Odp: prawo jazdy kat. T
bamreras u mnie sa dwie szkoly nauki jazdy ktore robia kat.t koszt tej imprezy to 1600zl grzesiu 350zl to nie duzo u nas w szkole rolinczej chcieli 1000zl
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » prawo jazdy kat. T
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
bamreras u mnie sa dwie szkoly nauki jazdy ktore robia kat.t koszt tej imprezy to 1600zl grzesiu 350zl to nie duzo u nas w szkole rolinczej chcieli 1000zl
tak jak na kombajnie muszą być min. dwie gasnice po min. pięć kg proszku gaśniczego oczywiście z ważnym przeglądem pln.
W kombajnie wymagana jest jedna gaśnica i to trzy kilogramowa , dziś byłem na przeglądzie i strażak mi tak mówił,mówił jeszcze że strażacy mogą kontrolować gaśnicę na polu i jeżeli nie ma ważnego przeglądu to mogą mandacik wlepić
Widzisz co kraj to obyczaj u mnie wymagają dwie gaśnice min 5 kg wiem to ze szkolenia na którym wykładał strażak, no i z własnych obserwacji, dwa lata temu niedaleko mnie spalił się Bizon przy okazji kilka ha zboża, gdy po wszystkim przyjechał oficer ze PSP ustalać przyczynę pożaru to pierwsze pytanie było o gaśnice i czy miały ważny przegląd, następnie próbował ustalić czy czasami kombajn nie jechał na O.O. ale że wszystko się wypaliło nie miał się do czego doczepić a i tak wołali faktóry na O.N. od właściciela kombajnu, oczywiście dmuchanie w alkomat obowiązkowe. Najbardziej dziury w całym szukał gość który przyjechał likwidować szkodę z PZU nawet wywiad po sąsiadach robił czy to na pewno kosił włściciel czy czasami nie syn (młodociany) czy kombajn na usługach zarobkowo i oczywiście czy jest szkolenie.
Jestem z troszkę z innego pokolenia ale w tedy by z kończyć szkołę rolniczą warunkiem było zdanie prawo jazy kategorii T ...........
Witam.
Panowie. Kat. B upoważnia do jazdy ciągnikiem z przyczepą, ale 1 osiówką. Także można kombajnem ciągnąć heder bo jest jednoosiowy. Natomiast kat T jest już od 16 lat i może sobie robić młodzież, aby pomóc rodzicom. Nie mogą jeżdzić zarobkowo(pracownik młodociany).
Meder muszę Cię zmartwić. Możesz ciągnąć jednoosiówkę ale tylko "przyczepę lekką" czyli taką do 750kg DMC, a w momencie jak masz taki zaprzęg to nie możesz przekroczyć 3500kg DMC zespołu pojazdów. Możesz pociągnąć przyczepę ciężką (taką powyżej 750kg DMC) ale warunek jest taki że: 1,33*DMC przyczepy nie przekroczy DMC pojazdu, ale łączna masa zespołu nie przekroczy 4250kg. na przykład: jeśli masz przyczepę ciężką o DMC 1300kg to minimum DMC dla pojazdu (samochodu, maszyny wolnobieżnej) wyniesie 1729kg. trochę to zakręcone ale niestety. nikt nie mówił że będzie lekko...
Meder muszę Cię zmartwić. Możesz ciągnąć jednoosiówkę ale tylko "przyczepę lekką" czyli taką do 750kg DMC, a w momencie jak masz taki zaprzęg to nie możesz przekroczyć 3500kg DMC zespołu pojazdów. Możesz pociągnąć przyczepę ciężką (taką powyżej 750kg DMC) ale warunek jest taki że: 1,33*DMC przyczepy nie przekroczy DMC pojazdu, ale łączna masa zespołu nie przekroczy 4250kg. na przykład: jeśli masz przyczepę ciężką o DMC 1300kg to minimum DMC dla pojazdu (samochodu, maszyny wolnobieżnej) wyniesie 1729kg. trochę to zakręcone ale niestety. nikt nie mówił że będzie lekko...
Wg znajomego instruktora nauki jazdy nie ma ograniczeń masowych dla traktorów!
Prawo o ruchu drogowym art. 88 pkt 2. mówi jasno..
Prawo jazdy kat B uprawnia do kierowania:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej
nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym
Punkty A i B ograniczają masy pojazdów osobowych, natomiast w pkt C nie ma żadnych informacji dot. mas pojazdu Niestety nie ma również żadnego info dotyczącego przyczepy (nawet lekkiej) ponieważ pkt B odwołuje się tylko do pkt A.
dla samego traktora nie ma, ale dla zespołu pojazdów (traktor +dwukółka) jet tak jak pisze. nie czytałem całej ustawy, ale rozmawiałem z szwagrem (10lat w drogówce) i to jest interpretacja ich radcy prawnego, więc powinien wiedzieć co mówi.
a jeśli brać dosłownie ustawę to tak jak maxi900 mówisz kategoria B uprawnia do jazdy ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym ale nic o przyczepie nie ma mowy. dopiero Kategoria B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E – uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami). Wniosek jasny: wózek od chederu to też przyczepa więc na ścisłość musi być minimum B+E
wózek do hedera nie jest przyczepą , jest maszyną tak jak rozrzutnik obornika, nie rejestrowany
ot taka dygresja
by jechac kombajnem po drodze potrzeba miec prawko kat B i ubezpieczenie kombajnu nic więcej ... drogówka mi tak mówiła ... pponiewaz jest to pojazd wolnobieżny ... i tyle
Ale czy to prawda że robiąc teraz prawko kat T i rabiąc 50%błędów w teście tracimy prawko kat B oczywiście je posiadając .Z tego wszystkiego zrozumiałem że mając kat B mogę jeżdzić kombajnem i ciągnikiem np z rozrzutnikiem po drogach nie posiadając kat T.Ja osobiście nie posiadam kat T Ciekowe jest to ubezpieczenie kombajnu Jakie są tego koszty ?
Ja OC kombajnu opłacam przy ubezpieczeniu gospodarstwa i płacę 40 zł na rok w HDI Asekuracja
wykupuję ubezpieczenie oc na kombajn w pzu ma najtańszą ofertę 150 zł na rok i jest to ubezpieczenie które pozwala na jazdę kombajnę po drogach publicznych .sprawdzałem u innych to ściema .pozdrawiam.
Każde OC to ściema dlatego im tańsze to lepsze. Ważne jest tylko to, że jak komuś coś niechcący zniszczysz to mu co nieco zapłacą i tyle. No i pały mają kolejny kwit do obejrzenia.
PZU to miało najtańsze ubezpieczenie ale w tym roku dowalili i przeniosłem się do konkurencji za cały rok nie 150 a 80PLN
do kogo jeśli można spytać bo faktycznie dowalili z 40 paru złotych na 150 zł
czy kategoria B uprawnia do poruszania się ciągnikiem rolniczym (samym ciągnikiem) niezależnie od jego wagi ? Wybiłem szybę drzwi i zgłosiłem szkodę z autocasco ale jednym z dokumentów jakie muszę im przesłać jest scan prawka i nie chcę walnąć jakiegoś babola. Wg mojej wiedzy można ale wolę się upewnić. Jak ktoś w temacie to dajcie jakieś info.
Z tego co się orientuję to bez limitu DMC...
Nie musi być sam ciągnik, aby nie były to maszny ciągnione, tylko zawieszane...
Własnie nie. Prawo jest takie że możesz ciągnikiem nawet z 3osiowym 20tonowym rozrzutnikiem jechać ale nie możesz mieć nawet małej przyczepy z tyłu tzn samochodową ewentualnie
jak masz B to ciągnik + cokolwiek poza przyczepą i wolnobiezne np 20t wał do asfaltu
Masy nie ma jest tylko masa pojazdu samochodowego a traktor to nie pojazd samochodowy.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » prawo jazdy kat. T
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo