Temat: prawo jazdy kat. T
witam posiadam prawko b i chce teraz zrobic sobie takie prawka na ktorym bede mogl jezdzic traktorem z przyczepami jedni mowiom ze jest potrzebne kat.t a inni ze b+e jak to jest
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » prawo jazdy kat. T
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam posiadam prawko b i chce teraz zrobic sobie takie prawka na ktorym bede mogl jezdzic traktorem z przyczepami jedni mowiom ze jest potrzebne kat.t a inni ze b+e jak to jest
Ja mam prawko na T i mogę jechać z dwiema przyczepami . Tak samo jest jak będziesz miał B+E.
http://www.agrofoto.pl/forum/topic/4147 … podlaskie/
Przeczytaj post #11.
ja wlasnie robie kurs na b+e
kategorii T juz niewiele szkol robi, nie wiem chyba jakies tylko rolnicze, bo szkoly nauki jazdy to ciezko. robiac T jezdzisz traktorem z przyczepami a robiac b+e jezdzisz traktorem z przyczepami i dodatkowo mozesz ciagac lawete z autem ja zaplacilem 1000 zl za kurs 70 zl za lekarza i 160 za egzamin
Czyli lepszy motyw to B+E niż T
ja tak samo kończę B i będę robił E dobre to jest bo to mniej kosztuje i możesz jeździć autem jak i ciągnikiem z przyczepą
Tylko ze później przy odbiorze prawka nie wpisują w nie kategorii T ale każdy normalny gliniarz wie do czego uprawnia kategoria B+E
w niemczech juz nie wolno jezdzic ciagnikiem z przyczepami na b+e trzeba miec t u nass tez ma to wejsc w zycie juz nie dlugo
Sprostowanie. Na B+E możesz jezdzić z przyczepą (jedną) - tylko T pozwala jezdzić z 2 przyczepami (żadna inna kombinacja).
Tekst ujednolicony aktualnego kodeksu drogowego http://kodeks-drogowy.org/kierujacy/upr … kierowania art.88 punkt 3 ustęp 4 mówi wyraźnie że prawo jazdy kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E – uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami).
jeśli w razie kontroli policjant upierać się będzie że nie można, to kierować sprawę do sądu. Ustawa jest ustawa i żaden mundurek jej zmieniać nie może. Nawet szwagier się zdziwił że można, a jest w drogówce od 10lat...
a tak przy okazji. jak macie panowie możliwość róbcie T bo na razie na b+e można ciągnąć te przyczepy, ale jeszcze trochę i nas zmuszą do zrobienia T. Dlaczego? Egzamin jest państwowy i kosztuje parę złotówek. Jak się zmusi kilkaset tysięcy rolników do zrobienia prawo jazd to trochę waluty spłynie do budżetu.... Czysty zysk, a rolnik znów o kilka stówek biedniejszy.
Kategoria T uprawnia jak piszecie na forum ciągnikiem z dwoma przyczepami
ale uprawnia do prowadzenia maszyn rolniczych samojezdnych typu kombajn itp.
W razie wypadku, spalenia się kombajnu ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania jak
nie będziesz miał kategorii T i uprawień do obsługi maszyn rolniczych.
Tak więc każdy ryzykuje na swoją odpowiedzialność.
ale jak to jest ... już jest sprzecznośc .. pytając się policji i mówiąc że mam kat.B to mi na to policja z wrocka mówi że mogę jeździc samochodem ciągnikiem z maszynami przyczepianymi i kołówką ... i innymi pojazdami wolnobieżnymi ... jak się zapytałem czy do tego zalicza się kombajn zbożowy usłyszałem że tak ... pytając się ubezpieczyciela ubezpieczajac kombajn jak to jest wrazie wypadku np na drodze to się mnie spytał czy mam prawo jazdy ja na to owszem kat b tak więc nic się nie dzieje wszystko zgodne z przepisami ... ale jeśli np bym kogoś przekosił na polu to ubezpieczenie nie obejmuje tego poniewaz nie mam uprawnień na kombajn ... to ja nie wiem jedna Polska a same sprzeczności
to ja was pociesze jak wymieniałem sobie prawojazdy w irlandii z naszego na ich bo ważne w stanach i australii io można na nim jeżdzić w angli po tym jak stwierdziła że moje jest autentyczne w polsce po jakiś 6 tygodniach zadzwoniła i mi sie zapytała czy hce dostać W czyli ich T no i ja mówie ze tak więć mi dopisała za darmo a jak mnie zatżymali w polsce to gościu z policji spisał numer seryjny nie patrzył na kategorie no i nikt do mnie nie wydzwania widać musiało być okej
ja znowu slyszalem tak. jazda kombajnem to wystarczy b lub t, do koszenia tym kombajnem swoim u siebie na polu tez wystarczy b lub t ale juz gdy pracujesz na kombajnie u kogos to musisz miec kurs kombajnisty i jak tego nie masz to ci ubezpieczenia nie wyplaca.
kurde Wojtas to napisal a ja zle odczytalem. ale jesli juz wiecej osob tak mowi to znaczy ze tak ma byc
z kombajnem jest tak wiem bo w zeszlym roku przez to przechodzilem kombajnem po drogach mozna jezdzic na kat.b jednak by juz kosic na polu to trzeba miec kurs kamajnisty
Na kat. B nie możesz ciągnąć hederu na wózku, bo to już jest przyczepa ponad 750 kg CMD i trzeba mieć B+E, C+E lub T. Tak na logikę to najłatwiej zrobić sobie T i mieć wszystko i wszystkich w nosie, a najbardziej praktyczna jest kategoria C+E. Jeśli chodzi o uprawnienia to tutaj działa stara zasada, że "wszystko jest dobrze dopóki jest dobrze". Jak stanie się jakiś wypadek przy pracy to brak uprawnień powoduje, że ubezpieczyciel nie bierze odpowiedzialności za szkody spowodowane maszyną której operator ich nie posiada.
panowie a są u Was w okolicach nauki jazdy co uczą na T??? ja się u mnie nie moge nikogo doszukać. jedyne miejsce, gdzie można się pouczyć to szkoła rolnicza niedaleko mnie, ale oni nie chcą nikogo "z zewnątrz" uczyć, bo ledwo dla uczni im czasu starcza. Myślałem że jako były absolwent tej szkoły to będę miał łatwiej żeby się z dyr. dogadać ale nic to nie pomogło...
Myślałem też o podejściu do egzaminu eksternistycznie, ale 2-3 godzinki jazdy by się przydało wykupić.
Witam.
Prawo jazdy kat. B+E uprawnia do jazdy ciągnikiem z przyczepami natomiast kat. T upoważnia do jazdy ciągnikiem z przyczepami, ALE możliwość od lat 16. dlatego to jest przywilej dla młodych co ukończyli 16 lat i chcą jeżdżić ciągnikiem.
Pozdrawiam.
Ja właśnie dlatego zrobiłem kat. T bo ojciec sam nie wyrabiał a coraz więcej smerfów się w okolicy kręci więc trzeba było się podkuć ale zdałem za pierwszym razem także jest git
Z tego co wiem <jak kiedyś się uczyłem na prawko> kat. B uprawnia do jazdy pojazdami<lub pojazdem z jedną przyczepą> do 3.5t, natomiast B+E zespołem pojazdów do 7t lub ciągnik z przyczepami <tu już bez ograniczeń tonażowych>. Z faktu że u mnie w okolicy nie robią kat. T zrobiłem kat. C bo nie wiedziałem że z kat. B+E mogę jeździć ciągnikami z przyczepami
Sama kat. C też nie uprawnia do jazdy ciągnikiem z przyczepą ,chyba że masz C+E aco do kombajnów to do poruszania po drodze wystarczy kat B chyba ze ma ciężki heder to B+E lub C+E lub T. Kurs na obsługę kombajnu jest wymagany przez firmy ubezpieczeniowe w przypadku szkody wyrządzonej kombajnem (pożar lub inny wypadek), tak jak na kombajnie muszą być min. dwie gasnice po min. pięć kg proszku gaśniczego oczywiście z ważnym przeglądem, bo pózniej w razie problemów ubezpieczyciel wypnie na nas cztery litery i kombajnista kryje wszystkie szkody.Kurs na obsługę kombajnu kosztował mnie w czerwcu 350 pln.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » prawo jazdy kat. T
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo