41

Odp: Przydomowa elektrownia wiatrowa

Kupiłem ostatnio kilka lamp diodowych oczywiście chińczyki ponoć z diodami SMD. Światło jest bardzo przyjemne, żarówka ma moc niby 55watów ale wątpię w to. póki co świecą w łazience i na korytarzu i w moim pokoju. Oszczędności jeszcze nie widać w rachunku pewnie musiałbym wsadzić takie mocniejsze do kuchni powiedzmy 150W w kuchni najwięcej się świeci. w każdym razie światełko bardzo miłe.
podobna do tej
http://allegro.pl/zarowka-globe-60-led- … 39869.html

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

42

trochę   pewnie  zaoszczędzisz   ale  przy  całym  ogóle  to  i  tak  nic

43

To tak jak bym od jutra zamiast żywca miał pić tyskie. Oszczędność niewielka a satysfakcji z wypicia browarka brak. Niech już zostanie tak jak jest.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

44 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-07-28 20:47:44)

2%  mamy  z  całości  albo  i  nawwet  nie,  Szkoda  tych  nerwów  i  pol  pod  te  wiatraki  wink

45

no mnie daja 3 tysiace euro od1 megawata jeśli beda 3 po 2 megawaty to 18 tysiecy  plus 2 procent od pradu jakieś 100 polskich rok przez 30 lat to wstępnie jakie warunki musze poznac

46

Mówiąc  o  2  %  to  mam  na  myśli  całą  dostawę  prądu  z  wiatraków  ,  bo  jak  komuś  na  polu  postawią  to  "spokojnie"  można  z  takiego  wiatraka  wyżyć .  Ogólnie  energia "eko"  jest  sporo  droższa  niż  zwykla .  jeden  KW  podobno  kosztuje  3,6 PLN ,  szału  nie  ma  l,  lepiej  zamiast  stawiać  wiatraki wybudować  atomówkę .  Atomowka  nie  kopci  a  prądu  produkuje  sporo

Fenol napisał/a:

Kupiłem ostatnio kilka lamp diodowych oczywiście chińczyki ponoć z diodami SMD. Światło jest bardzo przyjemne, żarówka ma moc niby 55watów ale wątpię w to. póki co świecą w łazience i na korytarzu i w moim pokoju. Oszczędności jeszcze nie widać w rachunku pewnie musiałbym wsadzić takie mocniejsze do kuchni powiedzmy 150W w kuchni najwięcej się świeci. w każdym razie światełko bardzo miłe.
podobna do tej
http://allegro.pl/zarowka-globe-60-led- … 39869.html

Dioda ma poważną wadę, światło jest nienaturalne i bardzo męczy oczy. Najlepsza ale i najdroższa jest zwykła żarówka żarowa.

48

Tylko że żarówka wg ekspertów jest najbardziej nieudanym wynalazkiem bo zamienia tylko 5% energii na światło a reszte na ciepło

Ale oczy masz jedne na całe życie.

50

Napisałem co usłyszałem w jakimś mądrym programie, ale jak piszesz niewydostanieszsie jest to najzdrowsze światło

51

niewydostanieszsie ma na myśli wszystkie diodowe czy ta podana a aukcji?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

52

Panowie wiem że odkopuje ale interesuje mnie czy ktoś zbudował sobie taką przydomową elektrownię. Bo widziałem kilka ciekawych filmików i są zachęcające.
http://www.youtube.com/watch?v=sQ2PLcb_qjs
http://www.youtube.com/watch?v=-5j2DisLhiY

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

53 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-09-30 19:56:04)

Nie bedę zakładał nowego wątku.
Muszę oświetlić ścieżkę kawałek tarasu. Mysle sobie  żeby zrobić to na bateriach słonecznych. Są gotowe lampki co swiecą godzinę po zmroku i koniec. A mi chodzi o coś co poswieci powiedzmy od godziny 16 zimą do 23. Macie jakieś doświadczenie? te po 5 zł odpadają....  4 punkty na 10m
Albo budowac własny zespół albo kupować gotowe.... Gotowe prościej  ale....
Oczywiście dodatkowe na 230V też będzie tylko w razie "W" Ale to jeden punkt by sie nie wypier.... po 23....

54

Krzysiek te po 5 zł świecą już u mnie czwarty rok, a żeby się nie wepier.... po 23... to lampy na czujki.

55

Ja tez mam te po 5 zł wcześniej straszyły dziki w ziemniakach a teraz o 20 już jest ciemno tzn nie świecą bo bateria starcza na godzine....

56

ja też mam kilka najtańszych z marketu i świecą od zmroku do rana, właśnie zaglądam za okno i świecą, a mam je 2 rok.

gg 5118068

57

Krzysiek rozbierz jedną i sprawdź czy czasemta m nie ma zwykłego akumulatorów paluszka. Jak by był to kup nowe i wlutuj. Podziałają na pewno dłużej jak te co tam oryginalnie są...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

58

https://www.youtube.com/watch?v=0qmO47--m6g

59

Dało by się tym grilować.

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

60

Mi kiełbasa z grila smakuje tylko w godzinach wieczornych