Temat: Dzierżawa

Koledzy mam problem. Skończyla mi się dzierżawa i włąściciel zarządał abym pole mu zaorał. Czy istnieją jakieś przpisy regulujące te kwestie? Googlowalem i nie znalazlam rzadnej ustawy ani artykułu w KC który by to regulował ma ktoś jakieś doświadczenia? Umowa była na piśmie i nie było tam paragrafu który określałby w jakim stanie mam zwrocić ziemie.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

2

Odp: Dzierżawa

Piotrze jak się skończyła to już jest pole nie Twoje więc niech sobie radzi a za ewentualną orkę to już teraz musi zapłacic.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

3

A jak brałeś w dzierżawę to w jakim stanie?

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

4 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-08-27 15:02:49)

"Dzierżawca  jest  zobowiązany zwrócić nieruchomość  wydzierżawiającemu   w  stanie  nie pogorszonym"  Taki  zapis  stosuje  się  w  umowach  dzierżawy ,czyli  jak pole  było  zaorane  gdy  brałeś  w  dzierżawę  to  oddając  musisz  zaorać .

Art. 705 [Zwrot przedmiotu dzierżawy] Po zakończeniu dzierżawy dzierżawca obowiązany jest, w braku odmiennej umowy, zwrócić przedmiot dzierżawy w takim stanie, w jakim powinien się znajdować stosownie do przepisów o wykonywaniu dzierżawy

5

Jak brałeś i było zaorane to zaorz , jak było rżysko to zostaw rżysko , ja tak robię przy zawieraniu umowy oddaję w takim stanie w jakim biorę chociaż jeszcze nie odebrano mi żadnej dzierżawy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

6

wziąłem rżysko , art 705 czytałem , problem w tym że wydzierżawiający zmarł a rodzina chce zaorane

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

7

Piotrze zgodnie z tym artykułem Ty się wywiązałeś z umowy a jeśli chcą zaorac to zrób i wystaw rachunek na któryś tysiąc i niech się barują bo wtedy Ty będziesz na prawie i komornika mają pewnego jak nie zapłacą, a jako osoba fozyczna masz prawo wystawic rachunek tylko musisz odprowadzic podatek i nie musisz miec działalności a tu jest tak zakręcone prawo że lichy prawnik zginie.

Tel.795-243-626

8

A zasianego rzepakiem i opryskanego by nie chciała ??? koncert życzeń to jedno a życie to co innego .

9

Jak ja biorę pole czy łąkę w dzierżawę to jest tak właściciel przychodzi i się pyta "chcesz ziemię to bierz i obsiewaj" on bierze dopłaty i płaci podatek ja dzierżawy nie płacę tylko uprawiam ziemie.

10

Krzychu nie obraź się ale jesteś naiwniakiem bo dopłaty należą się temu co obrabia a nie temu co ma ziemię za to podatek płaci właściciel ziemi bo to jego a nie tego co dzierżawi, mnie w ten sposób chcieli już wetknąc z 5ha ale mam to gdzieś i albo biorę z dopłatami albo niech się sami męczą bo wziąśc nie ma kto a chocby nawet miał kto to by był następny naiwniak co nabija kieszeń Cwaniakowi co mu się robic nie chce, a pomyśl jakie byś miał wakacje z dziewczyną za te pieniądze.

Tel.795-243-626

11

jarmir nie obraż sie ale dzierżawa hektara w polsce od państwa nieraz przewyższa doplaty wiec jesli ziemia jest dobra 2,3,4 klasa no to sie opłaca

12

Piotrze dla własnego spokoju i zdrowia psychicznego zaorz to pole i olej zagadnienie , przynajmniej ja bym tak zrobił.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

13

zalezy jakie to polwe wielkie jest .. ile cha bo jak z 5 ha to   bym nie orał ..  niech maszyna odpoczywa a jak z 0.5 ha to bym zaorał   dla spokoju z sąsiadem ...   ale skoro brałeś  ze ściernią to oddajesz tak samo ...  od wieków tak jest ...

co do  dzierżaw  to jak to u was jest ??   jeśli bierzecie pole to na jakich zasadach ? jeśli płacicie coś to ile ?    ja mam większośc  na zasadzie  biore pole i juz  dopłaty i  podatki spółki wodne płaci własciciel ...  ja obrabiam i zbieram .... 

a sa cwaniaki co  biora pole płaca podatek  do  tego biora dopłaty  i  płaca właścicielowi  1000zł do ha  na rok ....  ja się stukam w głowe i się pytam gdzie opłacalnośc

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

14

jamir u mnie nikt nie marzy nawet o takiej dzierżawie więc nie mów że krzychu jest naiwniakiem, mało komu udaję się wyrwać kawałek ziemi za same dopłaty. Może to przez to że są prawie sami hodowcy i każdy kawałek jest w cenie.

15

W mojej okolicy to hodowców tak cwaniaczki nauczyli że nie biorą, wolą kupic płody niż darmozjadom obrabiac ziemię i albo biorą z dopłatami albo po jakimś czasie kupują za grosze a ziemia u mnie kiepska więc poszalec nie ma na czym a jak by ktoś chciał to wiem ze 30ha albo i więcej łąki gromadzkiej którą oddadzą byle by nie zarastała i podatek będą płacic sami. Nie wiem jak u Was ale u mnie to max na 5 lat każdy daje i jak się ziemię doprowadzi do porządku to później ze 3 lata robi sam i znów oddaje jak ją wyjałowi a następny 2 lata się męczy żeby mu coś urosło tak więc te dzierżawy to różnie wyglądają ale żeby nie było że jestem lepszy to też wziąłem 0.5ha bez dopłat no ale mam w tym interes więc przeboleję.

Tel.795-243-626

16

w moich stronach tak samo jak napisał Krzychu... a i o dzierżawę wogóle ciężko...

17

Jamir ja dawałem w dzierżawę na rok 3ha  kawałek pod ziemniaki, bo sąsiad by wywiązać się z umów co jakiś czas musi dokupić albo wydzierżawić, ziemniak po ziemniaku nie wyjdzie.... a sadzi co rok około 60 ha
No i wyobraź sobie że w zeszłym roku zapłacił 1350 zł za ha + ja składam wniosek o dopłatę + przynosi mi różnicę w dopłacie bo na ziemniaki jest mniejsza + zostawia mi *** stanowisko pod pszenicę
Co ty na to?
Jakby chciał dałbym mu wszystko ale gliny mu nie pasują mokre kawałki też

18

Od dziesięciu lat mam osiem ha w dzierżawie na gębę. Do tej pory brali dopłaty, podatkiem dzieliłem się na pół, bo z trzech i pół ha sprzątali sami, znaczy moimi rękami. Ostatnio gość poszedł do szpitala, a po powrocie jego żona mówi mi, że z nim ani gadki ani seksu, bo podobno ogłuchł. Jak mi przyjdzie tą czarownicę kryć, dzierżawę oddam.

19

gdyby to było 2 ha to bym zaoral ale tego jest 10 a to już nie małe koszty. Nie potrzebuje dobrych rad , zwyyczaji , ani tradycji. Mają adwokata więc potrzebuję podstaw prawnych.

20

To trzeba było od razu - opinie tylko prawników.