Odp: PRASA MF 828 I 834
To samo co u mnie.. Oby tak dalej, a ty nauczysz się szybko
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » PRASA MF 828 I 834
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To samo co u mnie.. Oby tak dalej, a ty nauczysz się szybko
Nie jest tak źle po ok 10 do 20 balotów to się wprawisz i będziesz zapierdzielał aż miło
A w ogóle co zwijałeś siano/słomę/trawę bo podobno pasówki boją się suchej słomy :hmmm:
Po 3 balotach doszedłem do wprawy ale zwinąłem jeszcze tylko 2 więc w sumie 5, co do zwijania zwijałem siano i idzie pięknie, jedynie co to nie pojedzie się zbyt szybko bo co prawda zbiera ale wolniej robi to dokładniej i tak zacząłem na III grupa 1 ale nie była dokładna więc II grupa i 3 i sprzątała super, czyli jak się nie boi siana to ze słomą poradzi sobie jeszcze lepiej a dodam że zaliczyłem też zapchanie podbieracza, męczarnia przez 20 min. później troszkę pomyślunku i odepchało się samo. Ogólnie z maszyny jestem zadowolony, jedynie co to wprawy jeszcze brak ale spokojnie 828 można zapinac do 360 i będzie miała lżej jak w kostce.
Ja śmigam 60-tką i idzie super ale wiadomo przy dobijaniu puści dymka Zwinąłem na razie 101 belek siana i jestem zadowolony mam karbowane pasy także obawy nie ma nie pójdzie. Też zapchałem podbieracz i to 2 razy (robiłem na usłudze) typek zrobił dosyć grube wałki a ja wjechałem na dwójce no i się zapchał, później jeździłem na jedynce, ale przynajmniej nie trzeba było tyle balansować. Ale nie wiem czy 60-tka ma lżej w zwijce :hmmm: no może trochę ale za to o ile szybciej idzie robota, a zarazem zużycie sznurka spada i to mocno
Korner zależy co masz za prasę bo ja zapchałem na pustej komorze, bo jak już coś się w niej kręci to przerabiała wszystko, najwyżej nadmiar został na łące jak było za szybko a pasówka to raczej nie dobija bo od początku zwija porządnie i ubite.
Ale żeby dobrze zaczęła zwijać to muszę dać ciśnienie żeby od początku zwijało na najwyższym bo można tak robić że na pustej dasz ciśnienie i wraz z przybywającym materiałem ciśnienie wzrasta do ustalonego na zaworze A i ja mam rivierkę rc 115
Moja MF ma troszkę inną zasadę działania niż RC i MF828 bo te 2 działają tak samo.
bo podobno pasówki boją się suchej słomy :hmmm:
Po raz pierwszy słyszę taką opinię, zawsze słyszałem że to walcówki w suchej słomie mają problemy, balot staje i klops a że w pasowych,łańcuchowych i całej tej bandzie zmiennokomorowych ten problem nie występuje za to pasówki mają problemy z sianokiszonką, to tylko moje zasłyszane zdanie ...
Sianokiszonkę będę jeszcze zwijał więc zobaczymy jak sobie będzie radzic pod czujnym okiem laika w tej dziedzinie.
ja zwijałem świeżą trawę i nie miała większych problemów
W zeszłym roku walcówka claasa w słomie doprowadziła mnie do takiej furii że o mało jej nie spaliłem ,ale potem się opamiętałem i zdecydowałem że kupię dużą kostkę a niedługo przekonam się o trafności decyzji.
Mnie do takiego stanu doprowadził usługodawca i zdecydowałem że kupię sobie prasę ale w planie była kostka bo zwijająca to taki traf jak się teraz okazało bardzo udany. W planach jest jeszcze kombajn bo paliwo i ewentualne naprawy wyniosą mnie taniej niż usługa i będę miał kiedy będę chciał nie umawiając się wcześniej.
http://www.youtube.com/watch?v=eo3wYO-hztY
Pierwsze baloty na polu mało ale zawsze coś
No ładnie owija j i nawet dobrze zbiera pokos jak na taki mały podbieracz no ale ogłuchnąć można gdzie tłumik ?
Jechałem pod prasę i zawadziłem o linę od wyciągu bo ciepło to się wyciągnęły, kolanko pękło a nie było czasu zmieniać
znalazłem mf 822 w dobrej cenie ale.. prasa niby robiła do końca sezonu i pod koniec sterownik za szwankował a konkretnie obwiązywanie sznurkiem, podobno reszta działa a sznurek na manualu działa. jutro wybieram się ją obejrzeć i pytanie co da się sprawdzić "na sucho" i na co zwrócić uwagę gdy będzie padnięty cały sterownik(jest oryginał), jaki koszt naprawy przybliżony?
naprawiałem sterownik kilka razy u róznych fachowców i nigdy nie dośli co jest grane, nieustannie chciał owijać.
obecnie mam drugi sterownik a pierwszy jest u znajomego i w wolnyc chwilach go rozkminia.
przyczyną awarii było zalanie wodą tzn deszcz zawiało pod wiatę i kupa.
scalaki po 1-2 złocisze ale mimo że wszystkie wymienione wciąż jest nie teges więc nie jest to takie proste.
Wrzucałem kiedyś fotkę mojego sterownika... Jest przełącznik lewo prawo z 3położeniowego włącznika 230v i czerwony okrągły kierunkowskaz od wielkości balota i działa
znalazłem mf 822 w dobrej cenie ale.. prasa niby robiła do końca sezonu i pod koniec sterownik za szwankował a konkretnie obwiązywanie sznurkiem, podobno reszta działa a sznurek na manualu działa. jutro wybieram się ją obejrzeć i pytanie co da się sprawdzić "na sucho" i na co zwrócić uwagę gdy będzie padnięty cały sterownik(jest oryginał), jaki koszt naprawy przybliżony?
Ile za tą prasę musisz dac?? Ja też miałem padnięty sterownik w swojej i jest zrobiony nowy manualny i w sumie to nie przeszkadza bo i tak trzeba się zatrzymac żeby owinąc. a z takich ciekawostek to można zaadoptowac sterownik od hestona starego bo jest sterowanie takie samo tylko wtyczka inna.
Swoją prasę chcę sprzedac bo stała się nie potrzebna.
ten Mf miał kosztować 10 tys. do handlu czyli pewnie za9 by wziął, ale temat nie aktualny bo w sobotę kupiłem RC 121 niedaleko mnie od gościa co likwiduje hodowle.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » PRASA MF 828 I 834
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo