Odp: Dzierżawa
jamir12 dzierżaw z dopłatami to mam tylko 2 hektary bo właściciel mieszka w mieście i od razu mówił jak weszły dopłaty ty sprzątasz kupujesz paliwo nawozy to bierz dopłaty a reszta to już pisałem jak jest.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dzierżawa
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jamir12 dzierżaw z dopłatami to mam tylko 2 hektary bo właściciel mieszka w mieście i od razu mówił jak weszły dopłaty ty sprzątasz kupujesz paliwo nawozy to bierz dopłaty a reszta to już pisałem jak jest.
No to Piotrze masz problem ale że mają prawnika nie świadczy że mają uregulowane wszystkie sprawy spadkowe po śmierci właściciela a jak nie masz zapisane na papierze że ma zostac zaorane albo że ma zostac w stanie jak brałeś to raczej wiele nie zwojują bo według prawa dopóki nie uregulują spraw spadkowych po zmarłym to ziemia nie ma właściciela ale ja bym radził zasięgnąc porady prawnika bo to będzie taniej niż ta orka bo to są trudne sprawy i czasem moga Cię tak zakręcic że będziesz im robił gratis jeszcze długo, a i spytaj czy mają umowę którą podpisałeś bo jak nie mają to to mają" dupę" nie prawnika i mogą Ci jedynie podziękowac za uprawę ziemi.
No właśnie pisałeś " jak chcesz to bierz" i tu jest błąd bo mogę wziąśc ale z dopłatami inaczej niech leży albo męcz się sam, w ten sposób to ja bym już miał ze 30ha ale wolę poczekac na tą ziemię i kupic ją za skrzynkę wódy bo nie pozwolę żeby właściciel zapił się wcześniej mając zrobione w polu ale może u Ciebie jest inaczej. Ja obrabiam ojca ziemię i musi dopłaty oddac bo inaczej robi sam, może jestem kawał g...ja ale niestety na mnie nikt się nie dorobi a zwłaszcza za darmochę.
Jamir, ale nie o to szef pytał. Jemu chodzi o wykładnię prawa, precedensy, itd. Twoje subiektywne odczucia możesz sobie w buty wsadzić, będziesz wyższy.
Potrzebuję aktów prawnych regulujących prwidłową gospodarkę gruntami itp. dotyczących rolnictwa. KC tylko uogólnia zasady dzierżawy. Sprawy spadkowe są uregulowane a tak na marginesie ziemia zawsze w takim przypadku ma własciciela , tylko nazwisko poznajemy po zakończeniu postępowania spadkowego.
do tej pory zapoznałem się z:
Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. 1964 r., Nr 16, poz. 93, ze zmianami);
Ustawa z dnia 19 października 1991 r. o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa (tekst jednolity: Dz. U. 2004 r., Nr 208, poz. 2128, ze zm.);
Ustawa z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. 2003 r., Nr 64, poz. 592);
Niestety nie wiele jest tam o dzierżawach więc skoro się upominają musieli gdzieś przeczytać , chyba że liczą na to że trafili głupka. Dlatego wolę się upewnić
Piotrze nie znajdziesz odpowiedzi sam w internecie, wydaj 50zł na poradę i i będziesz wiedział.
Na twoim miejscu tak bym zrobił, za dużo mam z prawnikami do czynienia i wiem że żadna wątpliwość nie jest warta tych 50 zł, przedstaw sytuację, zapytaj co mogą zrobić i jak zamknąć sprawę.
piotrfire daj tylko za podatek i wystarczy chyba że to jakiś miastowy ?i chce się dorobić na naszym wiejskim garbie
panowie prawo takimi duperelami sie nie zajmuje bo nie jesteśmy krajem kultóry prawnej anglosaskiej a rzymskiej jedyne co mówi to zgodnie z prawem dzierżawca po wygaśnieciu umowy dzierżawy jest zobowiązny do jej zwrotu w stanie nie gorszym jak ją nabył jak więc było ściernisko to i ono pozostaje .
a dobze by było poszukać 2 osoby które jak by co zaświadczą ze brałeś sciernisko no i jeszcze jedno nie moga te oboby byc zpowinowacone z tobą
a jak miałeś ją na piśmie i nic niemówią warunki umowy to kc czyli oddajesz tak rzecz jak nabyłeś
wydaje mi sie ze włascicielowi hodzi o dopłaty na następny rok to jest 1 raz przeoranie i tu siedzi szczegół
Może tu coś znajdziesz. http://sendfile.pl/94491/kodekscywilny.rar
Art. 694 [Odesłanie do najmu] Do dzierżawy stosuje się odpowiednio przepisy o najmie z zachowaniem przepisów poniższych.
Admin szukaj w przepisach dotyczących najmu , może tam coś znajdziesz co by pasowało do zaistniałej sytuacji ale uważam że ich roszczenia nie mają żadnych podstaw .
Koło mnie był podobny przypadek tylko ze chcieli jeszcze dodatkową kase bo twierdzili że cena dzierzawy była za mała i też mieli niby adwokata a jak koles sie postawił ze nie zaora i nie zapłaci bo był u radcy prawnego to jakimś dziwnym sposobem adwokat wyparował a co do ceny dzierzawy to facet chce dać 5ha i jak byłem dogadać cene i reszte to kolo zaśpiewał dopłaty+podatek+1300 za każdy ha Jak to usłyszałem to parskłem śmiechem dodam że ziemia 2 i 3 klasy i wszystko zapyrzone
Tak jak pisze joker prawo nie jest tak precyzyjne ,jeśli umowa by miała zapis w jakim stanie należy zwrócić nieruchomość to tak by należało postąpić ale czytałem swoje umowy z agencją i pisze tak "po zakończeniu lub rozwiązaniu umowy dzierżawy Dzierżawca zobowiązuje się zwrócić Wydzierżawiającemu przedmiot dzierżawy w stanie niepogorszonym z wyjątkiem pogorszenia wynikającego z normalnego zużycia rzeczy.
szefie poproś wydzierżawiaiącego o przedstawienie żądania na piśmie i przypadku braku uzgodnień zawartych w umowie złóż zawiadomienie do prokuratury o próbie wyłudzenia nienależnego świadczenia zobaczysz jak mu rura mięknie ja tak zrobiłem mając problem z ANR przed złożeniem zawiadomienia do prokuratury nawet nie chcieli gadać po wezwaniu od prokuratora sami się wycofali ze wszystkiego twierdząc że to pomyłka ich pracownika
tak jak pisza inni prawo i umowy zawarte z dzierżawcami mówią jasno ... nabyłeś to pole ze ścierniskiem więc takie zostawiasz ... a jak chca zaorane to wystaw cennik i niech płaca jak chcą ... i się nie przejmuj ...a prawnik jeśli jest to tylko i wyłacznie od sprawy spadkowej .... a nie od umowy no chyba że rodzinka jest jakaś powalona .... to idź do prawnika niech ci wyłoży to po prawniczemu i tyle .... ale nie mają prawa tego wymagac
krzychu napisał/a:jamir12 dzierżaw z dopłatami to mam tylko 2 hektary bo właściciel mieszka w mieście i od razu mówił jak weszły dopłaty ty sprzątasz kupujesz paliwo nawozy to bierz dopłaty a reszta to już pisałem jak jest.
No właśnie pisałeś " jak chcesz to bierz" i tu jest błąd bo mogę wziąśc ale z dopłatami inaczej niech leży albo męcz się sam, w ten sposób to ja bym już miał ze 30ha ale wolę poczekac na tą ziemię i kupic ją za skrzynkę wódy bo nie pozwolę żeby właściciel zapił się wcześniej mając zrobione w polu ale może u Ciebie jest inaczej. Ja obrabiam ojca ziemię i musi dopłaty oddac bo inaczej robi sam, może jestem kawał g...ja ale niestety na mnie nikt się nie dorobi a zwłaszcza za darmochę.
Przepraszam że wracam. Może u Ciebie nie ma takiego popytu na ziemie, u mnie gdyby ktoś odmówił to za chwilę i tak pole będzie zaorane bo ludzie potrzebują ziemi, nawet zarośnięte jakieś kupują, krzaki wyrywa i obrabia. U mnie to mający ziemie jest na wygranej pozycji bo i tak to od niego weźmie i tak, a ty chcesz to bierz, nie to nie.
panowie orientujecie się czy jest możliwość dzierżawy na piśmie nie całej a części działki geodezyjnej? mam na oku 5ha, ale działka ma w sumie 15 (reszta to lasy i bagna), a całości raz że nie chce dwa właściciel lasu w dzierżawę nie da.
panowie orientujecie się czy jest możliwość dzierżawy na piśmie nie całej a części działki geodezyjnej? mam na oku 5ha, ale działka ma w sumie 15 (reszta to lasy i bagna), a całości raz że nie chce dwa właściciel lasu w dzierżawę nie da.
W umowie dzierżawy można spisac wszystko także kwestia o ktorej piszesz to zaden problem
U Mnie Jak DzierŻawisz Oddajesz 20% DopŁat WŁaŚcicielowi Podatek PŁaci Ten Co Uprawia .ziemiĘ Oddajesz W Stanie JakĄ JĄ WzioŁeŚ [umowa SĄsiedzka Pisana Na Kolanie ]dzentelmeŃska Umowa Wypowiedzenia ObowiĄzuje Ale OczywiŚcie SĄ Ludzie I Klamki
ostatno bylem na przetargu na ziemie orną 30 h jeden kawałek 4 klasa czynsz dzierżawczy który ktoś wybił to 3 tony pszenicy za hektar
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dzierżawa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo