Temat: Ceny słomy
W tym wątku chciałem abyście napisali jakie w waszych okolicach są ceny słomy.
U mnie (pow.siedlecki) za kulkę płacą od 5zl do około 10zł.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Ceny słomy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W tym wątku chciałem abyście napisali jakie w waszych okolicach są ceny słomy.
U mnie (pow.siedlecki) za kulkę płacą od 5zl do około 10zł.
Za "kulkę" tzn za co??
pewnie to balot tylko jaki duzy u mnie nawet do 12 dochodzi ale naprawde dobra do koni agroturystyke ma babka
Jak słyszę to u nas kupują przeważnie po 100-120 złotych za ha, ale słyszałem i o 200 ( ale nie jest to pewne ). A na baloty to później idzie handel.
@Maro, ale taka cena to chyba zbiera kupujący, bo 5 złotych to może na prasę nie starczyć.
5-10 z pokosu
Z tego co wiem to w okolicach Kielc - Sandomierza po 200zł/tonę. i to sie ludziska o słomę biją! Jak tam jechałem (oglądać beczkowóz) to było bardzo dużo zrolowanej słomy.. U siebie ceny slomy nie znam, bo zebrałem tylko tyle ile potrzebuję, a resztę pociąłem.. jak powiedziałem o tym właścicielowi tej beczko to on na to: CO? ŻE JAK? JAK TO MOŻNA TAK SŁOMĘ MARNOWAĆ?!?!?!
hehe,ale miałem z niego śmiechu, no ale jeśli po 200zł/tonę płacą to mu się nie dziwie. u mnie na pewno jest taniej, tak ze sie nie opłaca sprzedawać, tylko ciach ciach ciach i w pole!
niemniej jednak są tacy gospodarze co za darmo oddają.. przypadek o którym teraz myślę polega na tym ze jeden taki koleś zawsze do koszenia wynajmuje tego samego kombajnistę, Z056, bez sieczkarni (takiego, bym to nazwał, zajoba ma, coś mu sie w głowie zrobiło ze kogoś innego (z sieczkarnią) na pole nie wpuści), a słoma mu nie potrzebna, wiec oddaje z pokosa.. gratis
Maro, nadal nie rozumiem.. 5zł za bele to sie nie opłaci, bo trzeba by dołożyć do tego interesu.. za samo rolowanie słomy liczą po 8-9zł/bela.. przelicznik z hektara też nic nie mowi, bo różna ilość słomy na tym hektarze leży... no więc jak, po ile chodzi słoma?
Ja w ubiegłym roku sprzedałem słome z ok 3 ha, pszenżytnią, za 200 zł, gość sam sobie prasował, część w kostki a część w bele, mój sąsiad beluje mi sianko i słome za 4 zł za balota, więc nie opłaca mi się zachaczać mojej prasy i kostkować słome, czy siano, bo do tego jeszcze potrzebują kilka osób do zwiezienia, a baloty sam sobie zwioze.
5-10zl za balot ale ten co kupuje prasuje itd ty tylko na pole prowadzisz
Ja sprzedaje po 2 zł za kostkę (z prasy z-224/1) i klienci przyjeżdżają do domu. Sprzedaję przez cały rok ale zazwyczaj są to mali odbiorcy - dla kur, dla jednej krówki czy dla konia. Mam też odbiorcę który bierze ok 500 kostek w zimie i to też po 2 zł. W tym roku doszedł mi nowy klient na 800 kostek po 2,5 zł ale musze mu dowieźć do domu (ok 5 km). A resztę słomy mam dla siebie. Bygło, świnie i na truskawki. W tym roku słomę zabiorę z ok. 30 ha i wszystko w małą kostkę.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Ceny słomy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo