41

Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...

jak poprawnie prowadzić "księgę przychodów i rozchodów" ? Dokumentuję każdą sprzedaż i zakupy - zapodajcie jakiś wzór z życia aby poprawnie zacząć.

gg 5118068

42

Księgi przychodów i rozchodów nie musisz prowadzić - nie płacisz podatku dochodowego z gospodarstwa.
Musisz tylko prowadzić ewidencję zakupów i sprzedaży VAT, ewidencję środków trwałych i ewidencje wyposażenia.
Wysłałem Ci na maila przykład.

43

rudemenes po raz kolejny wielkie dzięki - zamiast księgowej powinienem płacić Tobie wink

gg 5118068

44

Spoko. Mnie też ktoś tego uczył i nie wziął ani grosza za to..... wink

45

Jaką macie różnice w skali roku w kwotach kupno/sprzedaż ?? Dla przykładu:
- zakupy za 100 tyś, a sprzedaż za 80 tyś
- zakupy za 100 tyś, a sprzedaż za 120 tyś
- zakupy 200 tyś, a sprzedaż 100 tyś
wykazaną macie większą kwotę kupna czy sprzedaży ?? Skarbówka nie czepia się gdy kupno przewyższa sprzedaż ?? Bo co roku kupując jakieś maszyny to w każdym roku będzie to duża różnica.

gg 5118068

46

za ten rok na koniec sierpnia:
zakup - 285 tys
sprzedaż - 88 tys

za zeszły rok podam ci jutro.
Do tej pory żadnych niemiłych sytuacji ze strony urzędu skarbowego

47 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-09-07 14:37:43)

do czego dążę. Jeśli co roku zakupy przewyższają sprzedaż to na zdrowy rozum: z czego my żyjemy, z czego dokładamy ?? oszczędności, kredyty na inwestycje ale to wszystko trzeba uzupełnić lub oddać,  chyba że skarbówka nie zadaje sobie takich pytań;)

gg 5118068

48

miałeś oszczędności, zaciągnąłeś kredyt, prostytuujesz sie  - wytłumaczeń może być wiele ... smile

Ale masz rację - więcej wydajemy niż zarabiamy. Dlatego wydaj mi sie, że wprowadzenie podatku dochodowego dla rolników (przy zniesieniu podatku rolnego) nie wyjdzie temu państwu na dobre..

49

nie ma z tym problemu możesz więcej kupić niż sprzedałeś przecież mogłeś dołożyć z dopłat

50

No i w skarbówce zawsze możesz powiedzieć, że dokładasz - może się nie skumają, że "r" nie wymawiasz.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

51

Powiedzcie mi czy jak przejdę na vat to nie będę płacił podatku gruntowego?

52

gruntowy póki co jest do płacenia

53

A opłaty ubezpieczeniowe ulegają zwiększeniu czyli KRUS

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

54

nic się nie zwiększa, nic nie ubywa. rozliczasz tylko VAT. jedyny koszt co ci przybędzie to księgowa, chyba że sam będziesz prowadził kwity...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

55

A w telewizji mówili że jak ktoś przejdzie na vat to nie będzie płacił podatku gruntowego ,może wiecie czy i kiedy wejdą te przepisy.

56

Mam pytanie ja swoje zbiory sprzedaję rolnikom co nie sa na VAT np. hodowcom kur czy to mogę jakoś rozliczyć jakbym był na VAT bo ktos mi mówił ze muszę na wszystko mieć fakturkę a oni mi jej nie wystawia

Rolnik z powołania:-)

57 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2011-11-11 22:17:21)

Pajej ryczałtowiec nie wystawi ci faktóry bo nie może tylko ty wystawiasz dla niego bo to twój obowiązek czyli sprzedającego,no wiadomo jak w kraju jest kombinować trzeba więc na cały towar nie musisz wystawiać faktur        Tomek1974 pełen VAT w rolnictwie wejdzie gdzieś koło 2014 roku i wtedy będzie zlikwidowany podatek rolny,amortyzacja wat z samochodu ale to nic pewnego dopiero założenia a wiadomo jakie u nas jest tempo prac

58

scoda19 nie "cały vat" tylko podatek dochodowy. Zasady miejmy nadzieje takie jak u zwykłego przedsiębiorcy. Będąc na podatku dochodowym rozliczać będziesz VAT, koszty uzyskania przychodu i inne pierdoły, ale ogólnie lepiej będzie to wychodzić niż na ryczałcie.
tomek1974 pewnie oglądałeś w niedziele "tydzień". mowa była właśnie o podatku dochodowym a nie o VAT na zasadach ogólnych. Jak będzie można przejść na dochodowy to w tym momencie nie mogą pobierać gruntowego bo to podwójne nałożenie podatku by było...
Pajej jak sprzedajesz ryczałtowcowi to wystawiasz mu Fakturę VAT RR, ale jak scoda19 mówił nie musisz wsiego na fakturę sprzedawać (tzw czarny rynek smile)

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

59

Co Do Kupna I SrzedaŻy SkarbÓwka Sie Nie Czepia RolnikÓw Przynajmniej Jest Tak U Nas Nawet Jak Wystepuje Z Wnioskiem O Szybsze WypŁacenie Czesci Vatu
     Jestem PŁatnikiem Od 6 Lat Mialem Pare Kontroli Ale To Nic Strasznego O Ile Wprowadza Sie Wszystko Jak Trzeba
Najwrzniesze To Nie Mylic Sie Matematycznie Z Vatem Bo Moze Byc Nie WeseŁo
Zawsze Mam WyŻsze Kupno Od Sprzedazy Bo W Tym Jest Interes  Nawet OreŻady Sie Nie OpŁaca Kupowac Oczywiscie Do Nagrzewnicy

60

bamreras napisał/a:

scoda19 nie "cały vat" tylko podatek dochodowy. Zasady miejmy nadzieje takie jak u zwykłego przedsiębiorcy. Będąc na podatku dochodowym rozliczać będziesz VAT, koszty uzyskania przychodu i inne pierdoły, ale ogólnie lepiej będzie to wychodzić niż na ryczałcie.
tomek1974 pewnie oglądałeś w niedziele "tydzień". mowa była właśnie o podatku dochodowym a nie o VAT na zasadach ogólnych. Jak będzie można przejść na dochodowy to w tym momencie nie mogą pobierać gruntowego bo to podwójne nałożenie podatku by było...
Pajej jak sprzedajesz ryczałtowcowi to wystawiasz mu Fakturę VAT RR, ale jak scoda19 mówił nie musisz wsiego na fakturę sprzedawać (tzw czarny rynek smile)

A WŁASNIE BEDAC VATOWCEM MUSISZ PRZY SRZEDAŻY WYSTAWIC FAKTURĘ VATOSKĄ I NIE WAŻNE CZY TEN KTOS JEST VATOWCEM CZY NIE