce a ja stałem z boku widziałem tylko prostujacy sie waz czyli powietrze pcha w strone siłownika patrzyłem na siłownik ale chyba sie nie wysuwał ale jutro dla pewnosci sciagne podłoge i bede wiedizał czy sie rusza czy nie a odrazu jak by sie nie ruszał to co zrobic by mu sie zechciało ruszyc co to moze byc zasniedzialy cy jak i od razu sprawdzac to na właczonym ciagniku czy sie rusza siłewnik czy mozna na zgaszonym to sprawdzic??
To siłownik jednostronnego działania, powietrze wypycha tłok a sprężyna go z powrotem ściąga. Wypnij siłownik z podstawy i odłącz od wąsa. Uruchom go klawiszem na luzie. Jak powietrze do niego dochodzi a tłoka nie wypycha, musisz go rozkręcić i przejżeć.
Wrócę jeszcze na moment do tych dwóch przycisków (II stopień i żółw). Najpierw zaczne od sprzęgła. Jeśli występują 2 stopnie sprzęgła to wciskając pedał sprzęgłą:
- 1 stopień rozłącza część skrzyni biegów napędzającą koła oraz silnik,
- 2 stopień rozłącza dodatkowo napęd WOM, pompę coś tam jeszcze pewnie....
To jeśli chodzi natomiast o przyciski to:
-pierwszy przycisk (2 stopień sprzęgła) wyłącza elementy rozłączane 2 stopniem sprzęgła nie rozłączając napędu silnika....
-drugi przycisk (żółw) rozłącza również napęd silnika pozostawiając połączenie napędu przez wolne koło (coś jak przedni napęd - sprzęgło jednokierunkowe).
Jeśli tak jest jak myśle (jeśli się mylę to mnie poprawcie) to dlaczego nie można rozłączyć napędu i pracować jedynie na wolnym kole bez włączania 2 stopnia sprzęgłą (przycisk żółw jest zależny od przycisku 2 stopnia)???? Jeśli np jadę z rozrzutnikiem napędzanym przez WOM pod górę i chcę zamiast redukcji użyć wolnego koła, to muszę również włączyć II stopień (wyłączyć WOM)??? Przecież to bez sensu.... chyba żeby tego żółwia tylko do transportu używać... :hmmm:
dzieki sławek ze nakierowałes mnie na ten siłownik od tej bestii
okazało sie ze był zapieczony rozkrecilem wyczysciłem przesmarowałem i hodzi jak ta lala
i zółw mi sie rozruszał i jush smiga ![]()
Forum Fortschritt i IFA » Sprzęgło , WOM , ULS » jak to jest z tymi przelacznikami
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo