21

Odp: Co Myślicie o GMO ????

Według mnie firmą bardzo zależy żeby kupować od nich co roku materiał siewny jak się uzależnimy w 100% do takich nasion to poczujemy dopiero ceny.Co do GMO to trudno powiedzieć dzisiaj czy to jest szkodliwe może za 10-20 lat zobaczymy czy i jak będą oddziaływać na inne rośliny i zwierzęta.Ciągle mi się kojarzy to GMO do DDT miał być taki dobry a był rakotwórczy.

22

Ale rzepak tez kupuje sie co roku a ceny nie sa kosmiczne. Ja nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem GMO ale marzy mi sie ze cała UE bedzie na jednakowych zasadach może zaczniemy od ujednolicenia prawa w stosunku do GMO, bo jak cała europa bedzie produkować taniej i wydajniej GMO to jak my z nimi będziemy mogli konkurować

Rolnik z powołania:-)

23

właśnie rzepak jest cholernie drogi bo w skupie płacą po 1.80 za kg a ty do siewu płacisz po 50 za kg a porównać zboże na skupie 0.80groszy kg a do siewu 2 zł

24

Popatrz na to inaczej zboza na ha siejesz dajmy na to 200kg razy 2zł masz 400 zł/ha a rzepak siejesz dajmy na to 4 kg razy 50zł to ci daje 200 zl/ha wiec rzepak jest tańszy

Rolnik z powołania:-)

25

A ja oglądałem wypowiedzi ludzi uczonycz w mowie i piśmie .A mianowicie człowieka kształtuje tylko jakieś 40-50% genów reszta "śpi" i jak stworzymy im odpowiednie warunki do ich pobudzenia to naszym prawnukom odrosną ogony ale te z tyłu .Staje się to realne po filmie "Park Jurajski" gdzie archeolodzy i uczeni mówią po jego nakręceniu"jakby znależdz odpowiedni gen dinozałra i wszczepić go żabie to kto wie"chodz to nie realne ale całkiem możliwe Wspomnę jeszcze o owcy dolly Dla mnie jest to wielkie nieporozumienie człowiek za bardzo ingeruje w naturę zaczyna kombinować i nic z tego dobrego nie wyjdzie.Tsunami i tego typu ziawiska to też 80% nasza zasługa.A z naturą jeszcze człowiek nie wygrał .

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile