Temat: naczepa

chciałbym  kupić przyczepe skorupową. ale dobra urzywana przyczepa 14 lub 16 ton to koszt urzywanej 40tyś nowa 70+vat dużo kasy. mam pomys kupiś małą naczepa ludkie za 10-15 tyś i  tam gdzie jest siodło dospawać rame na zaczep polowy i ciągać to jak przyczepe skorupową. ma ktoś coś takiego ? czy wytrzyma zaczep polowy?

2

Odp: naczepa

Też miałem taką koncepcję, ale Forsz miałby z czymś takim ogromny problem i zmieniłem ją na przerobienie Jelcza, albo Liaza wywrotki 3 stronnej na przyczepę zaczepianą na dolny hak z możliwością podczepienia napędu z WOM-u. Jeśli chodzi o naczepę to Maksx ciąga coś takiego ale Liazem

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

3

swego czasu mij kuzyn majac naczepe z wieltona a nie majac juz ciagnika siodlowego wstawil po spod skret z przyczepy rolniczej z takiej wiekszej chyba 10 tonowki na blizniakch i tak jezdzil ciagal ja case`m 240 KM. ale gdy pewnego razu on pojachal a naczepa zostala na drodze to juz zakonczyl jazde z ta naczepa i ja sprzedal. znajomy ma tez naczepe ze stara chyba czy jelcza tylko wstawil kola i ksret z oprzodu i smiga.

4

To jest ciekawe rozwiązanie i z rodziny fortschritta
http://www.youtube.com/watch?v=rxszShNUV8M
Stała na allegro zbierająca HTS za 8 tysia tylko jeszcze wolny czas i kuuuuuupa roboty

5 Ostatnio edytowany przez Scorpion (2011-08-16 08:54:43)

http://allegro.pl/liaz-st-180-stan-bdb- … 43934.html
Tylko  za droogi...

6

była by szansa jak bym dostał kupić jakąś małą łudkie taką około 25m

7

cześć
Jestem spawaczem i robiłem coś takiego mojemu koledze.Kupił sobie 30 tonową wannę żeby wozić zboże, od razu kupił też naczepę na Baloty.Za naczepę zapłacił jakieś 5000 za wannę nie wiem.Problem z podczepieniem pod ciągnik był łatwym rozwiązaniem.Pojechaliśmy na złom TIR-ów i odpalono nam tylną oś razem z gniazdem i ramą aż pod samą kabinę( koszt po cenie złomowej 2500 zł)z mostu usunęliśmy wszystkie tryba i półosie napędy a na ramie zrobiliśmy nacięcia i zrobiliśmy zgięcie na kształt V.Z przodu została wstawiona płyta i ucho dyszla z przyczepy HL.Jednym wózkiem może ciągnąć naczepę lub wannę.Jak znajdę trochę czasu to do niego podjadę i zrobię kilka zdjęć.Wannę ciągnie 130 konnym John Deerem na polu ma trochę ciężko ale na drodze nie ma problemów.

8

dzieki z góry za zdjecia

9

Wszystko ładnie ale co na drogach publicznych z policją bo chyba przeglądu to nie przejdzie na allegro były kiedyś fabryczne wózki dolly do naczep i o ile dobrze pamiętam to były rejestrowane.

10

Tak są takie wózki. U mnie w mieście jest producent naczep i w ofercie ma takie wózki. Koszt od 30tyś... hmm

11

Naczepa podlega rejestracji a wózek nie.

12

Wózek niestety też podlega rejestracji hmm Bynajmniej u mnie gdzie jest "kochany" wydział komunikacji...

13

Trzeba by na "norcom" forum spytać

14

ja raczej bym tego nie rejestrował wogule jeździłbym tym jak rozrzutkikem obornika czyli bez niczego

15

Czy da radę pełną naczepę przepiać bo tir-mani mnie wkurzają bo nigdzie nie chcą podjechać jakbym miał taki wózek to na krótkie odległości forszajem po malutku przeciągnąłbym

Rolnik z powołania:-)

16 Ostatnio edytowany przez Marcino (2011-08-23 21:45:20)

wracając do przeglądów czy wszyscy robicie je?? ja sprzet mam sprawny i utrzymany w miare przyzwoitości ale przeglądów nie robie 3 przczepy 4 ciągniki 2 dwukółki to około 1000zł a mnie jeszcze nigdy nie złapali a jak złapią to dostane tylko mamdat ze 200zł oc oczewiście jest kombajn i ciągniki z prasami AC

17

Brak OC na jednym pojeździe to mandat wysokości 5000zł bynajmniej było tak ok 3lata temu na osobówce

18

Słyszałem, że w razie wypadku/stłuczki niektóre firmy nie wypłacają odszkodowania jeśli nie ma się ważnego przeglądu i wtedy trzeba pokrywać z własnej kieszeni.

19

Jeszcze do tego dodać ofiary ranne no i wtedy leżymy na łopatkach.ubezpieczenie i przegląd. trzeba mieć dla świętego spokoju

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

20

przemo napisał/a:

Słyszałem, że w razie wypadku/stłuczki niektóre firmy nie wypłacają odszkodowania jeśli nie ma się ważnego przeglądu i wtedy trzeba pokrywać z własnej kieszeni.

Nie niektóre - Wszystkie, bo to wynika z ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych OC.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia