161

Odp: Pszenica

Aż mi sie nie che wierzyć....
Jaką masz klasę ziemi i co w przedplonie ? jakbym tyle dał to nie wiem czy 2 tony bym umłócił

162 Ostatnio edytowany przez Fenol (2011-06-07 22:39:54)

Krzysiek napisał/a:

też się zastanawiam czy dosypać do 200- 210kg N/ha generalnie pszenica po zimie była przerzedzona. susza ją od dołu podsuszyła, ale góra jest zdrowa 
Czym pryskacie na choroby kłosa i za ile?
Co do odrzywek to polecam NUTRIMIX  15kg 250zł  2 x 1 kg na ha skład ma *** florowit  insol i takie tam to siki

nutrimix jest świetny fakt ale tani też nie jest, ja ograniczam się do adobu zboża, i helaty miedzi i manganu z cropovitu. U mnie jara za chwilę pokaże kłos, jest gorąco i chyba nie mam co liczyć że jakiś azot pobierze przez korzeń, popryskam mocznikiem dwa razy i to będzie finisz.

Skrzypionka pokazała się w tym roku obficie, właśnie skończyłem pryskać cypermetryną.

Przeczytałem jeszcze raz co piszecie i jestem pod wrażeniem intensywności Waszych upraw.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

163

Właśnie skrzypionki pokazały się dość intensywnie , azot sypnąłem popadało galancie może będzie git , ale jest problem z pryskaniem na robala pszenica zaczyna kwitnąć więc chwilowo oprysk odpada a potem to chyba będzie za póżno.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

164

czemu odpada ...  można jechac i pryskac ...  jak przestanie wiac to wjeżdżam  na robala danadinem  i na  grzyba ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

165 Ostatnio edytowany przez Pajej (2011-06-08 15:56:36)

Krzysiek napisał/a:

Aż mi sie nie che wierzyć....
Jaką masz klasę ziemi i co w przedplonie ? jakbym tyle dał to nie wiem czy 2 tony bym umłócił

Klasa IIIa miejscami IIIb w przedplonie głównie zboża czasem łubin lub bobik.
Ile wasze pszenice mają pięterek w kłosie? i jeszcze jedno ile razy kropicie na grzyba jara i ile N dajecie w ilu dawkach?

może nie na temat ale pochwale się że moje pszenżyto ma na lepszym kawałku 16-17 pięterek a na gorszym 15-16. Nawożenie tak jak i pszenica

Rolnik z powołania:-)

166

właśnie jak jest z przeprowadzaniem zabiegów gdy pszenica kwitnie? ja nie jestem rolnikiem wykształcenia. z tego co ojciec mówi to nie można nic robić....

167

nie wiem jak z pszenzytem bo u nas go nie ma  .... ale pszenica ma  od9-12 pięterek   na tą co patrzyłem ....

co do jarej to  ja popryskałem raz na grzyba   

zacytuje "
Oczywiscie ze tak na plus, pszenica pryskana w czasie kwitnienia to skutkuje ze jestes w stanie ograniczyc fuzarize kłosa czyli jezeli masz podatna pszenice na ta chorobe to dobrze zrobiłes choc powinos poczekac 2 dni zeby wiekszosc pszenicy kwitła nie wolno pryskac zyta pszenzyta itd w czasie kwitnienia

ACHA DLA TYCH CO SIE BOJA PRYSKAC NA PSZENICE
System ochrony pszenicy przed chorobami grzybowymi Zabieg T-1 – zwalczanie w fazie pierwszego – drugiego kolanka (BBCH 31-32) chorób podstawy źdźbła i chorób liści obecnych w tym czasie (łamliwość źdźbła, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, na liściach mączniak prawdziwy, rdze, paskowana septorioza liści, DTR.
Zabieg T-2 – zwalczanie chorób w terminie BBCH 49 (widoczne pierwsze ości lub BBCH 51-59 (początek kłoszenia do pełni kłoszenia)
Gdy jest zagrożenie przez grzyby rodzaju Fusarium powodujące fuzariozę kłosów, to wykonuje się obowiązkowo Zabieg T-3 – najczęściej w fazie pełni kwitnienia BBCH 65. Asortyment dostępnych na rynku środków zwalczających choroby w pszenicy jest w pełni wystarczający, aby skutecznie zwalczać choroby w zalecanych terminach."

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

168

Jak myślicie co dałaby odżywka na pszenicę jakby opryskał po kwitnieniu byłyby jeszcze jakieś rezultaty na plus? praktykował to już może ktoś...?

169

są odrzywki na kłosa  ale różnią się od tych standardowych ...

170

możesz jakieś  przykładowe nazwy podać? Bo nie słyszałem o typowych odżywkach na kłosa, chyba muszę się trochę doszkolić.   Może dałbym coś jeszcze na koniec jak przekwitnie.

171

oj ja tego nigdy nie stosowalem ale ostatnio mi to proponowali  big_smile  zapomniałem nazwe

172

dobra spoko ale i tak dzieki za nakierowanie smile

173

ja mam większość takiego pszenżyta ale to zasługa wojtasa i ma odemnie wielkiego plusa szykują się ładne zbiory http://www.fotoload.pl/index.php?id=093 … 0891c66700

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

174

wiesz tomcio  to nie moja zasługa ja tylko  powiedizałem jak bym zrobił   smile  wyszło co wyszło smile  oby było więcej smile  poczekaj do żniw i ocenisz tongue  bo jeszcze wszystko może się zdazyc ....

175

Tomcio to co wojtas Ci doradził? Moje jest jeszcze ładniejsze, ale jak nie będzie deszczu to kicha

176

Czy jest sens sypać saletrę w czasie gdy pszenica jest w pełni wykłoszona(kwitnie) ? Ostatnia dawka była dawana podczas strzelania w źdźbło(40kgN/ha).

177

wojtas mi pomógł wyprowadzić to zboże żeby był efekt u mnie takiego kłosia jest 80% jak by nie on to by było słabsze ja mam wody pod dostatkiem aż na polach stoi a cały czas pokrapuje

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

178

A tak konkretnie to co?

179

podpowiedział ile azotu wproadzić w danym etapie rozwoju roślin i efekty widać teraz pracuje nad jęczmieniem jaki na razie super puzno siany ale ładny

180

Byłem dziś na dniach otwartych ODRu i spodobała mi się pszenica Muszelka jakie macie z nią doświadczenia? Tu jest technologia uprawy ale gość od firmy nasiennej mówił zeby jej nie skracać bo szkoda kasy
http://img534.imageshack.us/img534/2153/dscn1822c.jpg

Uploaded with ImageShack.us