Odp: premia dla młodych rolników
W prow 2007-2013 już raczej nie będzie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » premia dla młodych rolników
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W prow 2007-2013 już raczej nie będzie.
A pro po tych rent strukturalnych dla rolników to te renty nie są uczciwe bo Ci co pierwszego roku dostali owe renty biorą prawie 3 tyś zł bez kilku zł a w obecnej chwili mój sąsiad ma tylko 1200zł więc co to za uczciwość ???
renty strukturalne i ich "uczciwe rozdzielanie" to temat rzeka, wiec nawet nie wiem czy warto go rozgrzebywać, ale jedno co powiem na ten temat to pierwsze renty jakie dali to głównie załapali się pseudorolnicy, mający po 3 hektarki. większość z nich do dziś dnia do końca nie wie nawet gdzie ta ich ziemia się znajduje. dobra znajoma z ODR mówiła że około 80-90% wniosków co w tamtym czasie napisała to właśnie dla takich rolników, a teraz żałuje bo dużo nieprzyjemności przez to miała....
mamy 22 ha swojego. do teo kolo 10 dzierżaw zawsze sie znajdzie. z żywca to tylko 5 dojnych ogonów jest. renty na początku dawali jak leciało, rozdali za dużo i teraz nie starczyło dla reszty. tak to jest jak sie nie zna demografii we własnym kraju. ktoś kto wymyślił warunki przyznawania powinien jakieś limity roczne zachować żeby środków starczyło, a w razie jak kasy zostaje to zwiększyć nabór w przyszłym roku. Ale to jełopy jakieś kierują tym burdelem.
wracając do premii to może by zrobić tak: przepisze mi 10 ha a resztę do średniej wojewódzkiej dokupię z premii .... 75 tyś piechotą nie chodzi...
tak jak pisałem wyżej. 10ha to nie wystarczy żeby żywotność osiągnąć, chyba że warzywka będziesz przez 5lat sadził... ale coś mi się zdaję że dzierżawy minimum 10-cio letnie też się liczą, więc może w tą strone warto by było. Te 20-25ha wystarczy by wyciągnąć te 4ESU na zbożach.
A z premii za dużo tych hektarów nie kupisz więc chyba lepiej jednak sprzęt.
z premi (75 tys) u mnie kupisz 2 ha to raczej nie za wiele
Ja z premii też kupuje ziemie, to tak jakby ci ja ktoś dał za darmo. Maszyny tracą na wartości ziemia nie więc jak coś z gospodara nie wyjdzie to po 5 latach można sprzedać i masz kasę za nic
z tej premii masz wkład własny na ziemię a reszta na kredyt 2%... ja tak kupuję 7 ha... papiery jeszcze załatwiam...
Panowie a ktoś już jest młodym rolnikiem bo mam takie pytanko czy też komuś kazano jakieś rubryki robić i pisać opryski i nawożenie i jeszcze inne takie pierdoły ?
te pierdoły to powinni raczej wszyscy pisać. Ci "starzy" rolnicy też. Taka jest teoria no a praktyka to już wiecie sami
Sebastian to jest dla wszystkich rolników.. ja takową prowadzę
To się nazywa Ewidencja Stosowania środków ochrony roślin i biobójczych, obowiązkowa bodajże od 2005roku. Ewidencja nawożenia to tylko na obszarach OSN i dla tych co mają programy rolnośrodowiskowe (RS) inne niż ONW. Do tego mając RS prowadzi się rejestr zabiegów agrotechnicznych.
Do tego będąc hodowcą prowadzi się ewidencje zakupu i sprzedaży pasz, nie wspominając o Księgach rejestracji świń i bydła.
Trochę papierków trzeba wypisywać i się mogę założyć że rzadko któremu niedzielne popołudnie wystarczy na ich wypisywanie.
a co to jest niedzielne popołudnie?
niedzielne popołudnie to czas na relaks, ale jak się pracuje od poniedziałku do poniedziałku, to z tego relaksu i tak nici.....:/
apropo's Młodego Rolnika. We wtorek ma przyjechać pierwszy transportek ze zabawkami: Tur 3b i zestaw do pasz Dozamechu.
Ja mam tylko produkcje roślinną i trochę łączki , i nie należę do żadnego programu rolnośrodowiskowego jestem zwykłym rolnikiem który ma ziemię i dostał premie dla "młodego rolnika " to po za opryskami coś jeszcze trzeba koniecznie ewidencjonować że się tak wyrażę ?
Jak nie masz żadnego pakietu RS to prowadzisz tylko Ewidencje Stosowania środków ochrony roślin i biobójczych: zabiegi z środkami ochrony roślin, dezynfekcja magazynów zbożowych, rozkładanie trutek na gryzonie, gazowanie szkodników z magazynach, itp.
oprócz tego powinieneś prowadzić ewidencje sprzedaży płodów rolnych, czyli co komu sprzedajesz.
W tamtym tygodniu dostałem w końcu kase na konto a dzisiaj pismo że ilośc sztuk w biznesplanie mi się nie zgadza. Miałem wziąć od ojca 20 mamem a mam 32 i wyjaśnienie muszę robić. Dodatkowo jutro przyjedzie kolejne 12 bo zamiast kasy w ciągnik chce wpakowac trochę w produkcje. Jak zrobić do tego wyjasnienie? Kązda niezgodnośc z biznesplanem to będa takie wyjaśnienia? Chyba to nie jest nic złego że w praktyce produkcja rośnie szybciej niż w biznesplanie?
to co masz w biznesplanie to jest minimum jakie musisz posiadać. Każda rzecz nadto wyprodukowana czy kupiona nie robi różnicy. Zależy jeszcze jak dokonaliście przemieszczenia. Jeżeli w biznesplanie miałeś napisane że 20 to trzeba było zrobić osobno na te 20 a resztę na z dniem następnym i by było wsio ok.
Agencja się czepia do wszystkiego także przyzwyczaj się
U mnie nie zgadzają się uprawy z tym co było w biznesplanie kobieta z doradztwa powiedziała ze puki nie wzywają szkoda przerabiać. przed kontrola po bodajże 3 roku mi zrobi poprawki do planu. dobrze mówi czy mam się bać?
pajej znaczy się w planie miałeś jedno, a w kwitach do dopłat zgłaszałeś stan faktyczny, czyli inaczej jak w planie z młodego? moja kobitka z doradztwa by mnie zasztyletowała.... jak się da to siać mam tylko według planu, bo wszelkie zmiany powinno się w przód zgłaszać i w pole dopiero jak dostane pozytywną odpowiedź.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » premia dla młodych rolników
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo