Odp: Kto uprawia lub uprawiał grykę
Nie wiem ale może kolega maniek wyjaśni ? acha ma takowy ciągniczek.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Kto uprawia lub uprawiał grykę
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie wiem ale może kolega maniek wyjaśni ? acha ma takowy ciągniczek.
wiem że to nie na temat ale może ktoś założy wątek na temat tego ciągnika bo mi też chodzi po głowie taki sprzęt i przed zakupem warto wiedzieć o zaletach i wadach
kolego koseś chcialbym sie spytac ciebie jak ten ciągniczek sprawuje sie w gospodarstwie????
Panowie mija dwa tygodnie od czasu jak poszedłem na żywioł i opryskałem grykę targą , proso i perz h.. strzelił a gryczka rośnie jak głupia tylko pszczoły słabo oblatują bo pogoda licha i obawiam się słabego zapylenia ja się pogoda nie zmieni , a póki co nie zanosi się na szybkie zmiany. Oglądałem w agrobiznesie notowania z giełd towarowych i ku mojemu zdziwieniu gryka pojawiła się na giełdach i to w całkiem dobrej cenie 4 700.
trzymamy kciuki:) jak cena wypali kup pałacyk który nam pokazywałeś, będziemy mieli punkt zborny u Pawła
to już spada bo była wyżej ale nie licz na taką po żniwach bo wszyscy co sieją rzepaki zasieją grykę
Jak znajdę chwilę to porobię fotki jak wygląda gryka po rzepaku, ale wałem ciężko by było tak równiutko ją położyć, no chyba, że walcem drogowym.
bo na dobrych ziemiach jej się nie powinno siać a jak już to powinna być inna obsada na metr
tak wybujała?!
właśnie panowie zastanawiam się siac gryke na obszaże 2.5 ha .. czy to jest opłacalne ?? z takim małym areałem ? ziemia 3b teraz rośnie pszenica
uprawa gryki wbrew pozorom to nie łatwa sprawa bardzo wrażliwa na pogodę w całym okresie rozwoju czasami ładnie wygląda ale słabo plonuje szczególnie w mokrym roku walczyłem z nią pare lat z różnym skutkiem .skupy też grymaszą ten rok w cenę wyjątkowy na plus bo nie mają czym handlować ja dałem sobie spokój a siałem po 20 h siej rzepak i pszenice bo kto sieje gryke i proso chodzi boso tak dawno mówili .pozdrawiam.
nikogo nie zamierzam tu nakłaniać ani zniechęcać do siania gryki każdy musi podliczyć koszty i zysk z danej uprawy ale ja najlepiej bym wychodził gdybym miał sto procent zasiane gryką ale wtedy nie ma zmianowania tak więc połowa idzie pod grykę a reszta pszenżyto i troszkę gorczycy,znam takiego że ma 500ha gryki w tym roku a sezon wcześniej 300ha i inwestycje robi takie że rok wcześniej za milion postawił i wykończył dom a teraz kupił za milion nowego sprzętu ci co mają więcej ha od niego o sto procent ale sieja zboża i rzepaki to daleko im do takich inwestycji i oczywiście kupił to bez dotacji z ARIMR
u mnie plonowała średnio w dobrym roku 1.5 tony jak czysta i bez lebiody 16%wilgotnośći po 900 zł tona. bo u nas takie ceny sprzed 2 lat z płatnością 90 dni .dlatego dałem sobie z nią spokój.
Ja grykę posiałem pierwszy raz i nie mam żadnego doświadczenia ani porównania bo u nas nie sieją gryki , puki co jestem pod wrażeniem tej roślinki a plon to się zobaczy po zbiorach , nie licze na tką cene jak na giełdzie ale psychicznie przygotowuję się 2000 za tonę .
Panowie kosił ktoś już grykę? Jak tak to piszcie jakie plony w tym roku.
plony zapowiadają się dobre paru już skosiło moja już opryskana koło środy będę kosił więc powiem co i jak cena 1800-2000
U mnie,kazdy kto ma ladna gryke najpierw kladzie ja na pokos.Dopiero po 7-10 dniach kombajn.Wykonuje uslugi pokosowania gryki kosiarka pokosowa fortschritt z hederem płachtowym,co w porownaniu do slimakowego minimalizuje straty.Zebrac gryke z pnia bez pokosowki to makabra.Kiedy lezy na pokosie,to jest mala szansa,zeby sie obsypala.
ja koszę z pnia ale dedykuje i jest ok
dziś skosiłem 10ha gryki co rosła na 6 klasie plon 15q z ha
Jaka cena w skupie ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Kto uprawia lub uprawiał grykę
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo