121

Odp: Pszenica

ja napisze inaczej ..
I dawka 180kg
II dawka 120kg
do tego RSM 28  80l \ha
i teraz 90kg

mowa wszystko o saletrze ...  do tego przy opryskach na grzyba po po 20 kg mocznika na ha ...
plus  jakieś odrzywki ..

a susza mnie przeraża .. pszenica już gdzie niegdzie podupada .. o jęczmieniu nie mówie tongue

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

122

U nas pszenica najbardziej dostała po gaciach w kwietniu kiedy ani kropli nie spadło a za to w na początku maja cały czas padało dopiero tak z tydzień temu przestało.

123 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2011-05-31 22:37:52)

no..... na południu popada a u mnie od wciągu dwóch miesięcy padało może przez 5 dni  40mm wody
ozime na dobrych ziemiach dają radę gorzej z jarymi

124

u mnie teraz codziennie coś poleje zboża idą jak szalone z dnia na dzień są coraz ładniejsze

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

125

wojtek nie ładuj randapu na zboża z których chcesz mieć materiał siewny bo je szlak trafi i ziarno do siewu się już nie będzie nadawało

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

126

Nie prawda jak upawiałem ugory i jak zaczyna bielić się to randapuje a pużniej siałem to zboże to plon niczym się nie rurznił   (robiłem to nie raz)

127

bo pryskasz kiedy ziarno jest już dojrzałe, mimo iż reszta roślinki jeszcze żyje. Też tak robię z łubinem gdy tylko przysychają stronki można śmiało pryskać.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

128

wojtas napisał/a:

ja napisze inaczej ..
I dawka 180kg
II dawka 120kg
do tego RSM 28  80l \ha
i teraz 90kg

mowa wszystko o saletrze ...  do tego przy opryskach na grzyba po po 20 kg mocznika na ha ...
plus  jakieś odrzywki ..

a susza mnie przeraża .. pszenica już gdzie niegdzie podupada .. o jęczmieniu nie mówie tongue

wojtas mógłbyś wstawić jakieś zdjęcie jak wygląda u ciebie pszenica, jestem ciekawy jaka jest przy takim nawożeniiu? na jakiej klasie i ile sypie tak mniej więcej.

129

jutro   zrobie zdjęcie jak bede miał chwile czasu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

130

Grzegorz89 ty piszesz o czystym składniku azotu

131

Tak wojtas pisał o saletrze, ale ciekawy jestem jak wygląda u niego zboże. Wiedząc że nie jest jakimś tam rolnikiem "tylko z wykształcenia" , sądzę że nawozy npk też stosuje, bo na samym azocie jechać się nie da... z resztą wiesz smile Jestem ciekawy jak wygląda bo w moich okolicach to więcej niż 4tony nie sypie, raczej rzadko.

132

Grzegorz  prosze zdjęcie ...

z racji tego że to pole najbliżej to zrobiłem  na tym kawałku  reszta podobna ...   lub identyczna

http://images41.fotosik.pl/895/8c1f69384a8a3e89m.jpg
http://images40.fotosik.pl/884/25734c4d44605efdm.jpg

133

widać że miała papu

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

134

wojtas identyk jak moja;p a jaką odmianę zasiałeś?

135

dzięki za zdjęcia najbardziej mi się w niej podoba że jest taka równa, a ile kg na hektar siałeś,i ile dałeś wieloskładnikowych nawozów?a no i najwżniejsze ile ci sypie? smile

136

Grzegorz   siałem 140kg ha co za nazwa pszenicy to nie wiem    ale przyznam się że nowa tongue (reszte se dopiszczie )
pod korzeń wyszło mi jakieś 300kg NPK na ha  daje raz tyle na drugi rok  mniej  około 200 kg NPK   w sumie teraz 2 lata pod rząd nic nie sypałem bo rosła na osadzie  z oczyszczalni
ile ta posypie to nie wiem ...
a w zeszłym roku  to tez nie powiem bo nie liczyłem  jeszcze troszke mam w domu sprzedam wszystko to powiem  wkoncu żadna tajemnica  ale przepuszczam że w granicach 7-7.5t  bo mi wychodziło  2  przyczepy 3.5t  z ha  takie w nakładkach

137

no to ładnie ja mogę tylko pomarzyć o takim plonie mimo podobnego nawożenia. a propo osadu czym to rozwoziłeś i ile mniej więcej na hektar ,bo mam niedaleko siebie i chcę się tym zainteresować...Brałeś ten osad za darmo czy normalnie się kupuje na jakieś jednostki np.przyczepy smile i jeszcze pytanie same pytania ale wiem że jesteś trochę zorientowany jak to jest z ty7mi wszystkimi proszkami płynami z tych ścieków,bo tam jest przeciż wszystko, choć niby większość powinna być już w pełni biodegradowalna,nieszkodliwa dla roślin co otym sądzisz?

138

Grzesiek dawali mi  30t na ha  a pierw to przyjechali zrobili badania gleby  pod każdym względem   i  po  uzgodnieniu terminu orki   zaczeli mi wozic dzień prędzej ...  oni to daja za darmo  a jeśli sam zabierasz to  dla nich to zbawienie bo nie musza płacic  a tak to oni najmowali  ciągniki i gównomioty i to mi wozili na pole moja rola to tylko zaorac i tyle   nic się za to nie płaci  ale smród nadrabia tongue

139 Ostatnio edytowany przez Pajej (2011-06-04 19:35:48)

To super sprawa tylko trzeba mieć chody w mojej okolicy to pewno już wszystko obstawione.
a tak w sprawie tej pszenicy to miejscami podobna a miejscami gorsza, ale u sąsiada to jeszcze ładniejsza, co ciekawe on uważa ze średnie plony ma 5t/ha, więc sam juz nie wiem jak to jest albo on za skromny albo każdy inaczej liczy

Rolnik z powołania:-)

140 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-06-04 22:56:41)

Wojtas   pszenicę powinieneś   mieć  już  wykloszoną .  Okolice  Wrocka  przeca i  jeszcze  klosa  nie  widać? U Was  wszysto  o  miesiąc  wcześniej  niż  u  mnie  a  u  mnie  już  kłosy  prawie  wylazły całe

A może Ty nie  z  okolic  Wrocka  ,  już  sam  nie  wiem :hmmm: